Iohannis: ”Încurajez părinții să-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi. Dacă nu sunt sănătoşi, să-i ţină acasă. Atât de simplu este” / Pentru sindicate: “Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar”

Foto: Facebook Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri într-o conferință de presă la Cotroceni că îi încurajează pe toți părinții să își trimită copiii la școală dacă aceștia sunt sănătoși, iar dacă sunt bolnavi să îi țină acasă. El a dat asigurări că măsurile de protecție a copiilor și cadrelor didactice nu sunt complicate. În privința salariilor profesorilor și avertismentelor transmise de sindicate, el a spus că nu crede că va fi boicotat începutul anului școlar și a amintit că profesorii au primit, totuși, o creștere salarială la începutul anului.

Intrebat ce se va întâmpla dacă unii părinți vor refuza să semneze declarația pe proprie răspundere potrivit căreia copiii nu au fost testați pozitiv cu Covid, nu au simptome specifice și nu au intrat în contact cu un bolnav, președintele Iohannis a spus că ”nu trebuie să ne formalizăm prea tare. Dar, pe de altă parte, în toţi anii în care am fost la catedră am constatat la toţi părinţii o preocupare intensă, părintească, corectă, faţă de sănătatea copiilor. (…) Evident că în situaţia de epidemie părinţii vor urmări exact starea de sănătate a copiilor şi sigur că au partea lor de răspundere. Nici aici nu văd vreo problemă şi-i încurajez pe toţi să-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi. Dacă nu sunt sănătoşi, să-i ţină acasă, să consulte medicul de familie. Atât de simplu este (…)”.

Președintele a mai vorbit și despre măsurile de protecție ce vor fi luate odată cu începerea noului an școlar: ”Este însă foarte clar, ca să mergem un pic mai departe, că şcoala nu va începe ca de obicei (…) Copiii trebuie să meargă la şcoală, trebuie să înveţe, trebuie să se întâlnească cu alţi copii de vârsta lor. Pentru a face posibil acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie, şi la acestea lucrează Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii. (…) Măsurile nu sunt complicate. Lumea să nu-şi imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, regulile de bază sunt aceleaşi: masca, distanţa, igiena. Acestea sunt regulile. Restul sunt chestiuni de specialitate (…)”.

Președintele Iohannis, despre amenințarea sindicală referitoare la boicotarea începutului de an școlar:

Exit mobile version