Raed Arafat: În grupul tehnico-științific cu toții am votat ca școlile să fie ultimele care se închid, având în vedere impactul major asupra educației generațiilor viitoare dacă școlile se închid încă un an

7.835 de vizualizări
Raed Arafat / Foto: gov.ro
Raed Arafat / Foto: gov.ro
Decizia ca școala să rămână deschisă a fost luată având în vedere “impactul major asupra educației generațiilor viitoare dacă școlile se închid încă un an”, a declarat la Digi FM șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Acesta a precizat că menținerea cursurilor cu prezență fizică, decizie care vine după doi ani școlari afectați masiv de închiderea școlilor, a fost propusă și votată chiar de epidemiologi.
 • Amintim că tot grupul tehnico-științific condus de Raed Arafat a fost cel care a propus închiderea fizică a școlilor în cei doi ani școlari care s-au scurs de la debutul pandemiei, România fiind unul dintre statele europene care și-a ținut copiii cel mai mult acasă, în această perioadă.

Vă spun ce s-a discutat în grupul tehnico-științific, pentru că nu a fost o decizie pe care să o ia doctorul Arafat, ci acolo sunt majoritatea medici epidemiologi, infecționiști, și acolo s-a pus discuția dacă școlile rămân închise, deschise și lumea a fost de părere – și cu toții am votat la această părere care s-a pus venind și de la epidemiologi – cu acest lucru: ca școlile să fie ultimele care se închid, având în vedere impactul major asupra educației generațiilor viitoare dacă școlile se închid încă un an. Normal, au rămas măsurile punctuale: școala se închide dacă apare o problemă într-o clasă“, a declarat Raed Arafat la Digi FM.

Oficialul a precizat că rolul Ministerului Educației și al Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) este să se asigure că în interiorul școlilor se respectă măsurile. Arafat a citat un studiu din SUA car arată că “șansa de transmitere (a noului Coronavirus – N. Red.) scade la jumătate dacă se poartă mască. Dacă nu se respectă regulile, da, se poate transmite și devine o problemă“.

Informații de background

Daniela Rajka, președintele comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății și membru cu drept de vot în acest Grup tehnico-științific din care spune că în urma ședinței de miercuri, 29 septembrie, și-a dat demisia, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că a avut un punct de vedere diferit de toți ceilalți membri ai Grupului tehnico-științific în momentul în care s-a discutat decizia de a nu mai corela rata de infectare din localitate de trimiterea automată a elevilor în online. „Mi s-a părut mai curând o decizie luată în grabă și fără să fie analizată în așa fel încât să punem în prim-plan siguranța copiilor în școală”, a afirmat aceasta.

Ministrul Educației a anunțat, într-o declarație de presă făcută pe 29 septembrie, imediat după ședința Grupului tehnico-științific, că decizia de eliminare a pragului de 6 la mie a fost votată în unanimitate – „exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice”.

„S-a spus ‘școlile se închid ultimele’, ok, atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și cu un transport sigur”, a declarat pentru Edupedu.ro Daniela Rajka. „Trebuiau eforturi făcute la nivel de societate, la nivel mai înalt: stimularea vaccinării, puse condiții mai aspre pentru vaccinare”, în condițiile în care școlile au rămas deschise și după pragul de infectare de 6 la mie în localitate, a precizat aceasta.

Citește și:
Președinta comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății: S-a spus „școlile se închid ultimele”, Ok, atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și cu un transport sigur
Raed Arafat: Dacă opresc Educația complet pentru al doilea an, s-ar putea nici anul viitor să nu avem școală, pentru că nimeni nu are garanția că pandemia se termină anul viitor
Raed Arafat: Soluția de a deschide școala este un lucru normal / Masca rămâne poate cea mai eficientă măsură în această situație
Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică: Școala trebuie să meargă fizic. Școala să fie cea funcțională și nu stadioanele, nu restaurantul, nu clubul, nu discoteca. Riscăm să avem generații de copii care vor conduce țara, extrem de afectate psihologic

16 comments
 1. Încăpățânarea , orgoliile și lipsa de viziune nu fac casa bună în contextul actual al pandemiei. În loc sa ne adaptam si sa schimbam actul educational , continuam sa ne menținem în zona de confort lipsita de logica și interes pentru generațiile actuale de copii. La baza menținem aceleași metode invechite, în detrimentul tehnologiei, informației digitale, creativității etc. Unii zboară în spațiu, la noi PREZENTA face diferența…, a sa nu uitați sa mai adăugați ceva în sedintele comitetului de urgenta, cravata roșie și ecusonul matricol.

 2. Incapatanarea, orgoliile și lipsa de viziune nu fac casa bună in contextul actual al pandemiei. În loc sa ne gândim cum sa schimbam întreg actul educational , cum sa îl adaptam la prezent și pentru provocările
  viitoare , în continuare ne inclestam pe aceleași rutine mostenite și cu pastrarea zonei de confort, bazata pe procese de predare și învățare mecanic , cu prezenta fizica de 100% , fără nici o logica si interes pentru generațiile actuale de copii. Lumea se schimba , unii zboară în spațiu, la noi prezenta e importanta… , nu tehnologia, nu informația digitala , nu mințile deschise și creative, PREZENTA! a sa nu uitați cravata și ecusonul….

