Raed Arafat: Puteau copiii să se infecteze inclusiv din stradă sau din mall-uri

1.094 de vizualizări
Raed Arafat / Foto: gov.ro
Decizia de menținere deschisă a școlilor indiferent de pragul de infectare de 6 la mie a fost luată prin vot, în grupul tehnico-științific. “Toată lumea a luat decizia să nu se închidă școlile”, “puteau copiii să se infecteze inclusiv din stradă sau din mall-uri”, a declarat astăzi șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

“Dacă cineva vine și spune că școala e cauza principală [pentru creșterea ratelor de infectare – N. Red.], e dreptul oricui din comitet să vină și să spună. La acest moment, asta a fost decizia de acolo. Și sanitar, și educațional”, a continuat Arafat, întrebat dacă au existat persoane care au votat împotriva credinței lor.

Arafat a afirmat că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, “nu a votat”. “Nu puteți să spuneți că cineva s-a gândit altfel [decât a votat – N. Red.]. Dl. ministru a spus clar că nu participă la vot. Fiecare votează ce crede. Faptul că a fost un ministru prezent și a fost invitat nu înseamnă că persoanele care au votat trebuia să fie de acord cu el, puteau să-și spună punctul de vedere și în discuție toată lumea și-a spus punctul de vedere. Au fost și puncte de vedere că da, școala trebuie deschisă, dar trebuie implementate celelalte măsuri corecte”, a spus șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Informații de background

Daniela Rajka, președintele comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății și membru cu drept de vot în acest Grup tehnico-științific din care spune că în urma ședinței de miercuri, 29 septembrie, și-a dat demisia, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că a avut un punct de vedere diferit de toți ceilalți membri ai Grupului tehnico-științific în momentul în care s-a discutat decizia de a nu mai corela rata de infectare din localitate de trimiterea automată a elevilor în online. „Mi s-a părut mai curând o decizie luată în grabă și fără să fie analizată în așa fel încât să punem în prim-plan siguranța copiilor în școală”, a afirmat aceasta.

„S-a spus ‘școlile se închid ultimele’, ok, atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și cu un transport sigur”, a declarat pentru Edupedu.ro Daniela Rajka. „Trebuiau eforturi făcute la nivel de societate, la nivel mai înalt: stimularea vaccinării, puse condiții mai aspre pentru vaccinare”, în condițiile în care școlile au rămas deschise și după pragul de infectare de 6 la mie în localitate, a precizat aceasta.

  • Amintim că tot grupul tehnico-științific condus de Raed Arafat a fost cel care a propus închiderea fizică a școlilor în cei doi ani școlari care s-au scurs de la debutul pandemiei, România fiind unul dintre statele europene care și-a ținut copiii cel mai mult acasă, în această perioadă.
Citește și:
Raed Arafat: În grupul tehnico-științific cu toții am votat ca școlile să fie ultimele care se închid, având în vedere impactul major asupra educației generațiilor viitoare dacă școlile se închid încă un an
Președinta comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății: S-a spus „școlile se închid ultimele”, Ok, atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și cu un transport sigur
Raed Arafat: Dacă opresc Educația complet pentru al doilea an, s-ar putea nici anul viitor să nu avem școală, pentru că nimeni nu are garanția că pandemia se termină anul viitor
Raed Arafat: Soluția de a deschide școala este un lucru normal / Masca rămâne poate cea mai eficientă măsură în această situație
Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică: Școala trebuie să meargă fizic. Școala să fie cea funcțională și nu stadioanele, nu restaurantul, nu clubul, nu discoteca. Riscăm să avem generații de copii care vor conduce țara, extrem de afectate psihologic


11 comments
  1. Domnule Raed, tot persiatati în prostie. În Mall copiii stau o ora maxim doua, la școală 6-7 ore săliile mici, nu exista ventilație în unele nu curge apa în altele apa rece de nu-ti vine sa te mai speli între schimburi se face o trecere în revista nu curatenie. Treziți-vă!!! Pentru copiii noștri noi hotărâm, voi nu ați fost în stare.Lasa pe altul mai competent !!!!Rușine!!! ONLINE pana la scăderea ratei nu doar pe hârtie cât și pe teren!!!

  2. O bătaie de joc la adresa romanilor! Ai făcut toate prostiile cu PSD acum ai trecut la PNL.
    Indiferent cine te plătește ești mulțumit. Mai pleacă de pe capul nostru!

  3. La mall se stă maxim 2 ore nu 6 7 ore ca și sardinele rușine Ministerul sănătății și al educației pentru incompetenta

  4. Ce ati facut vara asta, cum ati pregatit acest an scolar?
    Toti care ati gestionat pandemia trebuie sa plecati acasa, in frunte cu magicianul Campeanu care a facut sa dispara rata de infectare.

  5. Corect! Dar parintele e virusolog si DSP-ist, dom’le, el stie tot. Asa a ajuns in tara asta. Sa se sufle in coarne doar parintilor.

  6. Nu se închid școlile pentru ca trebuie sa închidă păcănelele si cârciumile.
    Din punctul meu de vedere, autoritățile sa accepte ca au greșit groaznic pentru ca sunt incompetenți și sa închidă marile orase și in același sa accelereze campania de vaccinare. Pandemia abia a început la noi.
    Demisa Pistol de urgentă.

  7. Toata vara au stat copiii la mall si nu s au îmbolnăvit, cum a inceput scoala a explodat nr de cazuri. Dar tara asta e condusa de golani ce sa le cerem.

    1. Scoala incepe toamna. Si virozele si bolile pulmonare incep toamna. Vara ,,sunt in vacanta”.
      In ziua in care s-au raportat 385 de morti se putea lua o decizie sa se opreasca unele activitati. Totul este lasat pe luni ssptamana viitoare.

      1. Pana acum o saptamana a fost cald, nu au fost conditii pentru viroze. Copiii de la clasa mea au covid , nu viroze. Si s au imbolnavit cand era cald.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mi se pare aberantă propoziția „se caută resurse” pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024, spune Mircea Miclea: Trebuie să aloci resurse cu prioritate, altfel nu vom mai avea educație în viitor

„Mie mi se pare aberantă propoziția asta „se caută resurse”, ca și cum guvernanții ar face o favoare acestei societăți, acestei țări și cadrelor didactice”, a spus profesorul Mircea Miclea,…
Vezi articolul

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul

Reforma legislației din educație nu mai poate suferi amânare – Consiliul elevilor, despre planurile Ministerului de a separa legea pentru învățământul preuniversitar de cea pentru cel superior / Nicio invitație, până acum, la consultări pentru implementarea proiectului “România Educată”

Intenția Ministerului Educației de a împărți legea educației în două – o lege pentru învățământul preuniversitar și una pentru învățământul superior – este considerată oportună de Consiliul Național al Elevilor,…
Vezi articolul