Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017, potrivit Ministerului Educației – document / Un profesor debutant are 2.400 de lei net pe lună

14.224 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare, conform unui răspuns al Ministerului Educației pentru Prefectura județului Hunedoara, document obținut de Edupedu.ro. Luând în calcul creșterea salariilor profesorilor din luna februarie, salariile de bază ale cadrelor didactice au atins maximul grilei din 2022. Personalul nedidactic din sistemul de Învățământ ar urma să primească o creștere salarială de 10%, pentru a atinge maximul grilei, fără să fie menționată perioada de când s-ar aplica.
  • Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Salariul net unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de circa 2.400 de lei, potrivit acestor grile.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. În februarie, Edupedu.ro a scris, pe surse, că profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie.

În documentul Ministerului Educației apare că salariul profesorilor are o creștere medie de 6.41%, iar personalul nedidactic va avea o creștere a salariului de 10%: „În cazul personalului didactic de predare creșterea medie este de 6.41%, pentru personalul didactic auxiliar creșterea medie este de 6.52% deoarece se ajungea la salariile prevăzute în Anexa 1 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022, iar pentru personalul nedidactic salariile acestora vor crește cu 10%, în conformitate cu prevederile alin. (1) al art. 1 din O.U.G. nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative:

Art. 1 – „(1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.”

Întrebat de Edupedu.ro dacă personalul nedidactic nu a primit creșterea de 10% în luna februarie, pentru luna ianuarie, liderul sindicat Marius Nistor a răspuns că „a primit 10%, dar trebuie să ajungă la maximul salarial prevăzut de legea 153. Pentru asta, ar mai avea nevoie de încă o creștere de 6-8%”.

  • Pentru că au existat declarații contradictorii ale oficialilor și sindicatelor, plus probleme cu aplicația de salarizare, vă rugăm să ne semnalați la comentarii sau pe redactie@edupedu.ro dacă identificați diferențe între salariile din grilele prevăzute de Legea 153/2017 și cele din fluturașii lunari pentru salariu.
Maximul grilei de salarizare pentru profesori:

FOTO DOCUMENT – Răspunsul Ministerului Educației

Despre directorii de școli, Marius Nistor a spus că nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială: „N-au primit absolut nimic, ei sunt la maximul prevăzut de lege. Salariile lor au devenit mai mici decât ale personalului de execuție. Este clar că am nevoie de o derogare de la Legea 153.”

Informații de context

În februarie, zeci de directori de școli au reclamat scăderi de venituri salariale aferente lunii ianuarie 2023, față de decembrie 2022, după calculul salariilor făcut cu noua aplicație EduSal, actualizată pe 8 februarie. Aplicația de salarizare a fost actualizată la cererea Ministerului Educației de compania contractată de instituție pentru a face acest lucru.

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli.

În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. Au fost proteste și în luna martie a acestui an.

Citește și:
SURSE Profesorii primesc în aprilie banii pentru a doua tranșă a diferențelor salariale din perioada 2017-2021
Răspunsul umilitor primit de la Ministerul Educației de 1.000 de directori de școli care au trimis un memoriu cu probleme pe care le au în activitate: Ocuparea funcțiilor de conducere este opțiunea voastră, nu o obligație

31 comments
  1. Buna ziua,

    Eterna problema a angajaților la stat, se cere însă nu se știe pe ce. Exista profesori extraordinari care merita greutatea lor în aur,insa exista și foarte multe pramatii in sistem. Sunt licee unde nici 5% nu promoveaza Bacalaureatul, însă și acei profesori vor primi măriri. Nu exista criterii de performanta, rezultatele sunt din ce in ce mai proaste și dam vina pe elevi și părinți, profesorii nu au nici o vina insa vor bani mai multi.Salariu fix plus bonusuri, ca la privat. Muncești și ești motivat, câștigi, nu faci performanta, ieși din sistem. Sindicatele sunt cele mai dăunătoare, nu muncesc toți la fel însă sunteți și veți fi plătiți la fel. Contract individual de munca, negociat de către fiecare in funcție de performanta.Cand se publica rezultatele de la examene , se tace mâlc. Greve pentru salarii și proteste, se tot fac.

  2. Minciuni, in salarii sunt coeficienți cu care se multiplica salariul minim pe economie. In lege salariul minim este 2500, acum avem alt salariu minim.

    1. Salariul de 2400 net era bun in anul 2017, dar de atunci preturile s-au dublat, in unele cazuri s-au triplat.
      Cum sa vina un debutant pe acest salariu, nici chiria cu intretinerea nu o poate plati?
      Cum poate intemeia un tanar profesor o familie?
      Cum poate accesa un profesor o rata pentru casa?