 3. Agresivitatea ta vine din frustrate si prostie!
  Din comment dati de inteles ca sunteti cadru didactic!
  Exact despre asta vb, daca acesti copii merg la sc sa fie pregatiti de ‘involuati’ si de dascali lipsiti de empatie, asta este explicatia rezultatelor acestora din anii precedenti!
  Faptu ca ca permiteti sa jugniti atat o persoana pe care nu o cunoasteti cat si parintele care mi-a dat viata inseamna ca sunteti o fiinta atat de josnica si primitiva care nu ar trebui sa aibe jobb nici macar in padure, la cules de lemne!
  Copiii care vor sa invete or sa invete no matter what, cei care vin fizic vor stra anxiosi si frustrati si nu vor fi capabili sa se piata concentra plus ca sunt vectori de transmitere al acesui virul letal!
  Genetica, doamna ‘Getuta’ este un subiect atat de complex si de necunoscut ( proportie de 80%), asa ca nu e cazul ca un etalon de prostie cum sunteti dvs, sa pomeneasca macar despre.
  Dvs nu faceti diferenta intre VIATA si Lucrarile de control , pe care sa pp ca le dati.
  Este o pierdere de timp sa incerce cineva sa va invete care este esenta existentei!
  Ar trebui sa te inscrii tu la sc din nou, ca cea fizica la care tu ai mers se vede ce rezultat a avut. Tu esti ex concret al faptului ca istotie nu stii ( ce au facut Englezii in timpul Razboiului Mondial – si-au ptotejat copiii, batranii si categ vulnerabile). Istorie you failed!
  Matematica : Nu stii sa citesti niste grafice si sa le interpretezi cu toate ca statisticile sunt date mura in gura! -Failed
  Biologie – anatomie ,nu poti intelege corpul uman si cat de necunoscut este inca pt savanti ( iti trim copiii la sc fara macar sa intelegi esentialulu)
  Chinie- genetica, nu intelegi ca acest virus are mutatii periculoase care au loc numai din cauza prostilor ca voi, care il purtati prin sc
  Cultura Civica – esti asemenea nazistilor ( numsi nebunia si prostia ta conteaza, restul nu intereseaza) -Failed
  Per totat esti Repetenta , doamna draga!
  Sper sa te trezesti la realitate si sa nu mai traiesti in lumea ta!

 4. Dacă nu închideți școlile nici la 6 la mie nu potoliți urgia!

  Această încrâncenare in decizii politice fără noimă va face din România India Europei, cu pacienți în stradă si butelii de oxigen luate de la ateliere si fabrici.

  Experimentul a eșuat!
  Schimbați strategia!
  Urgent!

  1. Voi in orice chestiune de medicina ce nu tine de Facebook, Arsenie Boca sau vreun set de moaste vedeti experimente si catastrofe nucleare. Ei bine, nu va genocideaza nimeni, stati calmi, e doar un vaccin, nu o bomba atomica. Nu mai amplificati atata de dragul emfazei, poate-poate manipulati politicienii fomisti de voturi.

 5. In orasele cu peste 6 la mie se poate intra online 2 saptamani pana mai scad cazurile. Doctorii nu mai fac fata, trebuie o niua strategie daca se vrea.

 6. Sa vedem ce impact ca avea asupra vietii.
  Educatie fara elevi cum o sa mai faceti?
  Generatii care or sa aibe oe constiinta membrii familiei, or sa aibe tulburari psihice!
  Va ganditi la sc cand sunt 15000 de infectari.
  Paturi nu aveti, medicii sunt extenuati, bine ca ati reusit sa transp 6 pacienti!
  Mare realizare!
  Intrebati-va cum ati alege : copilul dvs sa fie mort sau cu orobleme psihice din cauza povarii ca si-a ucis un membru sl fam sau mai pitin educat ca sa nu zic prost, ca voi?
  Da ganditi-va la ai vostrii!
  Dc sa savrificam vieti cand se poate recupera sc! Sa faca online ca oricum, pana in 2019 numai generatii de agramati ati scos!
  Sa va aduc aminte ce procente erau la BAC?
  Si lucrari scrise la Limba Romana : calul a intrat in oadur galop, scris repetitiv ca sa ia macar 2.
  Rusine!
  Trimiteti-i pe ai vostri!
  Gadea cand i s-au imbolnavit parintii a iesit di emisiune si acum o tine cu sc.
  Daca cooiii, parintii vostri ar fi la Spital, v-ar mai interesa de educatie.
  Nu ramane nimeni prost, poate sa recupereze. Dc nu va oferiti voi sa ii meditati online, daca tot ziceti ca nu se fac ore online.
  Campeanule, ti-e ca te musca laptopul sau te curentezi de la Internet!
  Sau iti place sa multumesti prostimea si sa tii de scaun.
  Esti depasit, speranta ta, sa mai furi ceva!
  Se vir intebta procese imp voastra si sa stiti ca deja ati recunoscut public de nenumarate randuri cs ju ati luat deciziile corecte si legea spune ca sunteti penali, puneti la risc sanatatea populatie si ati recunoscut!
  Se numeste aute-denunt!
  O sa pleci mai repede de cat crezi Campeanule, crezi ca daca latraii de la PSD au sustinut deschiderea sc su sustinut-o ca ai tu dreptate, sunt OPOZITIE, zic orice sa fie populari din nou.
  Nu vedeti ignorantilor, ca smecherii nu isi asuma, stau in umbra si ca baga la inaintare!
  Voi o sa platiti, nu ei!
  Domnule Arafat, da dovada de integritate si opune-te la asemenea ineptii.
  Nu intra in hors cu prostii ca te vor manca!
  Din ce om cu credibilitate ai fost ai ajuns persoana non-grata si asta pt ca asculti ordinele imbecililor!
  Fii omul in care au crezut romanii si pune stop acestui genocid!
  Se vor lepada de tine la prima strigare!
  Pacat ca sunteti un om destept insa toate actiunile dvs sunt impotriva educatiei si crezului dvs!
  Oricum veti inchide, mai bine acum decat sa aveti si mai multe vieti pierdute pe constiinta!

