Monica Anisie: Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar este în concediu de odihnă pentru a putea desfășura alte activități, având în vedere că suntem în campanie electorală/106 cadre didactice spitalizate și 293 în carantină

11.199 de vizualizări
Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar Luminița Barcari se află în concediu de odihnă „pentru a putea desfășura alte activități având în vedere că suntem în campanie electorală”, a declarat duminică seara ministrul Educației, Monica Anisie, într-o conferință de presă. În total, 106 cadre didactice sunt spitalizate și 293 se află în carantină cu o zi înaintea începerii școlii. Transmisia live pe Facebook a ultimei conferințe de presă înaintea începerii noului an școlar, în condiții de criză, preluată de minister, de ministru și de PNL de la Digi24, a fost întreruptă brusc – după ce începuse cu întârziere, pentru că Digi24 avea reclamă când ministrul Anisie a început să vorbească.

„Inclusiv eu am mers și ieri și azi pentru a vedea cum anume s-au pregătit școlile în această perioadă. Au fost și lucruri bune pe care le-am întâlnit, dar țin să mulțumesc și autorităților publice locale care s-au mobilizat și au făcut un parteneriat cu școala”, a declarat Monica Anisie la conferința de presă susținută cu o zi înainte de începutul școlii.

„Am avut o video conferința cu inspectorii generali. Sunt 11 județe în care nu avem nicio unitate de învățământ în scenariul roșu: Harghita, Hunedoara, Ialomita, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoșani, Covasna, Vaslui”, a spus Anisie.

„Activitățile didactice se vor desfășura în verde sau galben. În momentul acesta, avem următoarea situație: 12.423 de unități de învățământ în scenariul verde, 4.915 în scenariul galben, 263 de unități în scenariul roșu”.

„Suntem într-un proces dinamic, tocmai de aceea la București s-a realizat de urgență întrunirea comitetului pentru a identifica, acolo unde este cazul, anumite situații și a lua o noua decizie în sensul în care consiliul de administrare a școlii a făcut o noua propunere, din cauza situației epidemiologice în anumite unități”.

„La momentul acesta exista 106 cadre didactice spitalizate, 293 în carantină care doresc să își desfășoare activitatea online și 91 care au intrat în concediu medical”.

„Referitor la situațiile în care anumite cadre au solicitat pensionarea cu 1 septembrie, sunt 147 de cadre didactice care începând cu 1 septembrie au depus la inspectorate dosarele”.

„Aș vrea să fac un apel către întreaga societate: ne aflăm într-o situație dificilă și aș vrea să punem umărul cu toții la revenirea copiilor la școală. Fac apel la toată lumea să încetăm să politizăm educația în aceste momente. E nevoie de întreaga societate și e nevoie sa fim împreună.”

În ceea ce privește licitația pentru tablete, aceasta s-a finalizat pentru cele trei loturi și urmează livrarea tabletelor către elevi.

„Am realizat demersurile să reluăm pentru celelalte șase loturi pentru care nu au existat câștigători. Sunt inițiative multe locale, pe toată această perioadă a verii s-au realizat achiziții și la nivel local, vom face și o evaluare a acestora pentru a vedea necesarul real
La nivel guvernamental tocmai a fost adoptat un memorandum prin care operatorii de internet și-au asumat conectarea a 2800 de clădiri de unități de învățământ, până la 18 septembrie. Pentru celelalte s-au idenitficat soluții, urmează să lucrăm. Problema e că în clădiri nu există internet”.

„Referitor la licitația pentru manuale, am început-o foarte devreme. Problema a fost că am intrat în situație de urgență iar CNSC a dat răspuns la contestații după aproape 3 luni. La momentul acesta s-au reevaluat și cred că săptămâna aceasta putem sa semnăm contactul pentru Limba română clasa a 8-a. Noi nu am așteptat acest moment al semnării contractului și am dispus să se realizeze în MEC un parteneriat cu CNPEE activități pentru acești copii, care activitati vor fi puse pe site-ul MEC de mâine sau din aceasta seară”.

„Absolut toate manualele de la absolut toate clasele în afara de cele 8 titluri de la clasa a VIII-a sunt postate pe site-ul Ministerului Educației, ele sunt publice și le pot avea în format electronic toți elevii și profesorii.”

