EXCLUSIV Un student exmatriculat de la Facultatea de Drept, din grupul celor 45 care ar fi copiat la examen, va fi reprimit la cursuri după ce Tribunalul Constanța a suspendat decizia Universității București în cazul său. Decanul facultății: E o decizie provizorie

38.212 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Tribunalul Constanța a decis suspendarea deciziei de exmatriculare a studentului Florin Alexandru Cartoafă, potrivit deciziei publicată pe portal.just.ro. Cartoafă este unul dintre cei 45 de studenți exmatriculați pe 2 martie de la Facultatea de Drept a Universității din București pentru că au fraudat mai multe examene. Florin Alexandru Cartoafă ar fi până acum singurul dintre aceștia care a atacat în instanță decizia de exmatriculare, potrivit surselor Edupedu.ro, care au adăugat că decizia de suspendare a exmatriculării, dată de Tribunalul Constanța, ar putea fi o premieră în sistemul de justiție. În prezent, Cartoafă este vicepreședinte al Federației Tinerilor din Constanța, ales în funcție în august 2020.
Sursă foto: Facebook

Mai exact, Cartoafă a dat în judecată Universitatea București la Tribunalul din Constanța și a solicitat suspendarea deciziei prin care se anulează rezultatele examenului de Teorie Generală a Dreptului din 2 februarie 2021, ora 18.00, pentru toate seriile anului I – IF și ID, apelând la articolul 14 din Legea 544/2004 a contenciosului administrativ.

„Solutia pe scurt: Admite cererea. Dispune suspendarea executării Dispoziţiei Rectorului Universităţii din Bucureşti nr. 244/04.03.2021 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, la Tribunalul Constanţa. Pronunţată astăzi, 16.04.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 16.04.2021”, se arată pe site-ul instanțelor, portal.just.ro.

Decizia presupune că instanța va ordona universității să-l reînmatriculeze până la soluționarea definitivă a cauzei, deci Cartoafă va participa la ore, va susține examene ca orice student până când va veni o decizie definitivă. În cazul în care i se va admite cererea, atunci va rămâne student și universitatea îi va plăti daune și cheltuieli de judecată, dacă i se va respinge cererea, atunci el va fi considerat exmatriculat, au explicat sursele pentru Edupedu.ro.

Contactat de Edupedu.ro, decanul facultății de Drept, profesorul Răzvan Dincă, a spus că „E o decizie provizorie, dar se va aplica atâta timp cât nu e răsturnată în căile de atac sau în procedurile pe fond. Vom vedea dispozitivul hotărârii când va fi comunicat. Desigur, hotărârile justiției, cât timp nu sunt desființate, se aplică, nu se comentează”, a spus Dincă.

Ce prevede articolul 14 din Legea 554 a Contenciosului Administrativ, conform legislatie.just.ro:

Suspendarea executării actului

(1) În cazuri bine justificate și pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condițiile art. 7, a autorității publice care a emis actul sau a autorității ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanței competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunțarea instanței de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acțiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept și fără nicio formalitate.

(2) Instanța soluționează cererea de suspendare, de urgență și cu precădere, cu citarea părților. Procedura prevăzută la art. 200 și 201 din Codul de procedură civilă nu este aplicabilă. Întâmpinarea este obligatorie și se depune la dosarul cauzei cu cel puțin 3 zile înainte de termenul de judecată. Reclamantul va lua cunoștință de conținutul întâmpinării de la dosarul cauzei. Instanța poate acorda un nou termen de judecată în cazul în care reclamantul solicită amânarea pentru a lua cunoștință de conținutul întâmpinării.

(la 02-08-2018, Alineatul (2) din Articolul 14 , Capitolul II a fost modificat de Punctul 14, Articolul I din LEGEA nr. 212 din 25 iulie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 658 din 30 iulie 2018)

(3) Când în cauză este un interes public major, de natură a perturba grav funcționarea unui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusă și de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.

(4) Hotărârea prin care se pronunță suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare.

(5) În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu același conținut ca și cel suspendat de către instanță, acesta este suspendat de drept. În acest caz nu este obligatorie plângerea prealabilă.

