Iohannis: ”Încurajez părinții să-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi. Dacă nu sunt sănătoşi, să-i ţină acasă. Atât de simplu este” / Pentru sindicate: “Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar”

829 de vizualizări
Foto: Facebook Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri într-o conferință de presă la Cotroceni că îi încurajează pe toți părinții să își trimită copiii la școală dacă aceștia sunt sănătoși, iar dacă sunt bolnavi să îi țină acasă. El a dat asigurări că măsurile de protecție a copiilor și cadrelor didactice nu sunt complicate. În privința salariilor profesorilor și avertismentelor transmise de sindicate, el a spus că nu crede că va fi boicotat începutul anului școlar și a amintit că profesorii au primit, totuși, o creștere salarială la începutul anului.

Intrebat ce se va întâmpla dacă unii părinți vor refuza să semneze declarația pe proprie răspundere potrivit căreia copiii nu au fost testați pozitiv cu Covid, nu au simptome specifice și nu au intrat în contact cu un bolnav, președintele Iohannis a spus că ”nu trebuie să ne formalizăm prea tare. Dar, pe de altă parte, în toţi anii în care am fost la catedră am constatat la toţi părinţii o preocupare intensă, părintească, corectă, faţă de sănătatea copiilor. (…) Evident că în situaţia de epidemie părinţii vor urmări exact starea de sănătate a copiilor şi sigur că au partea lor de răspundere. Nici aici nu văd vreo problemă şi-i încurajez pe toţi să-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi. Dacă nu sunt sănătoşi, să-i ţină acasă, să consulte medicul de familie. Atât de simplu este (…)”.

Președintele a mai vorbit și despre măsurile de protecție ce vor fi luate odată cu începerea noului an școlar: ”Este însă foarte clar, ca să mergem un pic mai departe, că şcoala nu va începe ca de obicei (…) Copiii trebuie să meargă la şcoală, trebuie să înveţe, trebuie să se întâlnească cu alţi copii de vârsta lor. Pentru a face posibil acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie, şi la acestea lucrează Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii. (…) Măsurile nu sunt complicate. Lumea să nu-şi imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, regulile de bază sunt aceleaşi: masca, distanţa, igiena. Acestea sunt regulile. Restul sunt chestiuni de specialitate (…)”.

Președintele Iohannis, despre amenințarea sindicală referitoare la boicotarea începutului de an școlar:

  • “Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar, însă pot să înţeleg foarte bine îngrijorările lor. A fost vorba – tot din motive electorale, ca să fim foarte oneşti – de nişte creşteri salariale anticipate, fiindcă în Legea salarizării aceste creşteri trebuiau să devină operante din 2022. Din varii motive, s-a vehiculat o anticipare a lor. Mai exact, trebuia să aibă o creşterea la începutul acestui an şi o creştere înainte de începerea anului şcolar. Din motive regretabile, care ţin de epidemie şi de criza economică, bugetul s-a micşorat, nu s-a mărit, şi atunci Guvernul trebuie să gestioneze ce a mai rămas din bugetul disponibil.
  • Însă vreau să reamintesc tuturor că acea creştere de 8% de la începutul anului s-a realizat. Deci, în acest an, cadrele didactice au primit o creştere salarială. Este un fapt, este uşor de verificat, fiecare poate să-şi numere banii acasă. Această creştere din toamnă, din motive de constrângeri bugetare, din păcate, nu mai este posibilă acum şi a fost amânată pentru la anul, când suntem convinşi că situaţia economică va fi mai bună decât în acest an şi toată lumea speră că atunci se poate trece la această creştere. Este regretabil, aşa cum este regretabil că nu au putut creşte pensiile, că nu au putut creşte alocaţiile pentru copii, însă banii sunt care sunt şi cu aceşti bani Guvernul trebuie să opereze. Şi iată că totuşi a găsit şi bani să crească salariile profesorilor la început de an, şi să crească pensiile, şi să crească alocaţiile.”

1 comment
  1. Un ghinion mai mare decât a avea ministru la educație un profesor de limba română și un președinte profesor de fizică nu cred că se putea ! Ambii sunt rupți de realitate, ambii sunt convinși că problemele urgente din sistem au fost rezolvate după cum au schițat ei în planurile construite „din cuțite și păhare”, ambii ne spun că „țara” are alte probleme muult mai importante de rezolvat ( înzestrarea armatei, salvarea capitalurilor băncilor și societăților de asigurări și alte astfel de priorități menite a „relansa” economia pe baze „durabile” ).
    Oricum un lucru se desprinde clar precum un fir roșu în politica socială și de muncă a actualei puteri: orice alocare de fonduri către creșterea veniturilor oamenilor produce o prăbușire a economiei, orice aliniere a prețurilor la nivelul economiilor occidentale din UE reprezintă o dezvoltare sustenabilă a economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Universitățile eșuează” în a încuraja studentele și studenții să sesizeze cazurile de hărțuire sexuală – Alianța organizațiilor studențești: 14 sesizări în 52 de universități, în 5 ani

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești a publicat o analiză făcută de Centrul FILIA, pe baza răspunsurilor oficiale primite de la 52 de universități, privind cazurile de hărțuire sexuală, potrivit G4Media.ro. Aceasta…
Vezi articolul
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

Ipocrizie a Ministerului Educației: anunță că sumele pentru 2023 au fost date școlilor din programul de prevenire a abandonului școlar, dar omite să spună ce s-a întâmplat cu banii pe anul trecut. Director de școală: Unde sunt banii din PNRAS pentru 2022, de ce nu se spune nimic concret?

În contextul în care majoritatea școlilor care fac parte din PNRAS nu au primit nici acum banii pentru toate cheltuielile din 2022, după cum a scris joi, 28 septembrie, Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10

Legea care a fost prezentată de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației Ligia Deca drept „reformatoare“ pentru învățământul din România se pregătește să intre în vigoare, iar odată cu…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Modele de subiecte pentru Definitivat 2024, publicate de Ministerul Educației – descarcă documentele pentru peste 100 discipline școlare / Proba scrisă are loc pe 24 iulie 2024

Modelele de subiecte pentru examenul național de definitivare în învățământ 2024, pentru profesorii de gimnaziu și liceu, au fost publicate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici în Evaluare.…
Vezi articolul