Irina Neda, fostă directoare de școală, schimbată „din pix” de inspectorat: Îmi doresc să se organizeze concursurile înainte de expirarea mandatelor, să fie organizate de comunitatea locală și să se dea și un test de limba română

20.192 de vizualizări
Foto: Asociația pentru Valori în Educație
Concursurile pentru funcțiile de director să fie organizate înainte de expirarea mandatelor, spune o fostă directoare de școală, Irina Neda, schimbată din funcție „fără nicio explicație”, pe 9 ianuarie 2021, după cum susține. Irina Neda, fost director al Școlii profesionale Valea Stanciului fusese premiată pentru proiectele pe care le-a dezvoltat în școală și în comunitate.

Neda a participat la dezbaterea organizată la Senatul României cu tema “Profesionalizarea managementului educațional”. Aceasta mai spune că și-ar dori să fie organizate de comunitatea locală concursurile pentru funcția de director și un rol important în decizie să aibă și părinții, plus să se dea și un test de limba română pentru candidații la acest post.

Redăm declarațiile profesoarei Irina Neda:

„Am fost directorul unei școli din sudul județului Dolj, o școală în care învățau 640 de copii, o școală care ajunsese să fie o școală a comunității. În anul 2018 Asociația pentru Valori în Educație a hotărât să-mi ofere premiul pentru directorul anului pentru antreprenoriat datorită proiectelor desfășurate în școală. În anul 2019 Fundația Noi Orizonturi ne-a oferit premiul pentru inovație, tot datorită proiectelor desfășurate în școală și ce pot să vă spun este că foarte multe proiecte au fost desfășurate în perioada mandatului, obținut în urma susținerii concursului. Am reușit, cu ajutorul comunității locale, să reabilităm șapte clădiri din cele nouă ale școlii, ajunsesem să fim școala comunității, comunitatea să ne cunoască atât de bine și să ne aprecieze și să fie alături de noi astfel încât în perioada aceasta pandemie, pentru a reduce decalajele provocate de faptul că nu elevii n-au putut veni la școală, toți membrii comunității au lucrat cumva să ajutăm copiii noștri și împreună cu primar, viceprimar, asistenți sociali, să știți că pe vară educatoarele și-au deschis porțile și au citit cu toți copiii comunității, se citea pe ulițe, tot încercam cumva să ținem copiii aproape de școală.

Toate acestea s-au întâmplat până pe data de 9 ianuarie, când brusc, fără nicio explicație, din pixul inspectorului general directorul a fost schimbat. Personal, aș vrea să vă spun că îmi doresc cumva să se organizeze concursuri până la finalizarea mandatului directorului în funcție, astfel încât să dispară aceste delegații oferite de către inspectorul general. Îmi doresc ca organizarea concursurilor pentru director să se facă de către comunitatea locală, Consiliul profesoral și părinții să aibă un cuvânt de spus în alegerea directorului și îmi doresc foarte mult ca la organizarea concursului să fie și un test de limba română, care este neapărat necesar, așa cum am susținut la Teach for Romania când am fost acceptată în programele lor.

Din păcate, pentru sistemul de stat, după ce a fost hotărâtă schimbarea directorului școlii noastre mi s-a propus o funcție în sistemul privat și într-un final am acceptat. Consider că este o pierdere pentru sistemul de stat, când un om profesionist merge în sistemul privat. În județul Dolj au fost schimbați foarte mulți directori, foarte buni, fără nicio explicație”. 

Urmăriți intervenția Irinei Neda în VIDEO:

Sursa VIDEO: Senatul României

Irina Neda a câștigat concursul din 2016 pentru acest post de director cu 135 de puncte.

Inspectorul Școlar Județean Alexandru Gîdar este consilier județean de Dolj din partea PNL și a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean în alegerile din anul 2020.

Pe 9 ianuarie 2021 au fost schimbați din funcție 4250 de directori, iar dintre aceștia, 796 au fost numiți discreționar, prin detașări făcute de inspectorii generali școlari, potrivit prezentării senatorului Ștefan Pălărie, co-organizator al dezbaterii.

