Liderul PSD Marcel Ciolacu îl contrazice public pe premierul PNL Nicolae Ciucă, la nici o oră după anunțul memorandumului pentru profesori: Nu este un acord politic al Coaliției, ci un angajament între noi doi

Foto: gov.ro si psd.ro

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu a fost niciun acord politic încheiat între membrii Coaliției de Guvernare, în privința adoptării memorandumului pentru salarizarea profesorilor. Acesta susține că „e un angajament al meu și al domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, a celor două mari partide“. Asta deși președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, scrisese pe Facebook în urmă cu nici o oră că „ne-am asumat astăzi, printr-un Acord Politic al liderilor Coaliției de guvernare, garanțiile solicitate de sindicate“.

Declarațiile făcute de Marcel Ciolacu:

Reporter: Kelemen Hunor nu a semnat acest acord…

Marcel Ciolacu: Nu e un acord politic, e un angajament al meu și al domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, a celor două mari partide care ne-am asumat în acest moment această această discuție, până la urmă, această grevă“. Declarațiile complete, în video:

Mesajul oficial al premierului Nicolae Ciucă arată însă o cu totul altă perspectivă. Acesta a scris pe Facebook că „ne-am asumat astăzi, printr-un Acord Politic al liderilor Coaliției de guvernare, garanțiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învățământ“.

Conform declarației lui Marcel Ciolacu, nu este vorba nici despre un acord politic și nici despre semnăturile tuturor liderilor coaliției, adică președinții PSD-PNL-UDMR, ci doar un angajament între Ciolacu și Ciucă, între PSD și PNL.

Guvernul a anunțat miercuri la prânz că va adopta joi un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Într-un comunicat în care apare că premierul Ciucă a discutat telefonic cu liderii federațiilor sindicale, instituția spune că va adopta documentul în ședința de Guvern de joi, 8 iunie. Reamintim că este a doua oară când Executivul Ciucă propune un memorandum, după cel propus în perioada ofertelor de vouchere. Memorandumul este un act intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, iar în ultimii ani mai multe astfel de acte au fost încălcate de instituția care le-a adoptat.

Sindicatele au cerut în permanență prevederi clare în ordonanțe de urgență sau în proiecte de legi, care să garanteze creșterile cerute. În toate discuțiile de până la acest moment, reprezentanții profesorilor au respins orice memorandum propus.

Simultan, pe conturile de Facebook ale celor doi lideri de partide aflate la guvernare – Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL) au apărut mesajele de mai jos.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version