Președinta comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății: S-a spus „școlile se închid ultimele”, Ok, atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și cu un transport sigur

111.264 de vizualizări
Daniela Rajka / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
„S-a spus ‘școlile se închid ultimele’, Ok, atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și cu un transport sigur”, a declarat pentru Edupedu.ro Daniela Rajka, președintele comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății. Membru în Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, medicul școlar susține că „trebuiau eforturi făcute la nivel de societate, la nivel mai înalt: stimularea vaccinării, puse condiții mai aspre pentru vaccinare”, în condițiile în care școlile au rămas deschise și după pragul de infectare de 6 la mie în localitate.

Rajka a mai spus că „în mod clar am mers pe relaxare la nivel general”, întrebată despre aprobarea unor evenimente cum au fost festivalurile, concertele sau congresele partidelor politice înainte de începutul cursurilor în școli sau imediat după.

Medicul susține că a avut un punct de vedere diferit de toți ceilalți membri ai Grupului tehnico-științific în momentul în care s-a discutat decizia de a nu mai corela rata de infectare din localitate de trimiterea automată a elevilor în online. „Mi s-a părut mai curând o decizie luată în grabă și fără să fie analizată în așa fel încât să punem în prim-plan siguranța copiilor în școală”, a declarat aceasta.

Ministrul Educației a anunțat, într-o declarație de presă făcută pe 29 septembrie, imediat după ședința Grupului tehnico-științific, că decizia de eliminare a pragului de 6 la mie a fost votată în unanimitate – „exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice”.

Daniela Rajka a fost membru cu drept de vot în acest Grup tehnico-științific, din care spune că în urma ședinței de miercuri, 29 septembrie, și-a dat demisia (n. red. – precizarea a venit după interviul redat mai jos).

“Ar trebui, la nivel de societate, se înăsprim regulile, ar trebui, la nivel de școală, să înăsprim regulile și să respectăm regulile, ar fi trebuit vaccinarea să fie mult mai mult susținută și cu testare corespunzătoare”, a mai spus președinta Comisiei de medicină școlară.

Redăm interviul integral:

Edupedu.ro: Înțeleg ca v-ați opus eliminării pragului de infectare din ordinul comun, cel de 6 la mie în localitate, prag la care școlile ar fi intrat în online. Este adevărat? Care au fost argumentele?

Daniela Rajka: „Da, mi-am exprimat acest punct de vedere diferit de toți ceilalți, dar nu pentru că eu aș fi vrut neapărat să trecem școala în online peste 6 la mie, ci am considerat și am spus și atunci, cu anumite amendamente, că ar trebui la nivel de societate se înăsprim regulile, ar trebui la nivel de școală să înăsprim regulile și să respectăm regulile, ar fi trebuit vaccinarea să fie mult mai mult susținută și cu testare corespunzătoare. Mi s-a părut mai curând o decizie luată în grabă și fără să fie analizată în așa fel încât să punem în prim-plan siguranța copiilor în școală. Era vorba de transport, până la școală, ne referim în primul rând la orașele foarte mari, unde incidența pur și simplu a explodat. Deci nu pentru că aș fi neapărat împotrivă să rămână școlile deschise, ci pentru că ar fi trebuit să gândim niște soluții ca să simțim că sunt în siguranță copiii în școală, în aceste condiții de incidență foarte mare”.

Edupedu.ro: Practic, ce spuneți dumneavoastră este că acum s-a eliminat acest prag și nu există neapărat niște lucruri care au fost puse în schimbul acestei eliminări. Adică există o relaxare la nivelul școlilor, dar fără o măsură compensatorie?

Daniela Rajka: „Exact, acesta a fost punctul de vedere”.

Edupedu.ro: În ce comitet sau grup v-ați exprimat acest punct de vedere?

Daniela Rajka: „În grupul tehnico-științific. La acea întâlnire a grupului tehnico-științific la care s-a discutat acest lucru. Nu am fost singura care a pus în discuție faptul că nu este corect să rămână școlile deschise, au fost mai multe persoane de specialitate, medici, care au spus că trebuie gândită mai bine această măsură. (…) Pentru că există un risc și într-un fel și în celălalt. Toți suntem conștienți că școala online nu a reprezentat cel mai bun lucru pentru copiii noștri, și asta cred că este clar pentru toată lumea, că nu este o soluție de dezvoltare normală a copiilor, de-aici am pornit cu toții. Însă, nici a-i aduce fără să iei cele mai logice măsuri de siguranță în școli, pentru că și aici este un risc. Era în balanță riscul de a rămâne online cu riscul de a veni la școală fără să-i protejăm”.

