Irina Neda, fostă directoare de școală, schimbată „din pix” de inspectorat: Îmi doresc să se organizeze concursurile înainte de expirarea mandatelor, să fie organizate de comunitatea locală și să se dea și un test de limba română

Foto: Asociația pentru Valori în Educație

Concursurile pentru funcțiile de director să fie organizate înainte de expirarea mandatelor, spune o fostă directoare de școală, Irina Neda, schimbată din funcție „fără nicio explicație”, pe 9 ianuarie 2021, după cum susține. Irina Neda, fost director al Școlii profesionale Valea Stanciului fusese premiată pentru proiectele pe care le-a dezvoltat în școală și în comunitate.

Neda a participat la dezbaterea organizată la Senatul României cu tema “Profesionalizarea managementului educațional”. Aceasta mai spune că și-ar dori să fie organizate de comunitatea locală concursurile pentru funcția de director și un rol important în decizie să aibă și părinții, plus să se dea și un test de limba română pentru candidații la acest post.

Redăm declarațiile profesoarei Irina Neda:

„Am fost directorul unei școli din sudul județului Dolj, o școală în care învățau 640 de copii, o școală care ajunsese să fie o școală a comunității. În anul 2018 Asociația pentru Valori în Educație a hotărât să-mi ofere premiul pentru directorul anului pentru antreprenoriat datorită proiectelor desfășurate în școală. În anul 2019 Fundația Noi Orizonturi ne-a oferit premiul pentru inovație, tot datorită proiectelor desfășurate în școală și ce pot să vă spun este că foarte multe proiecte au fost desfășurate în perioada mandatului, obținut în urma susținerii concursului. Am reușit, cu ajutorul comunității locale, să reabilităm șapte clădiri din cele nouă ale școlii, ajunsesem să fim școala comunității, comunitatea să ne cunoască atât de bine și să ne aprecieze și să fie alături de noi astfel încât în perioada aceasta pandemie, pentru a reduce decalajele provocate de faptul că nu elevii n-au putut veni la școală, toți membrii comunității au lucrat cumva să ajutăm copiii noștri și împreună cu primar, viceprimar, asistenți sociali, să știți că pe vară educatoarele și-au deschis porțile și au citit cu toți copiii comunității, se citea pe ulițe, tot încercam cumva să ținem copiii aproape de școală.

Toate acestea s-au întâmplat până pe data de 9 ianuarie, când brusc, fără nicio explicație, din pixul inspectorului general directorul a fost schimbat. Personal, aș vrea să vă spun că îmi doresc cumva să se organizeze concursuri până la finalizarea mandatului directorului în funcție, astfel încât să dispară aceste delegații oferite de către inspectorul general. Îmi doresc ca organizarea concursurilor pentru director să se facă de către comunitatea locală, Consiliul profesoral și părinții să aibă un cuvânt de spus în alegerea directorului și îmi doresc foarte mult ca la organizarea concursului să fie și un test de limba română, care este neapărat necesar, așa cum am susținut la Teach for Romania când am fost acceptată în programele lor.

Din păcate, pentru sistemul de stat, după ce a fost hotărâtă schimbarea directorului școlii noastre mi s-a propus o funcție în sistemul privat și într-un final am acceptat. Consider că este o pierdere pentru sistemul de stat, când un om profesionist merge în sistemul privat. În județul Dolj au fost schimbați foarte mulți directori, foarte buni, fără nicio explicație”. 

Urmăriți intervenția Irinei Neda în VIDEO:

Sursa VIDEO: Senatul României

Irina Neda a câștigat concursul din 2016 pentru acest post de director cu 135 de puncte.

Inspectorul Școlar Județean Alexandru Gîdar este consilier județean de Dolj din partea PNL și a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean în alegerile din anul 2020.

Pe 9 ianuarie 2021 au fost schimbați din funcție 4250 de directori, iar dintre aceștia, 796 au fost numiți discreționar, prin detașări făcute de inspectorii generali școlari, potrivit prezentării senatorului Ștefan Pălărie, co-organizator al dezbaterii.

Foto: Asociația pentru Valori în Educație

Exit mobile version