  3. Bună ziua! Ca director de grădiniță, iau cu aproximativ 700 de lei mai puțin decât dacă aș fi fost la clasă. Da, aveți dreptate, dacă nu-mi convine, pot să-mi dau demisia. Dar nimănui nu o să-i convină această situație. Vă rog să vă canalizați atenția și asupra acestui aspect și poate găsiți o soluție pentru remedierea acestei nedreptăți! Mulțumesc!

  4. Și de ce trebuia o grevă pt asta?De ce nu s-a aplicat la timp acea amărâtă de lege157?Oricum raportul salariilor profesorilor cu celelalte categorii de bugetari este mult greșit și trebuie corectat.Apoi profesorii sunt cei care nu mai au sporuri,în raport cu majoritatea bugetarilor care iau sporuri…

  5. Nu miniștrii, liderii de sindicat au vina salariilor mici ale profesorilor. De vina sunt profesorii, ei accepta sa muncească pe salarii asa de mici!

    1. Exista o fișa a postului pe care suntem obligați sa o semnam la inceputul fiecarui an școlar .
      Daca nu o semnam ,ni se desface contractul de muncă ,sau suntem presati sa o semnam.Sincer,sistemul nostru nervos este foarte solicitat de anii in care lucram zilnic cu suta sau mai multe sute de elevi si cei care chiar ne implicam enorm la orele de curs cu elevii ,nu prea rezistam la presiuni si discutii in contradictoriu .

  6. O dezinformare totală articolul. Eu sunt prof grad I, 24 ani vechime și am avut salariul de bază 5049, până in decembrie 2022 și nu 5101. Mai mult la una din scoli am avut 5049 și in ian și feb, nici un ban din urmă pe luna martie. Am fluturașii, nu mint. Un condițiile in care am anunțat că la alte 2 școli am salariul de bază 5557.O porcărie de program, nimeni, nu răspunde, nimănui nu ii pasă. Bataie de joc. Și vai ce de bani iau profesorii. Oricum m-am resemnat nu cred că o să fie vreo corecție in cazul meu. Am fluturașii oricând pot demonstra că așa este.

    1. Eu am grad I si vechime peste 35 de ani.
      Primesc net (dupa faimoasa marire din februarie 2023) 4200 lei.
      O mica avere…dupa o viata de munca…in prag de pensie (care va fi si mai de mizerie decat salariul acesta ridicol).
      Predau materie de examen ,fac în școală pregatiri săptămânale gratuite cu elevii claselor terminale .
      Cat este salariul mediu pe economie?

  7. Cunosc directori care recunosc și respectă munca colegilor profesori și o onorează cum pot: și printr-o vorbă bună-care exprimă admirația pentru ce fac ei bine, și printr-un punctaj corect la evaluarea anuală, și prin oferirea de posibilități în mod egal tuturor colegilor în a se remarca.
    Nu e cazul tuturor, din păcate!
    Sunt și ,,oameni” care fac legea în școli după cum vor ei!
    Eu de c.c.a. zece ani nu am dirigenție, că nu vrea doamna, ore suplimentare am avut cu țârâita (in timp ce unele colege de catedră mergeau pe maxim- ,,dacă așa ne dădea doamna…”).
    Gradație de merit cum să obții fără ca ,,doamna -cea-veșnic-gradată” să te implice și pe tine in activitățile școlii (cele in care e obligația ei de serviciu in a fi atentă la cum distribuie sarcinile)?
    Iar la orele suplimentare, ce credeți? Plata lor e mai bună pentru….cei ce au dirigenție și gradație de merit!
    Iar munca mea din ultimii zece ani, cea care depășește zece ani față de cel cu douăzeci și cinci de ani vechime, e recompensată cu 0 lei! Aici nu mai e vina doamnei!
    De fapt, toată vina este a sistemului care permite toate aceste anomalii!
    P.S.
    Fișa de evaluare pentru anul școlar trecut nu am primit-o nici acum, deci nu am știut cum să îmi calibrez munca anul acesta!

    Propun ca directorul să fie plătit după dispersia pe care o are în grija față de cei asupra cărora își aplică managementul!
    Acest lucru poate fi contorizat f.ușor! Exista calcule elementare de statistică pentru așa ceva! De ce să depind doar eu, inclusiv pecuniar, după cum v-am spus, de director, iar el, față de mine, să aibă ascendent ierarhic (și din ăsta să profite zilnic), fără a avea și un feedback de la mine , profesor angajat in aceeași instituție, unul care să inițieze un echilibru?
    Acesta este management aplicat!