Foto: Asociația pentru Valori în Educație


12 comments
  1. Sa ne înțelegem.

    Nici concursurile de director nu sunt ceva serios.

    Ia sa contina examenul probele următoare:
    1. Test legislație scolara
    2. Test cunoștințe operare PC
    3. Test cunoașterea unei limbi străine
    4. Calificativul FB în ultimii ani scolari

    Cati din actualii directori ar mai sta în picioare?

    Dacă se tot vorbește de performanta.

  2. Deserviciile facute pentru partid si comunitate se platesc cu functii inalte! Ce mai conteaza faptul ca stiu bine romaneste ,ca au muncit mai mult decat altii ,locul lor este luat ca si cum li s-ar cuveni fara doar si poate.

  3. Un director care a demonstrat ca poate transforma o comunitate de 5000 de oameni.
    Asteptam ca si noul director sa puna mana sa munceasca. De doua luni doar impute salile de clasa cu mirosul de transpiratie si balegar adus din ograda in care creste porcii si viteii sa tina inspectorii pe produse bio sa o scape de reclamatii…..

  4. Ce e asa de complicat? Au venit ai nostri la putere! Mai tine minte cineva ultimul concurs pentru posturile de directori? Curat comedie!

  5. Mai pe scirt, mi-as dori sa nu mai fie numiți politic acei directori.
    Pun pariu ca cel numit “interimar”, are spate pe undeva pe la vreun cabinet de partid.
    Daca este politizată pană și funcția de director de școală profesională, atinci am depășit demult marginea prăpastiei.
    Cat despre restul de limba romană…da, se pare ca ar fi nevoie și de așa ceva(dacă nu ar fi “politocul, corupția, nepotismul, pilele și telefoanele)

  6. Si in legatura cu proiectele:daca au fost majoritatea cu mobilitate(deplasari externe,schimb de experienta in alte tari,bla,bla…)se intelege frustrarea vremurilor noi…..

  7. Mai usor,se gaseste profesionalism si daruire si in altii,noi numiti….
    Ce inseamna schimbarea multor directori foarte buni?Libertatea de a merge in privat,sau la munca de jos,la catedra…

  8. Foarte bună propunerea, dar cine va corecta testul de limba română? Agramații care conduc cam peste tot?

    1. Buna da concursul de directori trebuie sa aiva loc dar sa fie concurs nu pe pile si relati ar trebui corectate la minister lucrarile alfel iar ne trezim cu directori dictotori cum ai mai fost in unele scolii daca intrebai de ce spunea asa vreu eu deci lasati oameni capabili sa conduca ori cine ar fi sau orce culoare politica ar avea dar sa fie om intai de tote si nu tirani!

      1. Stimate comentator, sper din tot sufletul ca nu sunteti profesor: gramatica limbii romane nu va este cunoscuta… “sa aiva”, “relati”, “scolii” , “oameni”, “ori cine”… aticolul hotarat, punctuatia pronumele nehotarat trebuie sa le insusiti URGENT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății de Medicina Familiei, despre începerea școlii: Copiii trebuie să învețe mai ales comportamentul în condițiile epidemiei / La 100 de cazuri școlile erau închise pentru că nu știam cum să ne apărăm de virus, între timp am aflat cum să ne ferim

„Școala trebuie să înceapă. Copiii trebuie să învețe și trebuie să învețe în primul rând comportamentul adaptat condițiilor epidemiei”, a declarat pentru G4Media.ro medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societăţii Naţionale…
Vezi articolul

Ligia Deca: Toleranța în ce privește plagiatul în universitățile românești trebuie să fie zero / Nu numai lucrările de doctorat, masterat sau licență trebuie să fie verificate. Orice examen sau evaluare trebuie să asigure condiții de integritate. Abaterea, sancționată în primul rând în universitate și după, în context național

„Problema plagiatului este parte a unei probleme mai ample vizavi de integritatea în mediul de învățământ superior. Consider că toleranța în ce privește plagiatul în universitățile românești trebuie să fie…
Vezi articolul