Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Constantinescu, despre postarea care compara exmatricularea studenților de la drept care au copiat cu o execuție publică: „E o poziție redactată de mine”

8.787 de vizualizări
Sursă foto: captură Facebook
Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Sorin Constantinescu, a spus sâmbătă seară că este autorul controversatului text publicat pe Facebook de USR Tineret în care scria, referitor la cei 45 de studenți de la Drept propuși pentru exmatriculare pentru fraudarea examenelor: „Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. (…) Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii. Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării.” „Nu e nimeni prieten cu studenții, e o poziție redactată de mine pe baza a ceea ce a spus judecătorul Danileț și pe baza informațiilor publice de la Constantin-Alexandru Manda, care a prezentat situația de acolo”, a scris Constantinescu, într-un comentariu public la o postare de pe Facebook a Antoniei Pup, fostă președinte a Consiliului Național al Elevilor.

Vicepreședintele USR Tineret a comparat-o pe Antonia Pup cu Ana Pauker* în primul său comentariu de la postarea acesteia, în care Pup își exprimase părerea despre situația de la Facultatea de Drept a Universității din București și în care amintea de campania „Fără Penali în Funcții Publice” a USR, prin care partidul și-a câștigat o mare parte popularitate în rândul electoratului.

  • Amintim că Președintele USR și vicepremierul Dan Barna a transmis pentru Edupedu.ro, legat de postarea USR Tineret, că „A fost un text nepotrivit. El nu se mai află pe pagină. Nu vrem să se transmită un mesaj greșit. Dacă vrei rezultate bune soluția e să înveți. Să trișezi la examene e greșit și aici nu trebuie sa existe nuanțe. În niciun context”.
Mihai Gabriel Costea, președintele USR Tineret Sursă foto: captură Facebook
  • Amintim că USR Tineret a avut o reacție surprinzătoare, sâmbătă, în legătură cu cei 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București propuși oficial pentru exmatriculare. „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene. (…) Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. (…) Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii. Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. (…) România nu își permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția.” Postarea a fost ulterior ștearsă de pe pagina USR Tineret, însă în mediul online au apărut printscreen-uri cu aceasta făcute de internauți. Citiți postarea integrală aici.
  • Antonia Pup este fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor, iar în prezent este studentă în anul I la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara.
  • Ciprian Sorin Constantinescu a studiat la rândul său Dreptul. În CV-ul său de pe site-ul alegeridiaspora.usrplus.ro scrie: „am urmat cursurile Institutului de Studii Politice din Paris, obținând diploma de licență în 2019 cu mențiunea „cum laude”. Am efectuat un an de studii la Universitatea McGill din Montréal (Canada) între 2018 și 2019, cu concentrare în studii de drept și urbanism, iar din 2019 urmez studii de master în drept, terminând primul ciclu de master cu specializarea în Drept economic comparat.”
  • Constantin-Alexandru Manda, la care face referire vicepreședintele USR Tineret, este student în anul III la Facultatea de Drept a Universității din București și reprezentant al studenților în Senatul Universității din partea Asociației Studenților în Drept. Manda a fost președintele Asociației Elevilor din Constanța care a pornit demersurile pentru obținerea burselor școlare în județ. Într-o postare pe Facebook despre scandalul de la Drept, Manda a scris: „E trist să ne mințim că frauda academică a început cu acești studenți și se va încheia cu exmatricularea lor. Din păcate, ei nu sunt decât un trofeu expus pe toate gardurile după ce subiectul a devenit unul public. Poate Facultatea de Drept și-a spălat imaginea în fața unor deontologi de serviciu, dar nouă, studenților ei, ne-a arătat că principii fundamentale precum individualizarea pedepselor, orientarea lor spre reabilitare sau administrarea loială a probelor pot fi ignorate cu ușurință”.
  • Asociația Studenților în Drept a reacționat vineri seara cu un comunicat în care nu a făcut nicio referire la fraudarea examenelor de către cei 45 de colegi propuși oficial spre exmatriculare, transmițând în schimb că „studenții reprezentanți în Consiliul Facultății au agreat, unanim, ideea că forma de evaluare trebuie să urmeze forma de desfășurare a activității didactice – dacă seminarele s-ar desfășura fizic, examenele s-ar desfășura fizic, dacă seminarele s-ar desfășura online, examenele s-ar desfășura online.” Mesajul face referire la decizia Facultății de Drept ca de acum încolo examenele să se desfășoare numai cu prezență fizică, chiar dacă orele au loc online. Citiți comunicatul integral al Asociației Studenților în Drept aici.
Mai jos, schimbul de replici de la postarea Antoniei Pup:
Vineri, judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a postat pe Facebook următorul mesaj:

