UPDATE Programul de salarizare actualizat, pentru cei 300.000 de angajați din Învățământ, a fost primit de școli joi dimineața cu atenționarea că „acest kit poate avea probleme neașteptate” și cu mențiunea că nu conține modificările Codului fiscal în vigoare de la 1 ianuarie

37.467 de vizualizări
Foto: captura Edusal
Cea mai recentă versiune a aplicației de salarizare EduSal, folosită de Ministerul Educației în toate școlile și grădinițele, inspectoratele și cluburile școlare sau casele corpului didactic și palatele copiilor, a fost primită joi dimineața către unitățile de învățământ, conform surselor Edupedu.ro. În mesajul care însoțește versiunea 2.38, echipa EduSal remarcă faptul că „pentru a rezolva problema distribuirii salariilor, deși contractul a fost semnat în ultimul moment, am livrat kit Edusal în data de 8 februarie așa cum am promis”.

„Având în vedere acest lucru, trebuie luat în considerare că acest kit poate avea probleme neașteptate. În cazul în care acestea vor apărea, le vom repara în cel mai scurt timp posibil prin kit Edusal rectificativ”, mai scriu reprezentanții companiei care a realizat acest soft.

Aceștia atrag atenția că această versiune nu respectă Codul Fiscal actuala, cu modificările în vigoare, lucru care va fi implementat în versiunea din luna martie. „În versiunea următoare ce va fi furnizată după finalizarea plății drepturilor salariale pe curenta versiune, se vor implementa modificările Codului fiscal cu aplicare de la 1 ianuarie urmând ca reglajele să se facă în state rectificative.”

Reamintim că miercuri seara kitul nu ajunsese în școli, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Sindicatele din Educației au anunțat printr-un comunicat comun, miercuri, că salariile din învățământ sunt „în pericol să nu ajungă la timp la angajați”. FSLI și FSE Spitu Haret au cerut Ministerului Educației să publice contractul cu firma care asigură aplicația de salarizare și sumele plătite acesteia în ultimii 10 ani.

În fișierul de instrucțiuni, cei de la EduSal explică ce e nou în versiunea actuală:

„Modificările aduse la versiunea 2.38 constau în:

  1. Au fost actualizate nomenclatoarele de zile libere şi zile lucrătoare pe lunile aferente anului 2023.
  2. Introducerea parametrilor de calcul salarii pentru anul 2023: Salariul minim brut peeconomie, Salariul mediu brut pe economie.
  3. Implementarea funcționalității de calcul a drepturilor salariale conform OUG 168/2022,începând cu ianuarie 2023:
    • majorarea salariilor de bază cu 10% față de nivelul lunii decembrie 2022, cu respectarea condiției de a nu se depăși valoarea nominală stabilită potrivit anexelor Legii-cadru nr. 153/2017 – art I alin (1)
    • acordarea salariului minim brut pe țară pentru personalul al cărui salariu de bază majorat cu 10% este sub nivelul acestei valori – art I alin (3); – menținerea cuantumului sporurilor și indemnizațiilor la nivelul cuantumului acordat în decembrie 2022 – art I alin (5)
  4. Inițializarea Planificării CO în anul 2023 pentru personalul didactic – auxiliar și nedidactic.

Obs: Se vor putea introduce la acest moment valorile lunii ianuarie, în vederea preluării în forma de Pontaj, urmând a se completa ulterior cu valorile lunilor februarie – decembrie 2023.

Note:

S-a păstrat valoarea Indemnizației de hrană la nivelul anului 2022: 347 lei (art I alin (7) din OUG nr. 168/2022)

S-a păstrat valoarea Indemnizației pentru titlul științific de doctor la nivelul anului 2022: 950 lei (art I alin (5) din OUG nr. 168/2022)”

Știrea inițială: „Din informațiile primite, secretarele și contabilele spun că este puțin probabil să reușească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, așa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori”, conform comunicatului sindicatelor.

În Învățământ lucrează circa 300.000 de angajați, cu toții fiind afectați de nefuncționarea programului de salarizare. În acest domeniu, ziua de salariu este 14 a lunii, pentru luna trecută. Luna februarie ar fi prima în care angajații ar încasa salariile majorate pentru anul 2023, conform cadrului legislativ actual.

Reamintim că la solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a răspuns marți seara că “se lucrează la implementarea creșterilor salariale în sistemul informatic Edusal, conform obligațiilor legale, de aceea s-a decalat livrarea kit-ului actualizat. Ministerul Educației face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ intr-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.

Sindicatele, în schimb, au o versiune diferită – susțin că li s-a spus de la minister că ar fi fost vorba de fapt despre negocieri contractuale între instituție și Simavi, compania care a făcut EduSal.

