O formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”, analizată de Guvern. După întâlnirea cu sindicatele, premierul Ciucă anunță „cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani pentru anul următor”, în fiecare an fiind cea mai mare sumă din ultimii 30

6.965 de vizualizări
Foto: gov.ro
Marți a avut loc la Guvern o întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației și sindicatele din învățământ, pe tema majorării salariilor profesorilor, așa cum a anunțat ministrul Ligia Deca. Guvernul a transmis un comunicat de presă în urma discuțiilor, din care reiese că “analizează o formulă de abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației, în corelare cu importanța strategică acordată învățământului”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marți la Palatul Victoria cu reprezentanți ai sindicatelor din Educație, lideri ai Federațiilor “Alma Mater”, “Spiru Haret”, a Sindicatelor Libere din Învățământ și cu ministrul Educației, Ligia Deca.

Principalele teme au vizat salarizarea personalului didactic auxiliar și nedidactic din învățământ, potrivit comunicatului de presă al Guvernului. Anterior, ministrul Ligia Deca anunțase la audierile de luni, din comisii, pentru proiectul de buget pe anul 2023, că întâlnirea va fi despre creșterea salariilor profesorilor.

Prim-ministrul a arătat că Guvernul “analizează o formulă de abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației, în corelare cu importanța strategică acordată învățământului. Această abordare se înscrie în cadrul de susținere de care se bucură Proiectul România Educată, reflectată în pachetul Legilor Educației”.

Premierul a mai spus și că anul viitor va aloca bugetului Educației “cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani, aproximativ 50 de miliarde de lei”. De precizat este că, în fiecare an, bugetul ministerului Educației este cel mai mare din ultimii 30 de ani.

“Pregătim investiții masive din PNRR pentru ca toate școlile din România să beneficieze de dotări moderne, atât în clase, cât și în laboratoare sau ateliere de practică. Valoarea totală a fondurilor alocate este de aproape un miliard de euro, bani aflați la dispoziția țării noastre în următorii trei ani. Alocăm Educației pentru anul următor cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani – aproximativ 50 de miliarde de lei”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Sumele nominale alocate în fiecare an pentru Educație sunt în creștere, după cum arată datele Ministerului Educației cuprinse într-un grafic făcut chiar de către instituție.

Grafic: Ministerul Educației

Amintim că, la audierile din Parlament pentru proiectul de buget pe 2023, luni, ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre salarii majorate pentru personalul din Învățământ: „În ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, discutăm despre o creștere medie de 9,86 %, pentru personalul nedidactic discutăm despre creșteri medii de 24%, pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar discutăm despre o creștere medie de 6,7%”.

Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.

Amintim că Edupedu.ro a scris că salariile cadrelor didactice și ale angajaților din Învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației. –detalii aici

Într-un proiect de ordonanță de urgență, publicat luna trecută de Ministerul Finanțelor, era precizat că salariile din Educație vor fi majorate cu 10% în anul 2023.

În urmă cu exact o lună, ministrul Educației, Ligia Deca declara că se discută creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2023, dar că procentul de majorare este încă în discuție. Cu toate acestea, nicio altă declarație nu a mai fost făcută pe acest subiect de vreun alt oficial guvernamental sau de către sindicatele din învățământ.

Vezi aic lista salariilor de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic, prevăzută de Legea 153/2017 pentru anul 2022.

Citește și:
Ligia Deca anunță creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Pentru profesori, creșterea este de peste 6%
Premierul Ciucă se întâlnește marți cu sindicatele din învățământ. Tema discuției este majorarea salariilor pentru profesori

4 comments
    1. Mă scârbește enorm orice astfel de discuție, dialog sau cu naibii s ar mai numi minciuna asta, fără a se lua în calcul inflația. Fiindcă dacă ne raportăm la puterea de cumpărare a majorității sclavilor ce populează România, vom vedea că, pe an ce trece, cu toată vrăjeală asta de majorare salarială, suntem din ce în ce mai săraci.
      Dar fiind oi, vaci și boi, vom sta cuminți în jugurile și grajdurile noastre.
      Hai muuuu….

      1. Munca învățătorului este cea mai grea si cel mai prost plătită.Nu i- a nimeni în calcul acest lucru?
        Un profesor poate lua o normă si jumatate,dar un învățător nu!
        Ma indoiesc de calitate!
        Un cadru didactic care-si face meseria ca la carte nu mai are puterea de a munci pentru inca o jumatate de normă.Nu urmărește nimeni ca nu se respectă curba de efort a elevilor?
        Este dezastru în învățământ!
        Toată lumea se face ca nu vede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alte 10 universități din România se alătură proiectului Organizației Mondiale a Sănătății, dedicat sănătății mintale și “bunăstării” studenților, coordonat de UBB în România / Datele colectate în perioada 2021-2023 sunt în curs de procesare la Universitatea Harvard

În total, sunt 14 universități din România care s-au alăturat proiectului coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în România, aflat sub egida Organizației Mondiale a Sănătății, anunță UBB. Proiectul…
Vezi articolul