(6) Nu pot fi formulate mai multe cereri de suspendare succesive pentru aceleași motive.

(7) Suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării.

(la 02-08-2007, Art. 14 a fost modificat de pct. 20 al art. I din LEGEA nr. 262 din 19 iulie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007.)

Informații de background

Rectorul Marian Preda a anunțat pe 2 martie 2021 că cei 45 de studenți de la Drept “care au fraudat mai multe examene” au fost exmatriculați.

„În calitate de rector al Universității din București, validez propunerea de exmatriculare ca urmare a fraudei constatate” de Consiliul Facultății de Drept, a anunțat astăzi Marian Preda. „Pentru fraudarea examenelor nu există decât o singură sancțiune, și anume exmatricularea”, a precizat rectorul, în cadrul unei declarații de presă.

Declarația-Rectorului-UB-profesorul-Marian-Preda-Facultatea-de-DreptDownload

Amintim că Decanul Facultății de Drept i-a înaintat rectorului propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, pentru că “au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari”, cu scopul de a rezolva “împreună” subiectele de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021″, după cum a precizat Universitatea.

Edupedu.ro a publicat în exclusivitate pe 23 februarie a.c. informația că mai mulți studenți din anul I de la Facultatea de Drept a Universității din București au fost propuși pentru exmatriculare, pe motiv de fraudare a mai multor examene. „Sunt două grupuri alcătuite de studenți din anul I unde rezolvau în comun subiectele, existau schimburi și chiar filmulețe în care unii studenți explicau metode de copiere și cum să își așeze ecranele astfel încât să aibă acces la o sursă de inspirație”, au explicat sursele pentru Edupedu.ro.

Informația a fost confirmată apoi pentru Edupedu.ro de către decanul Facultății de Drept. „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră”, a declarat atunci decanul Răzvan Dincă. Acesta a precizat că situația este cu atât mai gravă fiind vorba de oamenii școliți să devină viitorii magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului, deci tocmai cei care ar trebui să practice echitate și corectitudine și să judece conform acestor valori.

Reprezentanții studenților Facultății de Drept au reacționat vineri seară într-un comunicat de presă în care nu au făcut nicio referire la fraudarea examenelor de către cei 45 de colegi propuși oficial spre exmatriculare, au transmis în schimb că „studenții reprezentanți în Consiliul Facultății au agreat, unanim, ideea că forma de evaluare trebuie să urmeze forma de desfășurare a activității didactice – dacă seminarele s-ar desfășura fizic, examenele s-ar desfășura fizic, dacă seminarele s-ar desfășura online, examenele s-ar desfășura online.”

Sursă foto: Pixabay

Citește și:

Solidarizare fără precedent a Facultăților de Drept de la Cluj, Iași și Sibiu cu decizia Universității din București de a-i exmatricula pe cei 45 de studenți “care au fraudat mai multe examene”

BREAKING Cei 45 de studenți de la Drept “care au fraudat mai multe examene” au fost exmatriculați – a anunțat rectorul de la Universitatea din București. Marian Preda: Validez propunerea de exmatriculare ca urmare a fraudei constatate

EXCLUSIV Barna, reacție în privința postării USR Tineret: A fost un text nepotrivit / Să trișezi la examene e greșit și aici nu trebuie să existe nuanțe

Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Constantinescu, despre postarea care compara exmatricularea studenților de la drept care au copiat cu o execuție publică: „E o poziție redactată de mine”

USR Tineret, despre propunerea pentru exmatriculare a 45 de studenți de la Drept: Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice / Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării

Cîmpeanu, despre scandalul studenților la Drept propuși spre exmatriculare pentru copiat la examene: Nu suntem pregătiți pentru o evaluare online, inclusiv pentru securizare și asigurare / E un caz, nu înseamnă că e singurul

Decanul Facultății de Drept, despre cei 49 de studenți propuși pentru exmatriculare: „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră”

BREAKING Facultatea de Drept va înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I / Începând cu sesiunea din vara anului 2021, examenele și colocviile din toate programele de studii de la Drept se vor desfășura față în față

EXCLUSIV 49 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București, propuși spre exmatriculare pentru fraudarea mai multor examene


8 comments
 1. Deci sistemul de justiție admite că frauda respectivă este o normalitate, sau mai bine spus o pregătire pentru intrarea în rândul celor care o practica în sistem, deci ar fi fost păcat să se piardă tineri care deja știau lecția asta.