Întrebată unde este secretarul de stat pentru preuniversitar, Monisa Anisie a răspuns: „Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar este în concediu în acest moment”. Rugată să precizeze ce fel de concediu, Anisie a răspuns „este în concediu de odihnă”, „așa cum știți, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar de stat dar și un alt secretar de stat din cadrul Ministerului Educației și-au luat concediu de odihnă pentru a putea desfășura alte activități având în vedere că suntem în campanie electorală”. Este vorba de Luminița Barcari. De asemenea, secretarul de stat pentru Relația cu Parlamentul și Proiecte europene, Dragoș Rădulescu, se află și el în concediu cu o zi înainte de începerea celui mai greu an școlar din ultimii 30 de ani.

„Dintre acele unități de învățământ care sunt în scenariul roșu, în conformitate cu ceea ce au transmis inspectoratele azi, 87,7 la sută din copii au tablete sau telefoane ale lor sau primite de la unități de învățământ, primării sau inspectorate.”

„În situația în care unui elev îi este rău la școală, cadrul didactic va semnala acest lucru persoanei desemnate de unitatea de învățământ pentru a ține legătura cu DSP. Copilul va fi supravegheat tot timpul în camera de izolare de un cadru medical sau de persoana desemnată. În această perioadă sunt anunțați părinții și dacă îi este copilului foarte rău, se va suna la 112 și în felul acesta copilul trebuie să aibă un suport medical. Dacă se confirmă un caz într-o clasă, se suspendă cursurile numai pentru acea clasă. Înainte de apariția acestui virus, noi centralizam la Ministerul Educației cazurile de gripă.”

„Mi-am dedicat acest mandat elevilor și studenților pentru că eu cred în forța lor. Această achiziție de tablete derulată de ONAC nu a fost mulțumitoare și de aceea am cerut public demisia doamnei directoare. Dar nu am stat și am așteptat să se încheie această achiziție, ci am solicitat fonduri europene pentru a putea face noi achiziții”.

„Este primul an în care transportul elevilor este gratuit. Elevii vor avea asupra lor carnetul de elev care certifică faptul că este elev la o anumită școală. Începând de mâine elevii vor circula numai cu carnetul de elev. De aceea sa nu le uite mâine și să le ducă la avizat”.

„Planul cadru nu a fost schimbat. Știți că exista o prevedere în Legea Educației.”


2 comments
  1. Cei doi secretari de stat, Luminița Barcari și Dragoș Radulescu, să fie concediați! Este inadmisibil ca un ministru sau un ministru adjunct să se sustragă răspunderii chiar înaintea “bătăliei”. Cum ar fi dacă toți profesorii ar proceda la fel?!

    1. La cate boli avem noi profesorii, eu zic sa ne bagam nu odihna, ci medical. Sa vedem ce mai fac atunci. Nu le este rusine: concediu de odihna cand vor ei? In prima zi de scoala? Primii osmeni in minister???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Declarație care produce confuzie a Ligiei Deca: Chiar dacă un copil ar avea o zi proastă în ziua concursului de admitere, dacă el va fi ales de către liceu, are şansa să concureze din nou pe baza repartizării computerizate

Ministra Educației a declarat de la Palatul Victoria, după ședința de guvern în care a prezentat în primă lectură proiectele legilor educației, că admiterea la liceu în forma propusă este…
Vezi articolul

Ce înseamnă afterschool-ul și masa caldă pentru elevii de la sat. Mărturia directoarei Școlii Gimnaziale Pesceana: Pentru unii dintre copii este singura mâncare gătită pe care o primesc în acea zi. Comparând efectele de la noi cu rezultatele școlilor învecinate unde nu există acest program, diferențele se văd cu ochiul liber

„Copiii au parte chiar și în mediul rural de niște condiții, să spunem așa similare, eu aș avea curajul să spun chiar superioare celor din școlile urbane. Când spun lucrul…
Vezi articolul

Mai multe organizații de studenți, profesori universitari, reprezentanți ai societății civile și experți în drepturile omului se opun, la Curtea Constituțională, proiectului ce interzice dezbaterea despre identitatea de gen în educație

Mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, organizații pentru protecția drepturilor omului, asociații de studenți au intervenit în ultimele săptămâni, la Curtea Constituțională, pentru a sprijini sesizarea președintelui Iohannis…
Vezi articolul

USR: „Legile lui Deca nu fac decât să confirme că România educată a eșuat într-un compromis lamentabil și arată o uriașă teamă de reformă, nu curaj pentru a schimba ceva”

USR reacționează într-un comunicat de presă, după ce ministra Educației a prezentat, luni, principalele modificări ale legilor Învățământului Preuniversitar și Învățământului Superior, într-o conferință de presă. Printre schimbările anunțate sunt…
Vezi articolul