Interviu cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre Legile Școlii 

Foto: EduPedu.ro

UPDATE: Interviul a fost oprit din motive tehnice și va fi reprogramat.
Proiectele noilor legi ale Educației au fost lansate în consultare publică la un an de la aprobarea în guvern a Raportului România educată, după amânări peste amânări și termene ratate. Pentru prima dată, însă, documentele există și propun reforma Învățământului. Ce fel de reformă este aceasta? Cum vor arăta absolvenții care vor traversa această reformă, potrivit propunerii și viziunii Ministerului Educației și ale autorilor proiectelor de legi?
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va fi la un interviu LIVE luni dimineața, de la ora 10:00. Interviul va fi transmis online pe pagina de Facebook Edupedu.ro și pe canalul de Youtube.com.

Iată care sunt cele mai importante teme pe care ne propunem să le discutăm cu oficialul guvernamental:

Reforma pentru elevi și părinți – De ce schimbăm, pentru cine schimbăm și unde vrem să ajungem cu aceste schimbări? Elevii sunt în centrul actului educațional, în noua propunere de lege? Ce rol au părinții, ce schimbări apar pentru aceștia prin noile acte normative?

Cariera didactică – Cariera didactică nu are căutare prea mare în prezent, iar proiectele noilor legi arată, la o primă vedere, că e mai greu să devii profesor. Cum va crește atractivitatea profesiei de profesor? Salariile sunt propuse a fi majorate cu 43% – or asta se va face tot pe modelul celor „majorate cu 35%” doar pe hârtie, din 2018 până în prezent? Cum arată noile programe de formare ca să fie mai atractive și mai eficiente pentru profesori?

Arhitectura de sistem – De ce noile proiecte sunt atât de stufoase? Au împreună peste 300 de pagini, în condițiile în care Legea 1 în varianta originală avea 130. Care este logica unui cadru normativ atât de amplu, cu atât de multe instituții desființate și reînființate. Aceste instituții vor fi conduse politic? Care sunt mecanismele care garantează eficiență și performanță administrativă, care să ducă la rezultate școlare mai bune și copii mai educați?

Curriculum, evaluare și examene – Pe baza căror cercetări au loc schimbările de planuri-cadru de la primar și gimnaziu? Cum arată noile examene și de ce se vor modifica? Unde sunt punctele slabe identificate acum și care sunt punctele forte ale celor propuse?

Director de viitor – Managementul școlar va avea trei componente – directorul principal, cel adjunct în școlile mari și încă un director – cel administrativ. Pentru toți, regulile inclusiv cele de selecție, au fost puse în noile proiecte de legi. Cine va controla directorul administrativ, dacă el nu e profesor și va fi numit cu acceptul primăriei? Are școala voie să își angajeze profesorii? Dar să îi dea afară pe cei care nu performează?

Învățământ simultan și abandon școlar – finanțarea pe grupă de studiu ar trebui să reducă foarte mult, dacă nu să elimine complet învățământul simultan. Această mișcare ar putea avea un efect bun și pe reducerea abandonului școlar? Explicațiile despre mecanismele care pot duce la asta, de la ministrul Cîmpeanu.

Învățământ dual – Școlile profesionale vor fi desființate în forma în care există în prezent, iar clasele profesionale trec la noile licee profesionale. Aceeași Mărie cu altă pălărie? Cum va fi reformat în realitate învățământul tehnic și cum va fi deschis către dorințele elevilor, având în vedere că în acest an sub jumătate din locurile în școlile profesionale s-au ocupat?

Învățământul superior – Universitățile pot stabili câte mandate poate avea un rector – dar ce mecanisme au comunitățile academice să se protejeze de abuzuri sau de potențialii „rectori veșnici”? Nicio facultate/universitate nu a anunțat că a găsit vreun doctorat plagiat, în urma ordinului de ministru prin care acestea aveau obligația să analizeze lucrările din trecut. Cu toate acestea, sau tocmai pentru asta, în noua legislație universitățile sunt cele care vor decide acordarea titlurilor de doctor și care vor avea și responsabilitatea retragerii acestora. Este o soluție? Dacă da, pentru cine?

Vă așteptăm întrebările în rubrica de comentarii de mai jos, iar pe cele mai bune le vom adresa ministrului Sorin Cîmpeanu.

Vă așteptăm alături de noi, luni, de la 10:00, LIVE pe pagina de Facebook și pe Youtube.com.

Exit mobile version