Edupedu.ro: Și ce măsuri ați propus?

Daniela Rajka: „Eu cred că trebuiau luate măsuri la nivel de societate și să nu ajungem la 6 la mie în decurs de o lună. Sau mai puțin de o lună. Am deschis școlile la o incidență de sub 1 la mie și am ajuns în București la peste 10 la mie în curs de trei săptămâni. Și cred că trebuiau eforturi făcute la nivel de societate, la nivel mai înalt: stimularea vaccinării, puse condiții mai aspre pentru vaccinare. S-a spus școlile se închid ultimele, ok, dar atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și cu un transport sigur”.

Edupedu.ro: Au existat evenimente publice de o amploare foarte mare, în preajma deschiderii anului școlar, cum ar fi festivaluri, concerte sau congresul politic de la București toate acestea credeți că au influențat părerea oamenilor lăsând impresia ca autoritățile acceptă o relaxare a regulilor sanitare?

Daniela Rajka: „În mod clar am mers pe relaxare la nivel general. Asta nu poate s-o nege nimeni, am crezut că vom trece prin valul 4 fără să suferim prea mult și ne-am înșelat”.

Edupedu.ro: Decizia de eliminarea pragului a fost argumentată și cu argumente științifice?

Daniela Rajka: „Prin necesitatea prezenței fizice a copiilor în școală”.

Edupedu.ro: Atât?

Daniela Rajka: „Da, atât. Acesta a fost singurul”.

Edupedu.ro: Experiența altor state a contat aici, a fost invocată?

Daniela Rajka: „Da, a fost invocată, dar nu prea ne putem compara cu alte state care au o rată de vaccinare de peste 80%”.

Edupedu.ro: Dar școlile în aceste state au fost deschise și anul trecut, când nu exista vaccinul, în școlile din foarte multe state cursurile au fost în format fizic cu măsuri de siguranță.

Daniela Rajka: „Cu măsuri… și acolo era o chestiune diferențiată, au avut întotdeauna posibilitatea de a fi în online și nu știu cum au trecut prin valuri, nu cred că ei au 30 de elevi într-o clasă”.

Edupedu.ro: În acest moment ce este în școli, care este situația, ce vă spun medicii?

Daniela Rajka: „Sunt foarte multe cazuri în unele școli, numărul de clase trecute în online se dublează sau se triplează de la o săptămână la cealaltă, situația nu este deloc bună”.

Edupedu.ro: S-a vorbit despre introducerea testării suplimentare și a controalelor pentru respectarea măsurilor, care este situația acestora?

Daniela Rajka: „Testare s-a făcut în cabinetele medicale școlare, s-a făcut testare pentru întoarcerea rapidă, este vorba despre testarea de ziua a 8-a, pentru întoarcerea rapidă în clasă a elevilor care au avut clasa suspendată. Testarea s-a făcut. În cabinetele școlare din țară au fost făcute peste 26.000 de teste rapide cu prelevare nazală, din 21 septembrie. În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste numai pentru această testare de ziua a 8-a în cabinetele școlare, pe lângă testarea simptomaticilor. La testarea simptomaticilor avem un procent de pozitivare a testelor care se apropie de 10%. Dar s-a testat foarte mult de ziua a 8-a, am avut probleme cu numărul de teste pentru că nu mai avem teste”.

Edupedu.ro: Capacitatea de testare care este?

Daniela Rajka: „Capacitatea de testare este în acest moment depășită, suntem depășiți de numărul de cazuri pozitive tot mai mare. Și nu avem nici spații… Am făcut 26.000 de teste în 8 zile. Sunt colege de-ale mele care au testat 70-80 de copii, s-au testat câte 6-8 clase într-o zi. Este imposibil. Mai mult de două clase nu se pot face”.

Edupedu.ro: Care este procedura? De ce durează atât de mult?

Daniela Rajka: „Trebuie să introduci copilul, trebuie să completezi formularul de testare, trebuie să testezi, să aștepți 10-15 minute până când este valid testul, după care trebuie introdus și în baza de date fiecare test, deci este consumatoare de timp extraordinar de mare. Ne-am transformat în laboratoare de testare, practic. Ne depășește posibilitățile fizice testarea de ziua a 8-a”.

