Ministrul Deca se dezice de promisiunea care a încheiat greva din educație, ca profesorii debutanți să aibă 4.600 de lei salariul net de la 1 ianuarie 2024: Nu a fost promisiunea mea

7.460 de vizualizări
Marius Budai si Ligia Deca in declaratii la Palatul Victoria, pe 12 iunie 2023 / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Ministrul educației se dezice de declarațiile oficiale care au pus capăt cele mai mari greve din ultimii 20 de ani a profesorilor, declarații făcute de la Guvern de ministrul Muncii, Marius Budăi, în cadrul unei conferințe susținute chiar alături de Ligia Deca. Budăi anunța atunci, pe 12 iunie 2023, că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună. La o oră după aceste declarații și după adoptarea Ordonanței de către Guvernul Ciucă, sindicatele din Educație au închis greva, Ciucă și-a putut da demisia din funcția de premier, profesorii au intrat la ore de-a doua zi și tot de-a doua zi de la aceste promisiuni Ciolacu este premier. Șase luni mai târziu, profesorii debutanți primesc cu circa 1.000 de lei mai puțin decât spunea ministrul Muncii de la același pupitru cu Ligia Deca, adică în jur de 3.600 de lei.

„Promisiunea nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme”, a declarat astăzi, 10 ianuarie 2024, ministrul Educației Ligia Deca, pentru Edupedu.ro. Întrebată de ce nu a spus chiar în acea conferință în care era prezentă la microfon alături de ministrul Muncii că promisiunea nu este a sa, Ligia Deca a răspuns: „Puteam să contrazic un ministru care avea în atribuții această lege sau să prevăd ce se va întâmplă economic cu situația României?”

Declarațiile integrale făcute de Ligia Deca pentru Edupedu.ro, cu privire la promisiunea încălcată de a majora la 4.600 de lei salariile profesorilor debutanți:

Rep: Reprezintă această întâlnire informală un semnal pe care îl transmiteți angajaților din subordinea dumneavoastră, profesorilor? Să organizeze și școlile astfel de întâlniri informale, după ce Guvernul nu și-a respectat promisiunea de a majora salariile așa cum executivul promisese?

Ligia Deca: Mi se pare că fiecare echipă stabilește tipul de interacțiune, formală sau informală. Și asta în funcție de deciziile pe care le iau împreună. Apropo de salarizare, ordonanța din vară de după protestele îndreptățite ale profesorilor prevedea creșteri de 50% din diferența dintre noua grilă și salariul în plată în decembrie. Neavând noua grilă, au existat o serie întreagă de discuții cu federațiile sindicale și s-a ajuns la majorările salariale actuale. Putem să spunem că în cele 12 luni din iunie salariile cresc în medie cu 50%. 

Rep: Dar nu cresc așa cum a spus ministrul muncii, aflat chiar lângă dumneavoastră, într-o conferință. 

Ligia Deca: Promisiunea nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme. Nu mă pot substitui ministrului Muncii în responsabilitatea de a adopta legea salarizării. 

Rep: Dar puteați spune în acea conferință că cifrele nu sunt ale dumneavoastră, că promisiunea nu este a dumneavoastră. Erați chiar lângă ministru, în momentul în care făcea promisiunea publică.

Ligia Deca: Vorbim despre un moment în vară în care eu nu puteam să știu ce se întâmplă cu legea salarizării. Puteam să contrazic un ministru care avea în atribuții această lege sau să prevăd ce se va întâmplă economic cu situația României? Am făcut tot ce a fost posibil la nivelul Ministerului Educației pentru ca profesorii să aibă o salarizare decentă.

Rep: Considerați că salariile profesorilor sunt decente?

Ligia Deca: Consider că e un mare pas înainte. 

Rep: Considerați că salariile profesorilor sunt decente?

Ligia Deca: Consider că trebuie să ajungem la promisiunea de avea salariul minim din învățământ egal cu salariul mediu pe economie și se va întâmpla când vom avea noua lege a salarizării. 

Amintim că pe 12 iunie 2023, în timpul celei mai ample greve din ultimii 20 ani a profesorilor, ministrul muncii de la acea vreme, Marius Budăi, anunța oficial de la Palatul Victoria, în cadrul unei conferințe comune chiar cu ministrul Ligia Deca, faptul că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună. Profesorii vor primi luna viitoare 3.556 lei salariu net (sursa aici).

