OFICIAL Guvernul nu adoptă astăzi Hotărârea pentru implementarea România Educată. Cîmpeanu: Va putea fi adoptată după avizul CES, săptămâna viitoare / Amânarea încalcă Memorandumul adoptat de Guvern în prezența președintelui Iohannis

1.865 de vizualizări
Klaus Iohannis si Florin Citu / Foto: gov.ro
Klaus Iohannis și Florin Cîțu / Sursă foto: gov.ro
Guvernul anunță oficial că nu adoptă astăzi, 10 septembrie, HG-ul pentru implementarea România Educată. Edupedu.ro a scris încă din cursul dimineții, în exclusivitate, că Executivul nu va adopta Hotărârea pentru că nu a cerut avizul de la Consiliul Economic și Social. Și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat pentru Edupedu.ro că Hotărârea nu are avizul Consiliului Economic și Social, motiv pentru care nu poate fi adoptată de executiv. Ministrul nu precizează, însă, de ce actul nu are acest aviz. Amintim că termenul de 10 septembrie până la care HG-ul România Educată trebuia adoptată, și nu doar discutată, fusese stabilit în ședința de guvern din 14 iulie prezidată de Klaus Iohannis.

Hotărârea de Guvern prezentată astăzi în Guvern va putea fi adoptată în forma finală după avizul CES, în ședința de guvern de săptămâna viitoare“, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, fără a preciza de ce nu a cerut până astăzi aviz de la CES pe acest proiect de act normativ. Amânarea adoptării HG-ului astăzi, 10 septembrie, încalcă Memorandumul adoptat de același Guvern pe 14 iulie 2021, în prezența președintelui Klaus Iohannis.

Informația publicată de Edupedu.ro este confirmată și de ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 10 septembrie, care precizează că Proiectul de Hotărâre privind aprobarea Programului de Implementare a Proiectului “România Educată” este astăzi abia în “primă lectură”.

Declarațiile integrale ale ministrului Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro:

“Hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului de Implementare a Proiectului „România Educată” va fi pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi, 10 septembrie, așa cum a fost asumat de Guvern și anunțat de către premier si de către ministrul educației. A fost finalizată procedura de avizare interministerială.

Toate ministerele care fac parte din Comitetul interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată” au avizat proiectul: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării; Ministerul Finanțelor; Ministerul Justiției; Ministerul Sănătății; Ministerul Apărării Naționale; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Muncii și Protecției Sociale; Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Ministerul Culturii; Ministerul Tineretului și Sportului.

CES se pronunță asupra proiectului DUPĂ obținerea avizelor ministerelor. Pentru a fi respectată întreaga procedură, Hotărârea de Guvern prezentată astăzi în Guvern va putea fi adoptată în forma finală după avizul CES, în ședința de guvern de săptămâna viitoare.”

Informații de background

Conform surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu nu ar fi cerut Consiliului Economic și Social (CES), până vineri dimineață, să-și dea avizul pe acest proiect de HG, solicitare obligatorie.

Necesitatea prevăzută de lege a obținerii avizului CES nu se regăsește nici în Nota de fundamentare a HG-ului România Educată care ar fi trebuit adoptată astăzi:

Nota de fundamentare a HG de implementare a Romania educata / Foto: edu.ro

Amânarea aprobării astăzi, 10 septembrie, a HG-ului “România Educată” încalcă Memorandumul prin care același guvern și-a asumat aprobarea proiectului prezidențial România educată. Memorandumul adoptat pe 14 iulie 2021 prevedea termen 10 septembrie pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru aprobarea planului de implementare a România Educată.

FOTO Memorandumul adoptat de Guvernul Cîțu prin care s-a angajat la următoarele termene de implementare a raportului prezidențial România educată / Sursa foto: edu.ro

Descarcă de aici textul Memorandumului privind implementarea Proiectului “România Educată”, adoptat pe 14 iulie de Guvernul Cîțu

Acest termen de 10 septembrie pentru aprobarea HG-ului România educată a fost promis, pe rând, de premierul Florin Cîțu, de consilierul prezidențial Ligia Deca și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la fiecare dintre cele 3 întâlniri ale Comitetului Interministerial pentru Monitorizarea Implementării Proiectului ”România Educată” (sursa).

Cîmpeanu, în ședința din 26 august a Comitetului interministerial: „S-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern” / Premierul Florin Cîțu: „Avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG”

Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara în urmă cu 3 săptămâni, în cadrul ședinței din 26 august a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”, că „s-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern”. Premierul Florin Cîțu i-a transmis atunci: „avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie” (sursa și detalii).