Edupedu.ro: Câte teste faceți, într-un cabinet cu medic și asistent medical, într-o oră?

Daniela Rajka: „Acolo unde sunt două persoane în cabinet noi facem 15 copii într-o oră, dar în afară de asta avem urgențele, noi nu putem face numai testare, avem urgențele, avem anchete epidemiologice de făcut la cazurile pozitive pe care le aflăm, după aceea trebuie introduse testele în aplicația „Rapter”. Și dacă facem 15 copii într-o oră tot ne ia două ore până când termină numai cu testarea a 15 copii, să zicem. Nu avem o sală separată, facem în cabinet, în timpul acesta toți ceilalți copii care au nevoie de cabinetul medical trebuie să aștepte până terminăm testarea. Avem urgențe în școală, am avut o fractură, nu poți să te ocupi numai de testare”.

Edupedu.ro: De ce ar fi nevoie pentru a putea face mai multe teste, cum s-ar putea organiza această activitate în școli?

Daniela Rajka: „Din punctul meu de vedere testarea de ziua a 8-a nu este o soluție. În aceste condiții, în care avem incidență peste 8-10 la mie, să aduci copiii care au fost contact cu un alt copil, să-i scoți din casă și să-i aduci în grupuri cu alți elevi și necontrolat la școală doar pentru testare, și să te trezești că sunt pozitivi, nu este cea mai bună soluție. Cred că ar putea să rămână 14 zile acasă, așa cum este o carantină obișnuită, ei nu sunt în carantină, sunt doar online. Cred că soluția ar fi să rămână 14 zile acasă. Nu este timpul să vină în ziua a 8-a”.

Edupedu.ro: Considerați mai bună măsura inițială, care presupunea ca elevii să stea 14 zile acasă?

Daniela Rajka: „Da și să testăm simptomaticii, pentru că și simptomaticii sunt destui. Și acum nu îi putem testa până când nu terminăm testarea clasei de ziua a 8-a. Așteaptă simptomaticii să-i testăm. Așadar testăm și simptomatici și asimptomatici, e greu”.

Edupedu.ro: Câți medici școlari sunt acum?

Daniela Rajka: „La nivel național sunt aproximativ 800 de medici școlari și vreo 3.000 de asistente medicale, multe dintre ele lucrează singure în orașele mici și pentru el este cu atât mai greu să facă toate astea”.

Edupedu.ro: Ce se întâmplă cu testele antigen rapide, despre care s-a spus că părinții le refuză?

Daniela Rajka: „Nu este adevărat. După cum v-am spus nu reușim să facem față testărilor cerute de părinți. În anul acesta părinții acceptă mult mai mult testarea „antigen rapid”. Avem foarte puține refuzuri de testare”. 

Edupedu.ro: Și cum vă explicați…

Daniela Rajka: „Cred că s-au obișnuit oamenii în această perioadă, s-au testat mult mai mult și deja este o obișnuință testarea”.

Edupedu.ro: Testele pe bază de salivă nu sunt încă omologate. Ce știți despre aceste teste, câte se fac pe săptămână, când anume…?

Daniela Rajka: „Nu-mi dau seama cum se dorește să se recolteze. Dacă se dorește să se aducă toți cei 1.000 de copii dintr-o școală și, la prima oră, fiecare copil să intre în clasa în care abia are 1 metru distanță, sau mai puțin, și să scuipe în pliculeț și învățătoarea să supraveghere felul în care scuipă fiecare copil în pliculeț și după aceea să și bage bățul și să vadă dacă este pozitiv sau negativ mie mi se pare absolut irealist. Părerea mea este că ar trebui ca aceste teste cu salivă să fie puse la dispoziția părinților și să se facă acasă, înainte de a porni spre școală. Dacă aducem infectați în școală și încep să-și dea masca jos de pe față și să scuipe în pliculeț și găsești unul pozitiv, ce faci cu restul clasei, cu restul colegilor? Răul a fost făcut deja, a venit în colectivitate.

Fiecare medic școlar are câte 2.000 de elevi de care răspunde, câte 1.000 de elevi într-o școală. Unii medici au câte 5-6 unități de învățământ și sunt sigură că învățătorii și educatorii și diriginții nu o să stea la prima oră să testeze, să supravegheze testarea din salivă. E mult mai logic să o facă acasă, dacă tot doresc, dacă tot sunt teste neomologate foarte bine s-ar potrivi acasă, ca un prim pas de testare, un prim pas de a „cerne” copiii care ar putea fi pozitivi”. 