 2. Facultatea de Drept din București a fost și trebuie să rămână un etalon al moralității în învățământul superior românesc. Reînmatricularea celor 45 de nemernici ar însemna transformarea acestei prestigioase instituții într-un wc public.

 3. Salut decizia tribunalului Constanta. Sa fim seriosi – invatamantul online este o caricatura de invatamant, deci ce pretentie sa avem de la beneficiarii lui? Plus ca subiectele la examen ar fi trebuit concepute ca subiecte de sinteza, ca miniproiecte care sa puna la lucru mintea studentului – asa-zise subiecte rezolvabile ‘cu cartile pe masa’, daca mai stie cineva ce inseamna asta.

  1. Online sau față în față, dacă vrei să înveți, înveți.
   Ce chestie, nu? Să dai subiecte care să îi tenteze pe sărmanii studenți să copieze! Nu e vina lor. Pe același principiu vor judeca și ei cauzele mai târziu: nu ai încuiat ușa la intrare, asta e, te-au călcat hoții! Nu a fost vina lor, era prea tentant…

 4. Cred că trebuiau decorați pentru nesimțire, atât studentul cât și cei de la Tribunalul Constanța. Asta demonstrează că și cei de acolo au terminat facultatea copiind la examene.

 5. Trebuie reținut numele Florin Alexandru Cartoafă ! Peste ani îl vom întâlni la ICCJ, poate la CCR, MJ, PM sau de ce nu Președinte !

 6. Ce a fost e nimic fata de ce ne așteaptă!Asta e tineretul crescut cu drepturi.Daca ii spunea cineva la momentul potrivit ca e pr…..ea deștept pentru noi si ii datea una după ceafă se abținea acum sa dea cu bâta în baltă. Nu are nicio scuza.De oameni de ăștia mi-a groază. Lupul paznic la oi

 7. Ar trebui sa rămână exmatriculați toți cei care au fraudat examenul.
  Ar trebui ca și elevii care fraudează chiar și o teza, sa piardă anul școlar respectiv.
  Dar în Educatie, elevii și părinții au toate drepturile și nu au obligații,spre deosebire de profesori, care au numai obligații și nici un drept.
  De aceea fraudarea tezelor și în general a lucrărilor scrise joaca hora în Educatie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reclamația Ligii Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, după ce prezența în sesiune a fost condiționată de vaccinare sau un test negativ, respinsă definitiv de instanță ca nefondată

Curtea de Apel Iași a respins definitiv reclamația făcută de Liga Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, care a condiționat prezența fizică la sesiunea din…
Vezi articolul

Datele elevilor au fost accesibile caselor de pariuri, în Anglia. Ministerul Educației de la Londra, învinovățit pentru încălcări inacceptabile ale regulilor de protecție a datelor, chiar dacă informații personale nu au fost divulgate

Ministerul Educației de la Londra a fost declarat responsabil pentru o încălcare a legilor privind protecția datelor personale, în condițiile în care a permis caselor de pariuri acces la o…
Vezi articolul
Constantin Ichim / Foto: Arhiva personala

Articol susținut de Fundația Orange

Educație digitalizată la sat. Exemplul școlii cu 4 note de 10 la Evaluarea Națională, după intrarea în proiectul Digitaliada, introducerea Informaticii ca materie obligatorie și a orelor remediale. Constantin Ichim, director: Mi s-a dat foarte multă încredere

Pot face profesorii performanță și carieră la școlile din sate? Digitalizarea educației îi poate ajuta pe copiii și profesorii din mediul rural? Cu o pondere de 83% a copiilor care…
Vezi articolul