Predarea digitală în școli – susținută puternic de Comisia Europeană. În România, manualele digitale dispar

1.250 de vizualizări
Comisia Europeană anunță că a lansat o platformă prin care susține perfecționarea predării digitale în toate școlile din Uniunea Europeană. Este vorba despre un instrument digital numit SELFIE. El evaluează modalitatea în care școala folosește tehnologiile digitale la clasă și poate sugera soluții ca formarea profesorilor sau introducerea de informații de siguranță online pentru elevi.
  • Între timp, România face pași înapoi în ce privește digitalizarea.
  • Manualele digitale au fost introduse în învățământul primar în 2014, de ministrul de la acea vreme Remus Pricopie.
  • Astăzi, însă, școlile cunosc un recul, odată cu realizarea manualelor de către editura unică a statului impusă de guvernele PSD Tudose și Dăncilă.
  • Concret, la o lună și jumătate de la începerea școlii, Editura Didactică și Pedagogică nu a publicat pe platforma oficială a ministerului nici un manual digital pentru clasele I, a II-a și a VI-a, deși directoarea editurii promitea că ele vor fi gata la 10 septembrie.

Executivul European a anunțat că a prezentat joi, 25 octombrie, un nou instrument care vine în sprijinul tuturor școlilor din UE, precum și din Rusia, Georgia și Serbia. SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies) – disponibil și în limba română – va fi pus la dispoziția a 76,7 milioane de elevi și cadre didactice din 250.000 de școli pe bază de voluntariat.

Orice școală interesată (din învățământul primar, secundar și profesional) poate să se înscrie pe platforma SELFIE și să o folosească în cadrul școlii. Obiectivul Comisiei este de a implica 1 milion de elevi, cadre didactice și directori de școli până la sfârșitul anului 2019.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat că: „SELFIE poate ajuta școlile noastre să integreze tehnologiile în procesul de predare și învățare, într-o manieră avizată și cuprinzătoare. Reunind opiniile directorilor de școli, ale cadrelor didactice și ale elevilor, acesta poate juca un rol important pentru ca învățământul din Europa să devină adaptat erei digitale. Sunt convins de faptul că SELFIE ne va ajuta să consolidăm competențele digitale ale europenilor. El este esențial dacă dorim să oferim tuturor posibilitatea de a profita de oportunitățileunor economii globalizate, bazate pe cunoaștere. Și este indispensabil pentru a construi societăți în care cetățenii sunt utilizatori încrezători și critici ai noilor tehnologii, mai degrabă decât consumatori pasivi ai acestora.

Declarațiile au fost făcute la liceul IX Klementyna Hoffmanowa din Varșovia, Polonia.

Cum funcționează SELFIE

Odată ce o școală decide să folosească SELFIE, elevii, directorii școlii și profesorii trebuie să răspundă, sub anonimat, la o serie de întrebări. Obiectivul chestionarelor este realizarea unei evaluări asupra modului în care tehnologiile sunt folosite în procesele de predare și învățare.

Instrumentul este modular, iar școlile pot alege dintr-o serie de afirmații opționale și adăuga până la opt întrebări individualizate pentru a se adapta necesităților și priorităților lor respective. Chestionarele necesită între 20 și 30 de minute pentru a fi completate.

Școala primește apoi un raport individualizat cu rezultatele. Raportul școlar SELFIE poate fi folosit pentru un dialog cu comunitatea școlară, în vederea definirii măsurilor de ameliorare a utilizării tehnologiilor digitale pentru ameliorarea procesului de învățare. Acesta ar putea include, de exemplu, formarea specifică a cadrelor didactice sau acordarea de sprijin pentru elevi în chestiuni precum siguranța online.

Toate răspunsurile la SELFIE sunt anonime și nu se colectează date personale. Datele nu sunt folosite pentru clasificarea școlilor sau a sistemelor de învățământ.

Etapele următoare

Platforma SELFIE este deja disponibilă în școlile din Serbia și, de la începutul anului viitor, va fi pusă la dispoziție în toate țările din regiunea Balcanilor de Vest, precizează Comisia Europeană.

Prima conferință privind SELFIE va fi organizată la Madrid la 4-5 aprilie 2019 în parteneriat cu Ministerul Educației din Spania. Evenimentul va reuni școli care folosesc platforma din toată Europa.

Comisia va elabora, de asemenea, materiale ajutătoare pentru școli pentru a le ajuta să ia măsurile necesare în vederea sporirii utilizării de către acestea a tehnologiilor digitale, după ce acestea au completat SELFIE. Comisia explorează, de asemenea, sinergiile potențiale cu rețelele existente de cadre didactice și de școli, în special eTwinning, o platformă online susținută de programul Erasmus+, care a devenit cea mai vastă rețea mondială de cadre didactice”, notează Executivul european într-un comunicat de presă.

Informații de background

Lansarea a avut loc joi, la un liceu din Varșovia, unde comisarul Navracsics participă la conferința anuală eTwinning.

Comisia a contribuit la elaborarea instrumentului SELFIE în parteneriat cu ministerele de învățământ și cu o comunitate de experți în domeniul educației digitale din întreaga Europă. Instituțiile partenere includ Fundația Europeană de Formare, Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (CEDEFOP) și Institutul pentru tehnologiile informațiilor în domeniul educației al UNESCO.

SELFIE este una dintre cele 11 inițiative ale Planului de acțiune pentru educația digitală prezentat de Comisie în ianuarie anul acesta. Planul de acțiune vizează stimularea competențelor digitale în Europa și promovarea utilizării inovatoare a tehnologiilor digitale în procesele de predare și învățare.

Foto: Comisia Europeană


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai”, în cazul suspiciunilor de plagiat în teza sa de doctorat. Emilia Șercan: Dr. Bode a recurs la aceeași stratagemă juridică folosită și de șeful său de la partid și guvern, alt mare doctor, dr. Ciucă și are aceeași casă de avocatură

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), a dezvăluit jurnalista Emilia Șercan, într-un articol pressone. Casa de avocatură…
Vezi articolul

OFICIAL Părintele sau reprezentantul legal are dreptul să stea cu copilul la creșă, pentru a-l acomoda, cel mult 2 săptămâni după înscriere / Regulile de funcționare a creșelor de stat au fost publicate în Monitorul Oficial

Metodologia privind funcționarea creșelor publice și a altor unități de educație antepreșcolară, aprobată de Guvern în data de 28 aprilie, prevede o serie de drepturi ale părinților și copiilor de…
Vezi articolul