  1. Daca iti intra copiii in online inca vreo doi ani de acum inainte, vor ramane la fel de prosti ca tine. Genetica joaca un rol important. Si cand te mai gandesti sa scrii ca profesorii sunt de vina pentru ca tu esti prost si te mosteneste, adu-ti aminte ca lucram cu materialul clientului. Din ca.cat bici sa si pocneasca nu poti face. Ps: invata sa scrii, mi-a fost greu sa inteleg ce ai scris. Analfabeta esti tu. Si fiinta care te-a nascut!

   1. Da, hai sa oprim tot inca vreo cativa ani, hai sa crapam de foame, hai sa stam toti in online si sa dansam dansul bucuriei. Ehe, au apus vremurile cand schimbati guverne pe Facebook si aduceati la putere partide de care nici dracu’ nu au auzit pentru ca v-au sedus tot pe Fb. Bataliile nu se mai castiga in online. Viata reala e fizica si moare lumea proasta si nevaccinata din motive numai de romani stiute. Victimele Europei, genocidul exclusiv romanesc. Popor cu mai mare manie a persecutiei ca poporul roman n-ai sa mai vezi. Dar unde-i prostie multa e si smiorcaiala multa.

 7. Scoala nu se inchide cand e un copil bolnav!
  Asta e problema!
  In clasa fiului meu au fost mai multi copii
  “raciti”. S-au testat cu teste banale si sunt negativi. Continua sa vina la scoala.
  Si fiul meu s-a testat si a fost negativ desi se simtea rau. In realitate si el si mai tarziu si eu, suntem bolnavi de Covid dovedit prin test PCR.
  Amandoi suntem VACCINATI!
  Daca m-as fi rezumat la teste simple acum ar fi la scoala “racit”
  Acest lucru nu ati luat in calcul cand ati emis aceasta judecata care ne ingroapa cu totul!
  La scoala copiii se imbolnavesc, nu se sinchisesc de faptul ca imbolnavesc pe altii si de aici drama.
  La rata aceasta de infectare in conditiile in care nu sunt multi vaccinati scolile trebuie inchise urgent!
  Repet eu m-am vaccinat si tot sunt bolnava si ca mine multi altii.

  1. Nu inteleg: scoala fiului dumneavoastra ce pazeste? Ce inseamna asta: s-au primit copii raciti? Si eu sunt profesor: nu calca niciun elev racit in scoala. Scoala nu e mosia parintelui, iar profesorul nu e momaie. Si eu am copil si mi-a fost refuzat la gradinita pentru ca are muci si tuse. Si pe buna dreptate. Eu nu inteleg, traiti in Oagadogu? In plina pandemie se primesc elevi raciti in scoala?? Dar ce director de scoala aveti sau ce profesori de-si permit asemenea arogante si riscuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Programa școlară

Înscrierile în clasa pregătitoare 2021, în jurul lunii martie. Repartizarea elevilor în ordine alfabetică în clase “eu aș menține-o” – a declarat secretarul de stat din Educație responsabil cu învățământul preuniversitar

Înscrierile în clasa pregătitoare 2021 vor începe în aceeași perioadă ca anul trecut, în jurul lunii martie, după ce regulile și metodologia de înscriere la școală vor fi făcute publice…
Vezi articolul

BREAKING Școlile și grădinițele vor fi închise încă 2 săptămâni în București. Incidența cazurilor de coronavirus este 3,91. Prefectul Capitalei: Singura decizie normală și firească în Comitet era ca activitățile școlilor să continue în sistem online

Toate școlile și grădinițele de stat sau private rămân închise încă 2 săptămâni în București, cu activitate exclusiv online. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comitetului Municipal pentru Situații…
Vezi articolul