LE. Am greșit când am spus 10 ani. După ce am citit anumite comentarii si postări ale unor tineri, cred ca sancțiunea adecvata ar fi una singura: interdicția pe viață de a mai candida la Drept. Drept si furt nu pot exista in aceeași casa. Din fericire pt trișori (posibil viitori șpăgari și escroci) o asemenea sancțiune nu exista. 45 de trișori exmatriculați de la Drept. Eu le-aș da interdicție pe cel puțini 10 ani în a mai da admitere la această facultate. Felicitări conducerii Facultății de Drept din cadrul U.B pentru normalitatea acestei decizii și mișcătoarele cuvinte: ”Justiția se învață din școală. Dacă școala de drept însăși nu este fermă cu privire la valorile dreptății și echității, justiția nu se poate înfăptui în societate”. Aștept ca celelalte facultăți de drept să procedeze la fel. Trișorii nu au ce să caute la Drept!

Sursă foto: captură Facebook
Poziția lui Constantin-Alexandru Manda în legătură cu cei 45 de studenți de la Drept, propuși pentru exmatriculare:

„Subiectul principal de pe tapetul acestei săptămâni a fost “marea fraudă a viitorilor magistrați”, cazul celor 49 de studenți de la Drept propuși spre exmatriculare pentru că au copiat la unul sau mai multe examene prin grupuri de WhatsApp. Până la finalizarea procedurii disciplinare m-am abținut să zic prea multe pe această temă, dar, ca reprezentant al studenților în Consiliul Facultății, simt nevoia să fac niște precizări. Nu cred că pot scrie ceva mai succint decât ultimul mesaj pe acest subiect transmis către ceilalți membri ai Consiliului, în timpul procedurii de vot electronic:

“Stimate domnule decan,

Distinși membri ai Consiliului,

Frauda academică este, de departe, un comportament reprobabil – un act care nu face cinste niciunui viitor profesionist (al Dreptului și nu numai). Dar, oare, această tipologie comportamentală a început cu grupul supus cercetării disciplinare de față? Spre a nu fi înțeles greșit: nu susțin și nu îmbrățișez această atitudine, ci vreau doar să subliniez dimensiunea cifrei negre a fraudei academice din Facultatea noastră (în online, dar și față-n-față), fapt de care sper că suntem conștienți toți membrii acestui Consiliu.

O eventuală decizie în sensul adoptării propunerii de exmatriculare va reprezenta, pentru studenții supuși cercetării, fie un duș rece, fie o piatră de moară, fie ceva ce le va pune capăt unei viitoare cariere juridice, chiar înainte să înceapă. Dar, oare, pentru dimensiunea reală a lipsei de integritate academică din Facultate va fi mai mult decât o picătură într-un ocean? În lipsa unor acțiuni de educare, prin simpla coerciție ocazională consider că nu se va schimba mai nimic. Și îmi pare sincer rău că justiția populară, cauzată de scurgerea în presă a unor documente de lucru ale Consiliului Facultății, și-a spus cuvântul prin antepronunțarea sa chiar înainte ca noi să ne aplecăm asupra situației de fapt.

În considerarea precedentului din vară, sper, distinși membri ai Consiliului, că veți da curs rugăminților noastre de a arăta clemență față de un act copilăresc, făcut de unii dintre cei supuși cercetării disciplinare fără conștientizarea pe deplin a magnitudinii acestuia.”

E trist să ne mințim că frauda academică a început cu acești studenți și se va încheia cu exmatricularea lor. Din păcate, ei nu sunt decât un trofeu expus pe toate gardurile după ce subiectul a devenit unul public. Poate Facultatea de Drept și-a spălat imaginea în fața unor deontologi de serviciu, dar nouă, studenților ei, ne-a arătat că principii fundamentale precum individualizarea pedepselor, orientarea lor spre reabilitare sau administrarea loială a probelor pot fi ignorate cu ușurință”, a scris Manda pe Facebook.

Constantin-Alexandru Manda, reprezentant al studenților în Senatul Universității din partea Asociației Studenților în Drept Sursă foto: captură Facebook

Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, a informat Universitatea vineri seară. „Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021”, se arată în comunicatul universității. Rezultatele obținute de studenții în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă vor fi anulate.

De asemenea, Consiliul Facultății de Drept a hotărât ca, exceptându-se impedimente sanitare certe, începând cu sesiunea din vara anului 2021 – deci actualul an universitar-, examenele și colocviile din toate programele de studii ale Facultății de Drept să se desfășoare față în față, chiar dacă activitatea didactică (cursuri și seminare) va continua online. Citiți comunicatul integral al Universității din București aici.