În urmă cu puțin timp, Ministerul Sănătății a trimis o circulară la toate inspectoratele școlare prin care anunță că testarea elevilor care vor să revină la școală în a 8-a zi, după ce au intrat în online din cauza cazurilor de coronavirus apărute în clasă, nu se mai face la cabinetele școlare.


30 comments
  1. Ma uit în jur și ma îngrozesc!! Vaccinați, nevaccinatii, ai dreptul nu ai dreptul. Chiar nu am înțeles nimic din pandemia asta! Mor copii, bătrâni! Ne credem zei! Chiar nu ne gândim ca boala nu iartă pe nimeni. Chiar nu avem frica de Dumnezeu? Nu mai știm ce este aia empatie? Pandemia asta trebuia sa ne unească sa dam o mana de ajutor celui în suferința!!! Politicul ne-a împărțit în doua, ne-a băgat în mocirla lor, se folosesc de noi și în primul rand de fricile și slăbiciunile unora dintre noi. Aceasta doamna doctor are perfecta dreptate, politicienii se joaca cu viețile noastre când puteau sa combată și sa aștepte pana se ajungea la o rata de imunizare mai mare. Informarea asupra vaccinului a fost deplorabila, ne-a considerat niște prosti. Fraților fiți uniti cu toții și aveți grija de aproapele vostru. Dumnezeu ne-a rămas aproape sa știți. Medicii sunt și ei oameni, au ajuns și ei la epuizare!!! Profesorii, copii și părinții la fel suntem cu toții epuizați. Dumnezeu sa aibă grija de cei în suferința!

  2. De acord cu cele spuse de dvs. In scoala noastra s-au imbolnavit sapte colegi. Unul singur nu era vaccinat. Jumatate dintre ei aveau si doza booster. Atunci, despre ce vorbim…

    1. Mai taiati. In scoala mea suntem toti la ore, nu avem niciunul simptome. Vaccinati toti. Lasati manipularea, cu astea ati tot incercat mereu si v-a mers. Nu va mai merge acum. Cand va plimbati pe la mare nu v-ati pus problema infectarii.

  3. Este un act iresponsabil sa lasi scolile deschise, daca nu criminal de-a dreptul! Va ganditi, stimati decidenti, ca un copil bolnav de covid va pasa infectia catre restul membrilor familiei? Poti izola un copil speriat si care se simte rau? Cam cum? Copilul acela va sta in bratele mamei, asa cum e firesc. Va lua si mama, care da, poate ca e vaccinata… Acum x luni. Poate are comorbiditati. Sau nu. E la noroc. Iar cum in tara noastra spatiile locative sunt mici, de regula populate cu mai multe persoane decat ar fi normal, oricat ai igieniza, va lua toata familia: tatal, bunica, pisica si canarul. Va jucati cu viata copiilor nostri, va jucati cu vietile noastre, pe banii nostri! Iresponsabili, plini de balbe si sughituri politice. Trist. Dar adevarat.

  4. Haideți domnilor, lăsați poveștile, au ajuns și la noi tabelele și listele pregătite pentru toamnă de la începutul verii. Totul a fost planificat, pe scenarii, pe județe…absolut tot și de mult timp. Acum ne frecați la nervi cu discuțiile astea ca să va spălați pe mâini. Copiii noștri, în școală, n-au voie sa miște masca aia de pe “bot”, dar dacă ii protejează cu ceva, de ce închid clasa când e unul pozitiv. Dacă sunt protejați cu masca, de ce ii izolezi pe toți? Toți din funcțiile alea sunt comuniști, toți gândesc la obligativități, toți pun vina pe populație ca se ridică rata de infectare, ne fac pe noi responsabili pentru faptele lor. Pentru ca s-au vândut toți pe bani faini și s-au cocoțat în funcții și țin cu dinții de ele, nu mai coboară jos de acolo… Nu avem nevoie sa ne faceți pe noi sa ne simțim gunoaie în fața voastră, simțiți-vă ca voi ați întrat singuri în rahat pentru bani. Păcat că încă mai aveți mulți fricoși în jurul vostru care pun botu’ la toate minciunile voastre.
    LUAȚI-VĂ GÂNDUL DE LA COPII NOȘTRI.
    VREȚI SA FACEȚI LEGE PE COPII? FACEȚI PE AI VOȘTRI, AI NOSTRII II CONDUCEM NOI, II ÎNGRIJIM NOI.
    IAR DACĂ NU AVEȚI COPII FĂCEȚI-VĂ!