„Nu ne interesează că Ministerul Educației a fost în negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul, ne interesează doar ca angajații din sistem să-și ia salariile la timp. Cei mai mulți dintre salariați au împrumuturi, facturi de plată și alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relația cu terții”, a scris sindicaliștii. Aceștia au cerut Ministerului Educației să publice contractul cu compania care asigura acest program de salarizare „și să precizeze cât a plătit în ultimii 10 ani firmei care a realizat și asigură mentenanța EduSal”.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor spunea marți seara că ministerul le-a transmis la ședința Comisiei de Dialog Social că angajamentul celor de la Simavi a fost ca cel târziu pe 8 ianuarie să fie pus la dispoziția ministerului, kitul aplicației Edusal prin care se pot aplica creșterile salariale. Ca să nu fie întârzieri trebuie ca cei de la Simavi să vină cu kitul respectiv cel târziu mâine, iar mâine kitul să ajungă în unitățile de învățământ. Dacă acel kit nu va ajunge mâine, va fi imposibil să poți achita salariile în data de 14″.

Potrivit surselor Edupedu.ro, mai mulți șefi de inspectorate școlare județene le-au transmis directorilor de școli informația că versiunea actualizată a Edusal va fi trimisă miercuri seara, lucru care nu s-a întâmplat. În mesaje, inspectorii recomandau directorilor să facă statele de plată în mod prioritar, să nu existe blocaje, chiar dacă aplicația va da erori, pentru că se pot da apoi salarii rectificate, acolo unde va fi cazul.

  • Edusal este aplicația de salarizare din sistemul de învățământ, gestionată de SIMAVI, companie rezultată din SIVECO. Aceasta din urmă a realizat SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, în anii 2013-2015, în perioada Guvernelor Ponta, fiind un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013. A costat circa 18 milioane de lei.
  • Edusal a fost o aplicație oferită inițial gratuit celor de la Ministerul Educației. În prezent contractele ministerului cu compania SIMAVI pentru gestionarea Edusal și SIIIR nu sunt transparente și nu există informații publice despre acestea.

12 comments
  1. Se putea plăti, sub formă de avans, salariul aferent lunii ianuarie, egal cu cel din decembrie 2022 iar după ce terminau programul nou se făcea statul de plată din care se scădea avansul, urmând să primim eventuale diferențe. Această întârziere e … programată (așa cred).

  2. Programul hoțoman, nu funcționează! Este blocat la server! A fost livrat, doar așa cum se spune…la mișto! Salariile nu se vor plăti atât de curând!

    1. Să lăsăm pixurile jos??????????
      Doaaaaamne, doar ce-am terminat dosarele cu creditele. Ba am finalizat și cursul de pe mate.edu.ro ( obligatoriu -4 ore pe curentul nostru).

  3. Intamplarea asta spune multe despre calitatea managementului din minister. Ma intreb daca a auzit cineva de planificare si plan de contingenta?! Managementul timpului?! Problem solving?! De management in general?!

    Au facut-o lata. Ar fi trebuit facut un management al crizei. Simte cineva ca echipa asta de incompetenti, Deca & Co., face vreun management al crizei? Managementul crizei inseamna respect fata de cei pe care ii servesc in primul rand si profesionalism.

    Lipsa unei gandiri despre consecinte (consequence-based thinking) spune ceva despre integritatea, responsabilitatea si moralitatea precara a acestor indivizi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Portofoliile profesorului și dirigintelui se simplifică, procesele-verbale sunt înlocuite de foi de prezență, testele inițiale nu mai sunt obligatorii – anunță ministrul Educației. „Începe prima etapă pentru debirocratizare”

Ministrul Educației a anunțat că a trimis o notă tuturor inspectoratelor școlare prin care începe debirocratizarea încă din prima zi a semestrului al II-lea al anului școlar în curs. Printre…
Vezi articolul

Doar două comisii mai rămân în fiecare școală, din cele șase câte sunt acum, potrivit proiectului noii legi a Educației. Ioana Lazăr, secretarul general al ministerului, susține că birourile teritoriale de inspecție ANISAC și pentru formarea în carieră vor ține legătură cu acestea: Este foarte important să ai pulsul din școală

Vor rămâne doar două comisii din cele șase câte sunt acum prevăzute în Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) 2022, potrivit proiectului de noua lege a învățământului preuniversitar, anume comisia…
Vezi articolul

Cursurile online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe net, după ce ministrul „a agreat” aceasta „necesitate” cu partenerii educaționali la o lună de la închiderea școlilor

Cursurile făcute în mediul online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe internet, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Documentul, de tip proces-verbal, enumeră…
Vezi articolul