* Cine a fost Ana Pauker, Historia.ro:

„Ana Pauker, om politic comunist român, de origine evreică (Hanna Robinsohn, pe numele premarital), a fost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial lideră a grupării „moscovite” (“Pauker”) a Partidului Comunist Român, pentru ca în perioada 1947-1952 să fie vice-prim-ministru și ministru de externe al României. (…)

Temuta tovarăşă Ana Pauker, care poartă răspunderea stalinizării României, a intrat în Partidul Comunist încă de la înființarea lui, în 1921. Dar înainte de asta fusese parte a mişcării contestatare de stânga, la aproape 22 de ani, din 1915, odată cu aderarea la partida social-democrată condusă de Christian Rakovski şi urmase, în acelaşi timp, evoluţia spre ridicarea unei linii comuniste pure şi dure, după modelul leninist. (…)

A fost aleasă secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român și a jucat un rol important în organizarea guvernului de coaliție, intitulat “de largă concentrare democratică”, controlat de comuniști şi prezidat de dr. Petru Groza, în anii 1945-1947. În 1947 a fost numită ministru de externe și vice-prim ministru, fiind prima femeie din lume care a deținut această funcție guvernamentală.

În această calitate, a semnat, între altele, actul prin care România ceda Uniunii Sovietice Insula Șerpilor. Ca lideră a PCR și a regimului dictatorial comunist, deosebit de nepopular și de represiv, și-a câștigat o reputație foarte negativă, mulți considerând că a jucat un rol tenebros în istoria României, pentru că a adus statului român numeroase prejudicii. Conducând țara într-un mod autoritar, Ana Pauker a fost poreclită de poporul român, “Stalin cu fustă”. ”


6 comments
  1. Nu am cunostinta de vreo ”executie publica”, unde este lista cu exmatriculatii, este pentru uz intern ? Daca apar in viitor ca judecatori, nici nu se banuieste ori ii banuim pe toti?
    Acesti fosti studenti sunt doar o mica parte dintre cei care s-au ,,distrat” atat de bine in facultate, nu se lumineaza aula cu exmatricularea lor, e doar o speranta ca nu va fi bezna totala.
    Auzi, Facultatea de Drept Bucuresti !!

  2. Antonia Pup este studentă la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Universitatea de Vest din Timișoara, nu la drept după cum scrie în articol. Vă rog să verificați bine informațiile.

  3. 1. aceste loaze imbecile sunt victime colaterale a realitatii romanesti unde ”Un animal politic” a angajat o fostă chelneriță pe post de inginer la Apele Române Iași . 2 .daca nu sunt taxate la timp , aceste loaze proaste vor depasi MAESTRII CARE-I INSPIRA – vomitivi gen tudorel toader , barna , dorneanu !
    3- usr-ul este o hazna mizera iar Ciprian Sorin Constantinescu un rahatel ce aspira la functia de rahatul-suprem!

  4. Execuțiile publice sunt foarte bune atunci când sunt adresate dușmanilor „noștri” și sunt foarte toxice atunci când ni se răsfrâng în față, când oamenii noștri sunt supuși aceluiași tratament. Fără penali este o expresie care se adresează exclusiv celor care nu sunt ai noștri.
    Oricum aici nu este vorba despre o infracțiune în sensul legii, este vorba de un act de indisciplină școlară, iar universitatea are autonomie deplină.
    Problema reală care iese la lumină și din acest caz o reprezintă modul în care societatea, la nivel formal și legal, se poziționează față de importanța unei diplome în cariera profesională a unui om în opoziție cu bagajul real de cunoștințe, deprinderi și competențe ale unui posesor de diplomă. De aici și dezinteresul studenților și al profesorilor față de achiziționarea și consolidarea cunoștințelor, deprinderilor și competențelor necesare practicării profesiei pentru care se pregătesc, totul este centrat pe obținerea „patalamalei” care să spună societății că sunt apți de a ocupa funcții cu pregătire superioară.
    Dacă ar exista legal un mecanism de control invers, de la angajator la universități, susținut de nivelul fondurilor financiare alocate, lucrurile s-ar rezolva de la sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Emilia Șercan semnalează că în Biblioteca Națională cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la 16,6 grade / Directorul Bibliotecii, Adrian Cioroianu: Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu 

Dezbatere pe rețeaua de socializare Facebook, după ce jurnalista Emilia Șercan a semnalat că în sălile Bibliotecii Naționale este foarte frig, cititorii fiind nevoiți să stea cu gecile pe ei,…
Vezi articolul

Standardele minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare în domeniul chimie, contestate de profesori ai Facultății de Chimie – Universitatea din București

Standardele minimale naționale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare în domeniul chimie sunt contestate de reprezentanți ai Facultății de Chimie din Universitatea…
Vezi articolul
Rata de promovare a concursului național de Titularizare

Titularizare 2021. 97% dintre contestații s-au soldat cu schimbarea notei, diferențele sunt inadmisibile / Rezultatele cele mai slabe sunt obținute de cei mai recenți absolvenți de învățământ superior, spune ministrul Cîmpeanu

Un număr de 6.045 din totalul de 6.248 de contestații depuse la Titularizare 2021 s-au soldat cu schimbarea notei inițiale, a anunțat, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în momentul anunțării…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine

Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat…
Vezi articolul