    1. Felicitări pentru atitudine doamna doctor ! Dar ieșiți pe toate posturile TV , trimiteți solicitări de modificare a legislației la cele două ministere , că altfel ne infectăm cu toții !!!

  5. Noi părinții speram și în ultimul ceas ca cineva sa se gândească la siguranța copiilor noștri. Sa nu mai fim forțați să ii aruncăm în iureșul… Și să simțim că nu îi putem ajuta… Renunțați la principiul “scapă cine poate” și mai ganditi-va și la copiii noștri. Vine frigul, iarna, viroze peste viroze … Nici măcar aerisirea nu se va mai face corespunzător… Un copil să facă vreo viroza și să mai ia și un Covid peste … Plus sunt clase la mansarde cu geamuri un tavan… Ploua, ninge, nu se pot deschide… Ne vrem copiii protejați… Suntem în situație critica, cum sa obligi părinții să își ducă copiii la școală? Măcar acum ganditi-va și la copii și închideți școlile, treceți in sistemul online

    1. Stimata doamna isterica cu ‘Covidu’ peste viroza’, nu va obliga nimeni sa-l duceti. Deja vi s-a spus ca daca va incadrati, copilul poate ramane acasa. In ziua de azi sunt surse sa-si ia lectiile. Nu ca nu va obliga nimeni, dar nici nu vi se permite sa duceti un copil cu simptome la scoala. Lasati dramatismul si vaccinati-va copilul si protejati-l cu masca, nu cum spunea cineva aici ca masca e bataie de joc.

  6. Sunt cadru didactic la universitate, complet vaccinat. Cu boala cronica. Astm bronsic. Nu m-a intrebat nimeni daca pot sa predau fizic, daca ma simt bine purtând masca ore întregi și sufocandu-ma la propriu. Nu, eu trebuie sa fiu la sala mai devreme, sa le iau temperatura studenților, sa dezinfecțez mesele si scaunele, sa stau cu geamurile si usile deschise in acelasi timp, sa observ simptomele si reactiile stud. Mai rămân vreo 12 minute de predare. Sunt mai mult bolnavă și racita cu recidiva de alte boli respiratorii pe lângă teama contactarii virusului. Nicidecum nu putem preda cu masca. Nu se aude nimic din ce vorbim. Practic, nu-ti convine esti nevoit să-și iei concediu medical. Si uite asa suntem fizic la scoala, cand s-a dovedit că prezența on-line este mai mare decat cea fizică. Domnule Câmpeanu, d-voastra cand ati predat ultima dată? Acum cati zeci de ani? Ati fost mai mult prin partide. Lăsați tonul jos si nu mai amenințați. Se vede ca sunteti rupt de realitatea din universitati.

    1. Campeanu, ca nu pot sa-l “felicit” cu apelativul “domnul”, este rupt de orice fel de realitate, la fel ca si colegii lui… Iar noi stam cu bratele incrucisate si ne uitam, si comentam de pe sant… Stiti vorba aceea “un prost arunca o piatra in apa si zecr destepti se chinuie sa o scoata”? Vai de copiii nostri, vai de sistemul sanitar care lucreaza de aproape 2 ani la foc continuu, vai de noi, ca ne uitam neputinciosi si nu putem sa ne protejam copiii, pe noi…

  7. Testarea din școli ar trebui făcută în paralel cu unele restricții puse pentru toată lumea, vaccinați și nevaccinați. Cadrele didactice și medicii din cabinetul scolar separa, testează și duc tot greul iar după terminarea orelor elevii dau buluc in parcuri bot in bot; cei din clasele primare chiar în compania părinților/bunicilor. Oare câți dintre aceștia din urmă vor ca școala să continue fizic? Sa nu mai gândim una și să facem alta.

  8. Sunt cadru didactic într-o școală din Brașov,vaccinata din aprilie.
    Săptămâna trecută m-am infectat cu Covid. De la cabinetul medical mi s-a transmis ca testele sunt doar pt elevi. M-am testat la spital după 5 ore de așteptare, afară, în ploaie. Poate îi spune cineva ministrului Câmpeanu că și cadrele didactice și personalul nedidactic fac parte din școală.
    Se pare că profesorii trebuie să vină și bolnavi la școală, doar școala fizică trebuie să arate bine pe hârtie.
    Vai de noi!