Anunțul făcut de Marius Budăi pe 12 iunie 2023 la Guvern, de la același microfon cu Ligia Deca: Profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună

Amintim că Marius Budăi, ministru al Muncii la vremea protestelor profesorilor, a declarat pe 12 iunie că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută la Guvern, după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care a acceptat cererile sindicatelor. Anunțul lui Budăi nu a fost contrazis de ministrul Educației aflat lângă el în momentul declarațiilor sau de vreun alt oficial guvernamental, până în prezent.

Întrebat de reporterul Euronews România Sonia Teodoriu cât vor câștiga concret profesorii de la 1 ianuarie 2024, ministrul Muncii a spus că este vorba despre o dublă creștere salarială pentru profesorii debutanți – adică grila va pleca de la 4.098 de lei net și tot la 1 ianuarie va avea loc și majorarea cu 50% din diferență, convenită acum cu sindicatele.

Fragmentul pe tema salariului debutantului:

Reporter: Dincolo de principiul enunțat în ordonanța de urgență, că salariul debutantului se va apropia cu încă 50% de la 1 ianuarie de salariul mediu pe economie, spuneți-ne exact care este care va fi salariul debutantului la 1 ianuarie 2024?

Marius Budăi: Ori n-am explicat noi bine în parcursul acestor zile, ori dvs. ați formulat un pic incorect. Nu. Discuția și principiul este că în următoarea grilă de salarizare, debutantul va porni în așa fel cu coeficientul de ierarhizare încât salariul mediu brut să fie salariul minim, acela este, nu când va ajunge acolo. Discuțiile ulterioare care s-au purtat și practic ce s-a scris astăzi în ordonanța de urgență și ce s-a scris și în alt memorandum și în declarațiile liderilor politici, repet, în mai multe acțiuni pe care le-am avut în această perioadă, este că prima tranșă de majorare între cumulul aflat în plată acum și acea prevedere va fi de 50%, la început de 1 ianuarie 2024.

Reporter: Și nu mi-ați răspuns: cât va fi plătit un debutant la 1 ianuarie 2024?

Marius Budăi: Păi dacă în momentul de față, după această grilă, are 5000 și cât a ajuns brutul?.. aproape 5398. Da, până la 6900, jumătate din această sumă.

Reporter: Adică, în mână?

Marius Budăi: Păi de la 4098, probabil va fi o crește undeva până la 4600, de la 1 ianuarie, în mână.

Reporter: De la 1 ianuarie. Vorbim de sume nete sau brute?

Marius Budăi: Net, noi luăm netul, nu luăm brut.

Citește și:
Ligia Deca a scos 40 de șefi din Minister la o întâlnire informală, la un restaurant de lângă instituție. Ministrul educației: Am considerat că întărește coeziunea grupului. Nu a avut niciun fel de caracter politic


10 comments
  1. miss piggy , nu avem asteptari de la matale .
    semnat , universitatea maritima constanta , sectia transport fluvial de marfuri.

  2. Aceasta incompetenta, pupila altui mare incompetent, Iohanis, ar trebui sa fie maxim vanzatoare la supermarket. Sper ca profesorii sa continue protestul care nu a fost inchis ci doar suspendat. Deca si Iohanis nu au nici o treaba cu educatia.

  3. Ieșiți cu toții din sindicate. E timpul să apară sindicate noi. Actualele căpetenii trebuie să dispară din schemă la nivel național, județean și instituțional deopotrivă. Șeful meu de sindicat (fostul, pentru că am părăsit corabia trădătorilor), a devenit brusc promotor AUR, anti NATO, anti UE, anti Ucraina și pro Putin. Inainte era doar antivaccinist.

  4. Jalnica! Penibilă! Incompetenta! Un politruc care distruge sistematic ce a mai rămas bun în școala românească! O garanție ca vorbele goale definesc această guvernare!

  5. Nu mai dati stiri cu aceasta politruca.
    Simpla aparitiei a dansei le ecran umileste cadrele didactice.
    Ar fi bun un exemplu cu sporurile din minister si salariile de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiadele naționale de limbi slave materne 2024 încep cu o săptămână mai târziu – erată a Ministerului Educației la calendarul competițiilor școlare / Olimpiada Internațională de Informatică pe echipe, devansată și mutată din Damasc la Cluj

Olimpiadele naționale de limbi materne pentru elevii aparținând unor minorități slave – cehă, croată, sârbă, slovacă, olimpiada de limba rusă maternă, dar și cea de rusă modernă încep mai târziu…
Vezi articolul