  8. Și eu am fost profesor, avem un salariu mizerabil de 2000 lei. Am plecat di invatamant fiindcă începusem sa am probleme cu coloana de la PC și fiindcă nu putem sa-mi cumpăr un apartament în rate. Când venea vorba de concedii, ma duceam doar in Eforie Nord. Pe parcursul anilor dupa ce am avut mai multe job-uri, am reușit sa-mi găsesc un job bine plătit, agent imobiliar, câștig aproximativ 2000 de euro. Mi-am cumpărat un apartament în rate, în fiecare an i-mi permit doua concedii, am fost în:Tasos, Corfu, Santorini, Antalia, Egipt și Maldive. Banii nu aduc întotdeauna fericirea dar cu siguranță pot sa-ti facă viata mai frumoasa. Nu recomand aceasta meserie, profesorii nu vor câștiga bine niciodata.

      1. Moskva, vad ca nu-ți convin formulările mele. Autocorectul a schimbat mai multe cuvinte in formularile mele, avem, scrisesem aveam etc. De ce ești frustrat? Te crezi mai presus? Eu am povestit din experienta mea. Tu ai știut sa scrii doar câteva cuvinte, trebuia sa dezvolți. Sa vedem cum scrii tu.

  9. Niste salarii de mizerie, grila prezinta salariul brut. Un profesor cu toate gradele si cu vechime 25 ani castiga 3200 de lei, o bataie de joc.

    1. Nu este adevarat. Profesor gradul 2 cu 14 ani vechime, deci nu 15 ani, primeste net, in mana 3400 lei, iar de luna axeasta va fi ceva mai mult. Gradul 1 creste salariul cu 500 lei cel putin, iar transele de 5, 10 ani vechime de asemenea xresc salariul. Ar trebui sa aiba( si cu siguranta asa are), in jur de 4500 lei. Nu e asa putin.

      1. Mai este un spor de 10%, norma de hrana si daca esti diriginte (toate acestea mai cresc un pic salariul dar sunt inghetate). Dar daca 3400 ti se pare un salariu bun la 14 ani vechime si grad 2, cred ca nu sti in ce tara traiesti.
        Numai daca ei in calcul rata sau chiria la un apartament esti muritor de foame, ce sa mai zicem de mancare, utilitati, sanatate, transport si imbracaminte. Poate ne spui si noua cum iti faci bugetul pe o luna cu 3400 lei.

      2. Ce fraier vine sa stea 25 de ani la catedra pentru a ajunge la 4500 lei salariu, dar te-ai gandit ce pensie va avea?
        Asta daca este in stare sa ia toate gradele, multi nici titulari nu sunt dupa 10 ani de examene trecute in fiecare vara.

      3. Si eu, am vechime de peste 25 de ani si gradul 1! Salariul meu este 3.200, sa stii! Asa ca, mai sunt profesori ca mine, cu aceeasi suma!

    2. dar de ce nu zici 6400 și te exprimi că toți analfabeții de pe aici cu dăcât ce ie an mână?…crezi că totul au ieșit atât de proști pe cat ii voiați voi?…ia să mai punem și voucherele bine meritate, că doar ești bugetar și meriți..ia mai pune și cele 3 luni de concediu…hmm..interesant. 6400 pentru 18-20h/săpt + 3 luni de concediu…acum înțelegi de ce ești parte dintre membrii celei mai împuțite clase de bugetari și provoci/provocați numai scârbă?
      până și pe pagina voatră de propagandă te.ai gândit să mănânci căcat ca sa dai bine la publicul analfabet pe care îl scoateți le banda rulanta. dacă nu îți convine condițiile, ești liber să îți depui demisia. Kaufland are nevoie. de oameni care să le adune carturile din parcare

  10. Dupa cum se vede salariile cresc doar la directori ,profesori ,invatatori. Dar la personalul auxiliar nici gand. Am ramas cu salarii de mizerie. Doar cu o 100 ron in plus.
    Personalul nedidactic din crese stam pe grupa cu copiii, ii supraveghem si avem grija de ei tot progeamul. Fara spor si cu un salariu de tot rahatul.. Sa va fie rusine. Fara ingrijitori nu ar functiona nici o cresa. 😡😡😡.. Un educator pe grupa era suficient. ptr copii de 1 ,6luni si 2ani. Asta este Romania educata. Lipsa de personal. Iar cel ramas fara bani…RUSINE !

    1. Imi pare rau pentru dumneavoastra. Scrieti la minister,,luati legatura cu seful de sindicat. Sunt de acord cu dumneavoastra. Si dumneavoastra ar trebui sa aveti salarii mai mari si sa stiti ca nici pana acum profesorii nu au fost chiar asa prost platiti. Nu e deloc cum spune dl Mihai de mai sus. Dumnealui spune ca un profesor cu gradul 1, si 25 ani vechime ia in mana 3200 lei si nu este asa. Ia in jur de 4500 lei! Eu am salariul de 3400 lei si se va mai mari, la 14 ani vechime si gradul 2. De unde a scos 3200 lei net pentru un profesor gradul 1 si 25 ani vechime, nu stiu.

