Ligia Deca a scos 40 de șefi din Minister la o întâlnire informală, la un restaurant de lângă instituție. Ministrul educației: Am considerat că întărește coeziunea grupului. Nu a avut niciun fel de caracter politic

Ligia Deca / Foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Educației, Ligia Deca, a invitat în jur de 40 de directori, președinți de instituții din subordinea Ministerului și secretarii de stat la o întâlnire informală, luni seara, la un restaurant în apropierea instituției. Reuniunea informală a conducerii Ministerului este o premieră în mandatul curent, iar „scopul întâlnirii a fost socializarea cu echipa ministerului”, a declarat pentru Edupedu.ro Ligia Deca, ministru de aproximativ 1 an și 3 luni. „Consumația a fost achitată de mine”, a susținut Deca.

Întrebată dacă încurajează profesorii și școlile să organizeze astfel de întâlniri informale, după ce Guvernul din care face parte nu și-a respectat promisiunea de a majora salariile la nivelul promis de ministrul Muncii în cadrul unei conferințe în care alături îi era chiar ministrul Ligia Deca, aceasta a răspuns: Mi se pare că fiecare echipă stabilește tipul de interacțiune, formală sau informală. […] Promisiunea nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme”. 

Rep: Care a fost scopul acestei întâlniri informale și cine a fost prezent?

Ligia Deca: Scopul întâlnirii a fost socializarea cu echipa ministerului. Invitați la întâlnire au fost cei care sunt demnitari, conducerea direcțiilor generale și conducerea instituțiilor din subordinea Ministerului Educației, împreună cu colegii de cabinet. A fost programată special după programul de lucru și fără nicio implicare a fondurilor din minister. 

Rep: Cine a plătit consumația? Potrivit informațiilor noastre, participanții nu au plătit și li s-ar fi comunicat că va fi acoperită nota de plată cu fonduri de protocol ale Ministerului.

Ligia Deca: Nu au fost fonduri publice, nu a fost în niciun fel vorba despre fonduri publice. Minima consumație, că nu putem vorbi despre o consumație extinsă, a fost achitată de mine, pentru că eu am invitat colegii. Au fost fonduri personale. 

Rep: Câte persoane au fost prezente?

Ligia Deca: La nivel de invitație au fost 30-40. 

Rep: Are legătură întâlnirea aceasta cu începutul de an?

Ligia Deca: Are legătură cu începutul de an, mi s-a părut firesc ca după sărbători și după primele zile de activitate să ne vedem și să interacționăm și în cadru informal. Am considerat că întărește coeziunea grupului, se întâlnesc oamenii și pot schimba impresii și planuri despre anul care începe. 

Rep: Ce planuri au reieșit din această întâlnire?

Ligia Deca: Nu a fost o întâlnire cu caracter de decizie, nu a avut format de lucru, ci de socializare, așa cum consider că este nevoie să avem pentru orice fel de echipă profesională. 

Rep: Ați mai organizat astfel de întâlniri informale cu echipa din Minister, de când ați preluat mandatul de ministru?

Ligia Deca: Nu am mai organizat. Însă având în vedere anul care a trecut, cu noi legi ale educației, cu tot felul de schimbări și cu un efort deosebit de la Ministerul Educației, mi s-a părut firesc să existe și un astfel de moment. Nu este o practică neobișnuită la nivel profesional, poate părea de noutate într-un cadru public. Eu cred că echipele coezive în cadru informal reușesc să performeze mai bine. 

Rep: Întâlnirea informală cu secretarii de stat, directorii de direcții generale, cu șefii instituțiilor din subordinea Ministerului are loc la începutul anului în care se vor organiza 4 rânduri de alegeri. Au atins discuțiile aceste alegeri?

Ligia Deca: Nu a avut niciun fel de caracter politic discuția informală. A fost o discuție legată exclusiv de experiența noastră comună profesională din contextul Ministerului Educației. Nu am avut niciun fel de discuții. 

Rep: O să reorganizați Ministerul Educației, așa cum e prevăzut în lege?

Ligia Deca: Avem un termen legal pentru reorganizarea Ministerului Educației, până la mijlocul anului, am tot discutat vizavi de modificările oportune și o să avem în dezbatere publică Hotărârea de Guvern de reorganizare împreună cu alte Hotărâri care derivă din noile legi. În timp relativ scurt le vom pune în dezbatere. 

Rep: Reprezintă această întâlnire informală un semnal pe care îl transmiteți angajaților din subordinea dumneavoastră, profesorilor? Să organizeze și școlile astfel de întâlniri informale, după ce Guvernul nu și-a respectat promisiunea de a majora salariile așa cum executivul promisese?

Ligia Deca: Mi se pare că fiecare echipă stabilește tipul de interacțiune, formală sau informală. Și asta în funcție de deciziile pe care le iau împreună. Apropo de salarizare, ordonanța din vară de după protestele îndreptățite ale profesorilor prevedea creșteri de 50% din diferența dintre noua grilă și salariul în plată în decembrie. Neavând noua grilă, au existat o serie întreagă de discuții cu federațiile sindicale și s-a ajuns la majorările salariale actuale. Putem să spunem că în cele 12 luni din iunie salariile cresc în medie cu 50%. 

Rep: Dar nu cresc așa cum a spus ministrul muncii, aflat chiar lângă dumneavoastră, într-o conferință. 

Ligia Deca: Promisiunea nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme. Nu mă pot substitui ministrului Muncii în responsabilitatea de a adopta legea salarizării. 

Rep: Dar puteați spune în acea conferință că cifrele nu sunt ale dumneavoastră, că promisiunea nu este a dumneavoastră. Erați chiar lângă ministru, în momentul în care făcea promisiunea publică.

Ligia Deca: Vorbim despre un moment în vară în care eu nu puteam să știu ce se întâmplă cu legea salarizării. Puteam să contrazic un ministru care avea în atribuții această lege sau să prevăd ce se va întâmplă economic cu situația României? Am făcut tot ce a fost posibil la nivelul Ministerului Educației pentru ca profesorii să aibă o salarizare decentă.

Rep: Considerați că salariile profesorilor sunt decente?

Ligia Deca: Consider că e un mare pas înainte. 

Rep: Considerați că salariile profesorilor sunt decente?

Ligia Deca: Consider că trebuie să ajungem la promisiunea de avea salariul minim din învățământ egal cu salariul mediu pe economie și se va întâmpla când vom avea noua lege a salarizării. 

Amintim că pe 12 iunie 2023, în timpul celei mai ample greve din ultimii 20 ani a profesorilor, ministrul muncii de la acea vreme, Marius Budăi, anunța oficial de la Palatul Victoria, în cadrul unei conferințe comune chiar cu ministrul Ligia Deca, faptul că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună. Șase luni mai târziu, profesorii debutanți au un salariu net de 3.500 de lei pe lună și același ministru al Educației, Ligia Deca.

Citește și:
Ministrul Deca se dezice de promisiunea care a încheiat greva din educație, ca profesorii debutanți să aibă 4.600 de lei salariul net de la 1 ianuarie 2024: Nu a fost promisiunea mea

Exit mobile version