Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care stabilește că o diplomă de doctor este anulată numai de instanță

Klaus Iohannis / Foto: Presidency.ro

Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care stabilește că o diploma de doctor este revocată sau anulată numai prin instanță. Legea nu a apucat să producă efecte, fiind atacată la CCR înainte de promulgare. În prezent, mecanismul de retragere a titlului de doctor este următorul: CNATDCU – consiliu aflat în subordinea Ministerului Educației – evaluează teza de doctorat, dacă aceasta este un plagiat atunci face recomandarea de retragere a titlului, iar ministrul Educației este obligat să semneze ordinul de retragere.

Parlamentarii au încercat acum să schimbe procedura analizei plagiatelor în doctorate – adăugând noi articole la o Ordonanță de Urgență (OUG nr. 4 din 2016) dată de guvernul Cioloș. Concret, atunci când OUG 4/2016 a ajuns în Parlament pentru a fi transformată în lege, parlamentarii au schimbat prevederile inițiale ale ordonanței și au spus că diploma de doctor e anulată sau revocată nu de Ministerul Educației, prin consiliile care verifică plagiatele, ci numai de instanță.

Președintele Klaus Iohannis a trimis astăzi, 19 aprilie 2019, la Curtea Constituțională Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011.

Concret, legea sesizată a fost adoptată pe 1 aprilie 2019 de Senat, cameră decizională, iar președintele atrage atențiajudecătorii CCR au decis deja, în 2016, că “Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 este neconstituțională în ansamblul său”.

Parlamentul avea obligația de a constata încetarea de drept a procedurii legislative inițiale în privința respectivei reglementări (legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016)”, spune președinția, într-un comunicat de presă. Administrația prezidențială notează că, dacă parlamentarii voiau să mai legifereze pe acest subiect, ar fi trebuit să o facă printr-un nou proiect de lege, nu prin modificarea unuia deja declarat neconstituțional în integralitate.

Parlamentarii au introdus următoarele modificări la Legea educației, sesizate acum de președinție la CCR:

 

Care sunt obiecțiile de neconstituționalitate ridicate de Klaus Iohannis:
Vezi aici comunicatul integral al administrației prezidențiale

 

Cum arăta Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 – în varianta adoptată de Camera Deputaților, prima cameră sesizată:

 

Ce prevedea Ordonanța de Urgență nr. 4/2016 în varianta în care a fost aprobată de Guvernul Cioloș, cu Adrian Curaj ministru al Educației:

“Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. După articolul 146 se introduce un nou articol, articolul 146^1, cu următorul cuprins:
‘Art. 146^1. – Diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului.’
2. La articolul 324, literele c) şi d) se abrogă.”

Sursa

Precedentul diplomelor retrase de universitate în scandalul italienilor de la medicină: ICCJ a decis în 2012 că universitatea nu poate revoca diplome

Principalele obiecții de neconstituționalitate ridicate de președinte țin de forma actului normativ. Pe fond, însă, există un precedent în concordanță cu intenția parlamentarilor de legiferare.

În 2012, în contextul scandalului diplomelor la medicină obținute de studenți italieni, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, definitiv și irevocabil, că universitatea nu îi poate revoca acestuia diploma, “întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice, urmând ca autoritatea emitentă să solicite instanței anularea acestuia”, după cum a scris pe larg HotNews.ro, care a publicat și decizia ICCJ.

“Codul civil spune că diploma, odată intrată în circuitul actelor civile, deci de când a produs efecte juridice, nu mai poate fi retrasă tot de către emitent, ci numai de instanță”, au declarat pentru Edupedu.ro specialiști în educație.

 

Exit mobile version