      1. La oraș dirigențiile nu se acordă tuturor, că nu sunt destule clase, iar sporurile sunt foarte puține, în comparație cu ce se întâmplă în mediul rural. Fără sporuri și ore suplimentare, salariul nu e așa grozav. Veniturile depind foarte mult de sporuri – iar pentru educatori și învățători, de exemplu, salariile de bază sunt mai mici decât pentru profesori.

        Personalul didactic auxiliar și nedidactic este de asemenea esențial în școală – e nevoie de muncitori de întreținere, de curățenie, de fochiști, de șoferi, de contabili, secretari, administratori, bibliotecari, etc! Doar că sunt mult mai puțini și ministerul se preface întotdeauna că ”uită” de ei când mai aruncă vreo fărâmă spre învățământ. Iar personalul didactic nu e suficient de unit nici pentru a lupta pentru propriile drepturi, necum ale altora!

        Nu sindicatul decide salarizarea, sindicatul poate negocia cu guvernanții niște grile și/sau sporuri care însă trebuie introduse în lege și apoi aplicate. Legea din 2017 a ajuns să fie aplicată acum, în 2023 (așa se laudă ministerul) deși ar fi trebuit să se aplice imediat (în sănătate s-au folosit grilele pentru 2022 imediat, pentru învățământ nu s-a dorit). Grevele sunt o măsură de protest, DAR sunt câteva articole chiar aici pe EduPedu unde se discută de greva generală, și aveți acolo zeci de comentarii ale unor colegi ai noștri care NU doresc grevă, pentru că nu vor ”să facă pe plac sindicatelor”! Toți așteaptă să decidă liderii, ei NU sunt sindicatul, ei sunt reprezentați ai sindicaliștilor. Dacă majoritatea membrilor de sindicat (în număr destul de redus) NU doresc grevă generală, liderii nu se pot apuca ei să decidă de unii singuri. Și chiar dacă ar exista o majoritate, aproape jumătate din membri ar ceda presiunii din partea directorilor și a inspectoratelor și ar intra la ore / examene, oricum! (V-o spun din perspectiva unui membru de sindicat care a participat la greve, și care a avut surpriza neplăcută ca unii colegi, co-semnatari ai solicitării de declanșare a grevei generale, să intre cuminței la oră imediat ce li s-a cerut, pe motiv că e spre binele elevilor!)

        Dacă lucrați în sistemul de învățământ, mă miră că nu cunoașteți aceste lucruri elementare.

        1. Este adevarat dar mai trebuie sa facem lucruri pentru binele profesorilor, am ajuns sa fim agresati de elevi si parinti. Nici directorii nu sunt multumiti s-ar putea sa nu mai fie presiune din partea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educație pentru sănătate, predată începând din clasa a VIII-a cu acordul părinților, au votat parlamentarii / Ministrul Educației declara că disciplina Educație pentru viață se va preda modular din septembrie 2023

Camera Deputaților, for decizional pe această lege, a votat forma documentului care conține un amendament privind vârsta de la care elevii pot învăța în școală educație pentru sănătate. În urmă…
Vezi articolul

VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, în ziua atingerii puterii maxime de întreg sistemul de laseri: „România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”

„În momentul de față, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”, a declarat astăzi Gerard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018. Supranumit „părintele științific al laserului de…
Vezi articolul

VIDEO Ligia Deca: În ultimele săptămâni am observat un semnal de alarmă dinspre profesori, pe care l-am înțeles. Toate salariile din educație vor crește, niciun salariu nu va scădea. Salariul debutantului crește aproape cu 25%

Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut o conferință de presă vineri, 2 iunie, la ora 12, în privința aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din…
Vezi articolul

Daniel Funeriu: Ce e de făcut? Toți în stradă, să preluăm ștafeta de la profesori care astfel s-ar putea întoarce la clasă, fără însă a ierta mizerabilul binom președinte-guvern. Apoi identificat viitorul președinte al României care să fie un adevărat reformist al educației

„Atât timp cât societatea, în ansamblul ei, nu se „aprinde” pe tema educației, pot să aloce 70% din PIB pe educație, puteți să-l puneți pe Einstein al educației ministru, dar…
Vezi articolul

Legea pentru organizarea Rezidenţiatului, promulgată de Preşedinte. Metodologia poate fi semnată doar de ministrul sănătăţii, după apariţia legii în Monitorul Oficial

Administraţia Prezidenţială a publicat anunţul că Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanțarea rezidențiatului. Legea fusese…
Vezi articolul