Predarea digitală în școli – susținută puternic de Comisia Europeană. În România, manualele digitale dispar

1.259 de vizualizări
Comisia Europeană anunță că a lansat o platformă prin care susține perfecționarea predării digitale în toate școlile din Uniunea Europeană. Este vorba despre un instrument digital numit SELFIE. El evaluează modalitatea în care școala folosește tehnologiile digitale la clasă și poate sugera soluții ca formarea profesorilor sau introducerea de informații de siguranță online pentru elevi.
  • Între timp, România face pași înapoi în ce privește digitalizarea.
  • Manualele digitale au fost introduse în învățământul primar în 2014, de ministrul de la acea vreme Remus Pricopie.
  • Astăzi, însă, școlile cunosc un recul, odată cu realizarea manualelor de către editura unică a statului impusă de guvernele PSD Tudose și Dăncilă.
  • Concret, la o lună și jumătate de la începerea școlii, Editura Didactică și Pedagogică nu a publicat pe platforma oficială a ministerului nici un manual digital pentru clasele I, a II-a și a VI-a, deși directoarea editurii promitea că ele vor fi gata la 10 septembrie.

Executivul European a anunțat că a prezentat joi, 25 octombrie, un nou instrument care vine în sprijinul tuturor școlilor din UE, precum și din Rusia, Georgia și Serbia. SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies) – disponibil și în limba română – va fi pus la dispoziția a 76,7 milioane de elevi și cadre didactice din 250.000 de școli pe bază de voluntariat.

Orice școală interesată (din învățământul primar, secundar și profesional) poate să se înscrie pe platforma SELFIE și să o folosească în cadrul școlii. Obiectivul Comisiei este de a implica 1 milion de elevi, cadre didactice și directori de școli până la sfârșitul anului 2019.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat că: „SELFIE poate ajuta școlile noastre să integreze tehnologiile în procesul de predare și învățare, într-o manieră avizată și cuprinzătoare. Reunind opiniile directorilor de școli, ale cadrelor didactice și ale elevilor, acesta poate juca un rol important pentru ca învățământul din Europa să devină adaptat erei digitale. Sunt convins de faptul că SELFIE ne va ajuta să consolidăm competențele digitale ale europenilor. El este esențial dacă dorim să oferim tuturor posibilitatea de a profita de oportunitățileunor economii globalizate, bazate pe cunoaștere. Și este indispensabil pentru a construi societăți în care cetățenii sunt utilizatori încrezători și critici ai noilor tehnologii, mai degrabă decât consumatori pasivi ai acestora.

Declarațiile au fost făcute la liceul IX Klementyna Hoffmanowa din Varșovia, Polonia.

Cum funcționează SELFIE

Odată ce o școală decide să folosească SELFIE, elevii, directorii școlii și profesorii trebuie să răspundă, sub anonimat, la o serie de întrebări. Obiectivul chestionarelor este realizarea unei evaluări asupra modului în care tehnologiile sunt folosite în procesele de predare și învățare.

Instrumentul este modular, iar școlile pot alege dintr-o serie de afirmații opționale și adăuga până la opt întrebări individualizate pentru a se adapta necesităților și priorităților lor respective. Chestionarele necesită între 20 și 30 de minute pentru a fi completate.

Școala primește apoi un raport individualizat cu rezultatele. Raportul școlar SELFIE poate fi folosit pentru un dialog cu comunitatea școlară, în vederea definirii măsurilor de ameliorare a utilizării tehnologiilor digitale pentru ameliorarea procesului de învățare. Acesta ar putea include, de exemplu, formarea specifică a cadrelor didactice sau acordarea de sprijin pentru elevi în chestiuni precum siguranța online.

Toate răspunsurile la SELFIE sunt anonime și nu se colectează date personale. Datele nu sunt folosite pentru clasificarea școlilor sau a sistemelor de învățământ.

Etapele următoare

Platforma SELFIE este deja disponibilă în școlile din Serbia și, de la începutul anului viitor, va fi pusă la dispoziție în toate țările din regiunea Balcanilor de Vest, precizează Comisia Europeană.

Prima conferință privind SELFIE va fi organizată la Madrid la 4-5 aprilie 2019 în parteneriat cu Ministerul Educației din Spania. Evenimentul va reuni școli care folosesc platforma din toată Europa.

Comisia va elabora, de asemenea, materiale ajutătoare pentru școli pentru a le ajuta să ia măsurile necesare în vederea sporirii utilizării de către acestea a tehnologiilor digitale, după ce acestea au completat SELFIE. Comisia explorează, de asemenea, sinergiile potențiale cu rețelele existente de cadre didactice și de școli, în special eTwinning, o platformă online susținută de programul Erasmus+, care a devenit cea mai vastă rețea mondială de cadre didactice”, notează Executivul european într-un comunicat de presă.

Informații de background

Lansarea a avut loc joi, la un liceu din Varșovia, unde comisarul Navracsics participă la conferința anuală eTwinning.

Comisia a contribuit la elaborarea instrumentului SELFIE în parteneriat cu ministerele de învățământ și cu o comunitate de experți în domeniul educației digitale din întreaga Europă. Instituțiile partenere includ Fundația Europeană de Formare, Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (CEDEFOP) și Institutul pentru tehnologiile informațiilor în domeniul educației al UNESCO.

SELFIE este una dintre cele 11 inițiative ale Planului de acțiune pentru educația digitală prezentat de Comisie în ianuarie anul acesta. Planul de acțiune vizează stimularea competențelor digitale în Europa și promovarea utilizării inovatoare a tehnologiilor digitale în procesele de predare și învățare.

Foto: Comisia Europeană


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Domnica Petrovai

Psihologul Domnica Petrovai, despre provocările emoționale ale Crăciunului: Antidotul stresului este bunătatea față de noi și ceilalți / Copiii învață prin ce facem noi că această sărbătoare înseamnă recunoștință, nu consum

„Crăciunul în tradiția culturii noastre semnifică generozitatea. Când suntem generoși, ne simțim în siguranță. Simțim că aparținem, că nu suntem singuri. Copiii învață acum prin ceea ce facem noi că…
Vezi articolul

Salariul de profesor al soției președintelui: 3.440 de lei, net / În 2022 a câștigat mai mult din chirii, decât de la școală / Președintele Iohannis și-a publicat declarația de avere pe anul în curs

Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, a câștigat în ultimul an 41.283 de lei, ca profesor de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, conform ultimei declarații de avere depusă…
Vezi articolul

România intră în grupul restrâns al țărilor europene care anunță închiderea școlilor, alături de Cehia, Polonia, Lituania. Cele mai multe state mențin deschise școlile, total sau parțial

Decizia anunțată de președintele Iohannis, ce prevede ca toate școlile să se închidă și învățarea să treacă în online, vine în contradicție cu recomandările unor organizații precum Organizația Mondială a…
Vezi articolul

Studiile, experiența sau cunoașterea legislației complete în învățământul special – inexistente în cerințele pentru postul de director al Serviciului de Învățământ Special din Ministerul Educației

Ministerul Educației a scos la concurs postul de șef al Serviciului de Învățământ Special, dar la condițiile de participare nu este solicitată nici experiența în domeniul învățământului special, nici absolvirea…
Vezi articolul

EXCLUSIV Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat pe o posibilă faptă de discriminare a elevilor făcută de Ministerul Educației prin eliminarea burselor de merit pentru clasa a V-a și a celor rurale pentru liceeni / La început de octombrie au loc audierile

Autosesizarea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul eliminării burselor rurale pentru liceeni și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a a fost înregistrată, iar Ministerul…
Vezi articolul