ÎPS Teodosie, susținător al lui Vladimir Putin, prezent la conferința Academiei “paralele” AOSR de ziua Eminescu

ÎPS Teodosie / Foto: Facebook.com - Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie a ținut un discurs despre Mihai Eminescu, în deschiderea Simpozionului științific „Cultura, mijloc de acces în Spațiul Valorilor Universale”, organizat de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), pe 15 ianuarie, la 173 de ani de la nașterea lui Eminescu. Instituția este una controversată, membru fondator fiind Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației. AOSR a fost permanent criticată în mediul de cercetare pentru lipsa de relevanță științifică a activității, dublată de bugete extrem de generoase alocate anual, după cum nota Edupedu.ro. O anchetă Digi24 arăta că „academiile paralele”, cum este și AOSR, sunt pline de politicieni care nu au loc în Academia Română, plătiți din bani publici. În 2020, președintele Klaus Iohannis sesiza Curtea Constituțională în legătură cu legea care acorda subvenții acestei organizații.

ÎPS Teodosie a fost chemat să țină un discurs în cadrul unui simpozion organizat de Ziua Națională a Culturii, de Academia Oamenilor de Știință din România. Instituția, fondată de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu (n. red. Ecaterina Andronescu este și președinte al Secției “Științe chimice”) este una controversată. În 2020, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu legea care acorda subvenții acestei organizații, iar Guvernul a tăiat fondurile către AOSR doi ani la rând în 2020 și 2021. – Detalii aici

O anchetă Digi24 a arătat că AOSR este una dintre academiile care primesc oameni politici care nu “au loc” în academia romana. “Sunt nişte personalităţi extraordinare, nu toate au loc în Academia Română, dar toate merită să li se recunoască valoarea şi printr-un mic efort să primească o indemnizaţie. Ştiţi cât este această indemnizaţie, câteva sute de lei“, declara în 2020, pentru Digi, 24 Adrian Badea, preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR).

ÎPS Teodosie s-a remarcat în presă cu declarații controversate, una dintre cele mai recente fiind cea în care s-a arătat un susținător al lui Vladimir Putin, remarcă G4Media.ro. Șeful Consiliului Județean Constanța, PNL-istul Mihai Lupu au fost în pelerinaj la Ierusalim cu ÎPS Teodosie. Acesta a spus: ”Nu e așa negru cum îl prezintă toată lumea/ Cel mai mare ctitor de la Ierusalim/ Războiul a fost și provocat”. – Detalii aici

Pe 15 ianuarie, la simpozionul organizat de Ziua Națională a Culturii, de Academia Oamenilor de Știință din România, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a susținut o prelegere academică în care a subliniat că “Eminescu reprezintă o sinteză a scrisului și a culturii românești, este o personalitate universală prin aspirația lui de a cuprinde spiritul universal și prin valoarea creației sale”. “‘Poetul Desăvârșit al culturii noastre’ a fost și un om religios, nu doar un om al literaturii, a subliniat vorbitorul, pentru dimensiunea religioasă a spiritului și operei lui pledând creații eminesciene importante. Identificându-se cu țara și neamul lui, iubind poporul, poetul probează un adânc spirit românesc, care, prin cultura sa foarte bogată, prin cuprinderea și valoarea operei, devine un spirit universal. Universalitatea poetului are rădăcini adânci în însăși natura neamului și a țării: o țară latină cu spiritualitate răsăriteană. În mod esențial, a conchis IPS Teodosie, prin creația sa, Eminescu reprezintă neamul românesc și surprinde Logosul divin”, se precizează în comunicatul de presă al AOSR.

ÎPS Teodosie nu mai este profesor universitar la Facultatea de teologie din Constanța, Universitatea Ovidius, după ce instanța a decis definitiv în 2022 că ÎPS trebuie să se pensioneze de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Din AOSR fac parte numeroși foşti şi actuali politicieni de la toate partidele, inclusiv fostul preşedinte Ion Iliescu, senatorul PSD Ecaterina Andronescu care a condus secţia de ştiinţe chimice a AOSR, Anghel Stanciu – fost deputat PSD cu şase mandate, Ion Basgan – fost senator PNL, Aurel Vainer – deputat al minorităţilor naţionale, Şerban Valeca – actual senator PSD, Petru Andea – fost deputat PSD cu trei mandate, Ivan Cismaru – fost senator al Partidului Democrat, Ion Solcanu – fost senator PSD, Nicolae Robu – fost senator PNL, potrivit anchetei Digi 24 citate.

Jurnaliștii arătau în cadrul anchetei că, în 2019, AOSR a primit de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro, din care aproape 6 milioane de lei s-au dus pe indemnizațiile membrilor. Membrii titulari primeau o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei, membrii corespondenţi 1.400 de lei brut, iar cei de onoare 1.000 de lei brut, notează Digi 24, care precizează că salariul președintelui AOSR Adrian Badea era echivalent cu al unui ministru: 21.840 de lei brut, el fiind ajutat de doi vicepreşedinţi şi un secretar care sunt asimilaţi, din punct de vedere al salarizării, cu secretarii de stat: cu 16.640 de lei brut.

Comunicatul AOSR, integral:
Exit mobile version