Învățătorii și profesorii de gimnaziu și de liceu se pot testa gratuit pentru verificarea pregătirii digitale cu o aplicație lansată de Comisia Europeană de Ziua Educației

Selfie for Teachers 2021 / Foto: ec.europa.eu

Un nou instrument online de auto-reflecție – de sprijin pentru profesori în dezvoltarea competențelor lor digitale – este lansat pe 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației. Selfie For Teachers a fost creat de Comisia Europeană, în parteneriat cu experți de pe întregul continent, anunță instituția de la Bruxelles.

Instrumentul oferă profesorilor de ciclu primar și secundar ocazia să reflecteze asupra modului în care folosesc tool-uri digitale și tehnologii, dar și asupra modului în care primesc feedback, instrumentul aducând sfaturi și indicații pentru o pregătire viitoare.

Evenimentul se poate urmări live aici, marți de la ora 11:00. Comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și tineret, Maryia Gabriel (politiciană bulgară) și ministrul sloven al Educației, Simona Kustec, organizează această lansare în mod hibrid, fiind susținută din Ljubljana, capitala Sloveniei, și transmis online. Citește mai jos despre programul lansării, cum funcționează, cum accesezi platforma & informații de context.

Comisarul european Maryia Gabriel: Lansarea instrumentului, un ajutor pentru interacțiunea cu / în mediul digital

Maryia Gabriel spune că lansarea noului “tool” poate ajuta profesorii în “călătoria lor prin tehnologiile digitale”, mai precizează sursa citată:

Ca toate profesiile, tehnologia schimbă lucrurile în Educație. Ținta noastră este să împuternicim profesorii, să facă alegeri informate despre cum, unde și când folosesc tehnologii, în funcție de context. Auto-reflecția și rezultatele după lucrul cu “SelfieForTeachers” poate să îi ajute pe profesori să fie implicați activ în dezvoltarea lor profesională și să lucreze cu alți colegi profesori – la școală și nu numai – cu pricepere.”

Programul evenimentului de lansare
Foto: captură EU Login – “Un singur cont, mai multe servicii UE”
Cum funcționează Selfie For Teachers și cum intri pe platformă

EduPedu.ro a accesat site-ul SelfieForTeachers și, potrivit informațiilor disponibile pe site, “Selfie For Teachers vă oferă un ‘instantaneu’ al competențelor dvs. digitale”.

“Răspundeți la o serie de întrebări reflexive pentru a vă evalua încrederea (în) și experiența cu utilizarea tehnologiilor digitale, a instrumentelor și a resurselor pentru predare, comunicare, colaborarea cu colegii și sprijinirea abilităților digitale ale elevilor”.

De asemenea, se arată că, după parcurgerea testului, se generează un raport automat “care vă arată capacitățile actuale în fiecare zonă, împreună cu sugestii despre cum să vi le îmbunătățiți. Veți primi, de asemenea, o insignă digitală sau un certificat pentru a dovedi că ați participat la test”.

O remarcă: “Răspunsurile dvs. la întrebări și raportul dvs. sunt private și vor fi văzute de alții numai dacă alegeți să le împărtășiți”.

Logarea pe platformă se realizează în această pagină, cu un cont care se poate crea și pe loc, cu e-mail și parolă, cont de tip EU Login, folosit de asemenea și în portalul de scriere online a unui CV EuroPass ori care permite accesul grupat la alte diverse servicii ale Comisiei Europene pentru public.

Foto: captură SELFIEforTEACHERS 2021
Informații de background

SelfieForTeachers este una dintre acțiunile Planului European de Acțiune pentru Educație Digitală 2021-2027. Se bazează pe cadrul european pentru competența digitală a cadrelor didactice (DigCompEdu).

SelfieForTeachers construiește și îmbunătățește instrumentul Selfie pentru întreaga planificare a unei transformări digitale în școală, care a ajuns până acum la peste 1,7 milioane de studenți și personal din educație. SelfieForTeachers permite, astfel, o intrare mai profundă în ceea ce înseamnă abilitățile digitale ale profesorilor, precizează coordonatorii proiectului.

Pentru moment, instrumentul va fi disponibil în patru limbi: engleză, franceză, germană și slovenă. Celelalte limbi ale UE vor urma să susțină platforma în octombrie și noiembrie.

Vezi și:
11 iunie 2021: Georgi Dimitrov, Comisia Europeană: în investițiile pentru educație digitală, cel mai important ar fi aspectul planului de reziliență și redresare. România a pus accent pe subiect, cu solicitări similare altor țări
26 octombrie 2018: Predarea digitală în școli – susținută puternic de Comisia Europeană. În România, manualele digitale dispar
Dar și:
21 iulie 2020: Ghidul Comisiei Europene pentru predarea combinată, la școală și la distanță: 56 de zone de acțiune pe care autoritățile ar trebui să le acopere, dacă vor coerență și flexibilitate
18 decembrie 2020: Competențele digitale – predate în învățământul primar de anul viitor. Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a să conțină probă de abilități digitale din 2024. Pentru profesori competențele digitale vor fi introduse încă din formarea inițială – măsuri incluse în Strategia privind digitalizarea educației în România / Țintă: 90% din populație să fie alfabetizată digital
Exit mobile version