    1. Daca te imbolnavesti intri in concediu medical, cum intrai si inainte cand faceai gripa. Nu predai online. Nici macar nu e legal.

      1. Dumneavoastra nu faceti diferenta intre viroza, gripa sezoniera si pandemie. Oamenii ca dumneavoastra n-ar trebui sa aiba drept de vot, ca nu e legal!

  9. Au mințit cu nerușinare și Cîmpeanu și Citu și Iohannis sa făcut ca nu vede. De ce nu ați ascultat speciistii mai imbecililor. V-ați bătut joc de profesori, medici, copii, părinți. Ne-ați adus în situația, din care nu mai avem scăpare. Incompetenților!!

  10. Soluția este sa se treaca online pana cand scade numarul de cazuri noi in comunitate.
    Dar ministrul Câmpeanu si Câtu nu inteleg nici daca le desenezi, ca fara o retea de autobuze scolare si cu 30 elevij in sala obisnuita de clasa, elevii sunt in pericol.

  11. Deci practic fostul ministru al educației si fostul prim ministru AU MINȚIT.
    Nici vorbă de unanimitate.

    Specialiștii/medicii de fapt le-au spus că de la 6 la mie școlile TREBUIE închise pt. ca nu mai există niciun fel de control al situației epidemiologice chiar si cu testare zilnică până la epuizarea fizică a personalului din cabinetul medical școlar.

  12. În sfârșit un om care gândește. De ce domnule ministru nu ați ascultat specialiștii? Nu eram în situația în care suntem acum… Ați luat decizii pe genunchi…. V-ați jucat cu sănătatea și viata copiilor noștrii!!! Întrebarea mea este veți răspunde ptr asta vreodată?

      1. Din totdeauna am sustinut la gradinita maxim 10 copii la o grupa, la sc.primara 15, la gimnaziu si liceu 20, in facultate, 20 in o grupa. Scoala este facuta cu oameni, si efortul lor nu il vede nimeni. On line cu 30 de copii la clasa si 25 de studenti este o nebunie!

        1. Dar ei nu inteleg asta. Le pasa doar de ei. Parintii nu se gandesc si la ptofesor. Sunt individualisti si inconstienti. Majoritatea isi plimbau copiii prin concedii vars asta, acum, brusc, de cand cu vaccinarea si testarea, nu mai pot de grija lor. Daca nu mai poti de grija copilului tau ii acorzi toate sansele la neimbolnavire, ii sugerezi protectia, nu cum zic altii ca masca pe bot e o porcarie si vaccinul te omoara.

    1. Asta e cinismul , șantajul pe care îl fac cu școlile deschise pentru ai obliga pe părinți , bunici di copii sa se vaccineze . Educația e pretextul , in Aprilie când i-a trimis acasă o luna nu mai era importantă .

      1. A te vaccina nu este un cinism si in niciun caz un santaj. E datoria ta fata de familie, semeni si cei din jur. Zi merci ca inca ti-a lasat prea multe libertati guvernul. Eu te bagam in lockdown ca pe cei din alte tari nevaccinati. Atunci sa mai deschizi gura sa trambitezi cum guvernul tine scoala inchisa ca sa te santajeze pe tine.

    2. In mod normal ar fi trebuit sa raspunda, daca ne gandim bine… Parca e chiar caz penal “zadarnicirea combaterii bolilor”… Uite ca nu raspunde nimeni, si nici nu-i vede nimeni… Ma gandesc ce au in locul creierului, in cutia aia craniana (goala)…Si, mai mult decat orice, ma gandesc in fiecare clipa, cum sa-mi protejez copiii de tembeli ca astia… Si sunt un parinte frustrat, care munceste sa le asigure un trai decent copiilor lui, sa ii mentina sanatosi, educati… Vine un neica-nimeni si mi-i arunca sub tren, si pe mine odata cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Ministerul Educației va promova disciplina obligatorie “Educație pentru viață”, pentru clasele V-XII, cu modul obligatoriu de Educație sexuală / Părinții pot face cerere scrisă pentru retragerea copilului, ca la Religie

„În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației”, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în replică la decizia Parlamentului de ieri prin…
Vezi articolul