Mai jos, dialogul complet de pe 26 august dintre Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu legat de termenele pentru implementarea legislativă a proiectului prezidențial România Educată:

Sorin Cîmpeanu: Provocările sunt imense, dacă reușim să punem cap la cap ceea ce am prezentat doar în rezumat acum, cu fiecare dintre ministerele pe care le conduceți, lucrând zi de zi cu Administrația prezidențială pentru a face o propunere coerentă, s-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern, cu programul de implementare, care trebuie să fie o politică publică ce, în mod obligatoriu, conform unor legi pe care nu le menționez, dar desigur le cunoașteți, trebuie să stea la baza pachetului legislativ din Educație.

Vestea proastă este că, deși am propus, în speranța că domnul prim-ministru va accepta, frecvență săptămânală, îmi manifest cu onestitate poate excesivă îngrijorarea cu privire la încadrarea în termenul de 1 octombrie pentru a avea un pachet legislativ coerent într-un prim draft.

Florin Cîțu: Mulțumesc, domnule ministru, sunt sigur că veți reuși să faceți până pe 10 septembrie să avem totul pregătit, am mare încredere că se poate face, frecvența săptămânală… v-am spus… o să ne vedem ori de câte ori este nevoie, avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un  proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie.”

Declarațiile, la minutul 26:45, în video-ul de mai jos:

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat că vineri va avea loc o şedinţă de guvern care va fi dedicată Educaţiei, chiar înainte de începerea noului an şcolar, ocazie cu care vor fi adoptate cinci acte normative din programul ”România Educată” promovat de președintele Klaus Iohannis, transmite Agerpres.

Mâine [10 septembrie 2021 – N. Red.] vom adopta în şedinţă de guvern – care va fi o şedinţă de guvern dedicată educaţiei, înainte de luni, începerea şcolii – cinci acte normative. Vom avea programul de implementat “România educată”, adoptat prin hotărâre de guvern. Avem acolo definite toate obiectivele strategice şi măsurile corespondente, urmând ca, prin consultare organizată de comitetul interministerial cu întreaga societate, să avem şi acţiuni pentru atingerea acestor obiective, acţiuni concrete, să avem şi termene de implementare să avem şi bugete alocate şi responsabilităţi”, a declarat ministrul Educaţiei joi seară la Digi24.

Citește și:
SURSE Guvernul nu aprobă astăzi programul de aplicare „România Educată”, pentru că nu are avizul de la Consiliul Economic și Social pe proiectul de Hotărâre de Guvern
26 august 2021: Cîmpeanu, „îngrijorat” că până 1 octombrie e prea puțin timp pentru o nouă lege a Educației, bazată pe „România Educată”. Cîțu: „Este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene”
VIDEO Premierul Florin Cîțu: “România Educată” trebuie să fie lege. Domnule președinte, vă garantez că aveți în mine un partener în a transforma acest proiect în realitate
VIDEO Klaus Iohannis, la ședința de Guvern: Reforma sistemului de învățământ e obligatorie. Românii așteaptă un plan coerent de implementare. Vă rămân alături în faza de implementare a proiectului “România Educată” și vă doresc mult succes
Klaus Iohannis prezidează ședința de Guvern de miercuri, în care are loc „asumarea proiectului România Educată” prin Memorandum
DOCUMENT Guvernul a publicat doar Memorandumul prin care va adopta proiectul “România Educată” / Raportul prezidențial, în sine, nu a fost făcut public, dar abia ieri a fost trimis la Ministerul Educației / Până pe 1 octombrie ar trebui să avem o nouă lege a Educației, iar în noiembrie din nou consultări pentru „definitivarea pachetului legislativ”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Barcari, despre recomandările pentru redeschiderea școlilor, de la Ministerul Sănătății: Nu am fost anunțați. Dacă am fi mers pe regulile colegilor mei, nici nu s-ar mai fi putut face experimente, ceea ce nu am fi putut accepta

Ministerul Educației discută în prezent mai multe “strategii pentru revenirea elevilor la școală în toamnă” și “în curând” va publica în dezbatere “variantele de lucru”, a anunțat secretarul de stat…
Vezi articolul

Peste 112.000 de persoane din învățământ programate pentru vaccinare, peste 19.000 vaccinate până la această oră, anunță ministrul Cîmpeanu / Valeriu Gheorghiță: Avem un nivel de vaccinare de 3,27% din numărul populației

Un număr de 112.685 de persoane angajate în sistemul de învățământ sunt în acest moment programate pentru vaccinare, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu vineri, la debutul unui webinar pe…
Vezi articolul