Ligia Deca despre absenteismul profesorilor: În acele cazuri consider că trebuie sesizat Inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare

Foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Ligia Deca spune că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore “trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”. Ministra Educației a răspuns unei întrebări în contextul în care în luna februarie mulți părinți au semnalat într-o dezbatere în matinalul Europa FM, faptul că profesorii copiilor lipsesc de la ore – situații semnalate în București, la licee considerate foarte bune, dar și în alte județe, spuneau părinții. Ligia Deca a răspuns unei întrebări joi, 11 aprilie, la prezentarea Strategiei Naționale pentru Educația Financiară.

“În acele cazuri (n. red în care profesorii lipsesc nemotivat și des de la ore) consider că trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar dacă este nevoie și nu există o acțiune, și chiar și Ministerul. Astfel de cazuri în care nu există un control al lidership-ului școlii trebuie aduse în atenția noastră ca să putem să luăm măsurile necesare”, a spus Ligia Deca. Ministra a răspuns unei întrebări a reporterului Pro TV, Adriana Iovi Stere, privind posibile inspecții neanunțate la clasă pentru a putea fi depistate astfel de situații.

Ministra Ligia Deca nu a dat un răspuns concret privind posibile inspecții neanunțate dar a spus că aceste cazuri trebuie semnalate Inspectoratului și chiar Ministerului, fără să precizeze cine poate face sesizarea.

Răspunsul ministrei Ligia Deca:

Adriana Iovi-Stere, Pro TV: Aveți de gând să faceți un sistem sau să intensificați inspecțiile neanunțate, cu adevărat neanunțate la clasă, ca să vedeți în acest fel câți dintre profesori nu vin la orele pe care le au în oraș pentru care sunt plătiți și câți nu-și fac treaba? 

Ligia Deca, ministrul Educației: Prezența la clasă se asigură inclusiv prin asistență și prin observație de către conducerea unităților de învățământ. Avem și noi, prin instrumentul inspecției, posibilitatea să verificăm aspecte care țin de activitatea managerială, însă așa este, trebuie să ne propunem ca regulile, inclusiv cele care vizează prezența la ore, să fie respectate și mai ales să fie verificate.

Cred că acest lucru trebuie să se desfășoare printr-o cultură a seriozității la nivelul fiecărei școli. Sunt convinsă că atunci cand cadrele didactice știu că există rigoare și știu că directorul se pleacă asupra respectării orarului, aceste lucruri nu se întâmplă. 

Adriana Iovi-Stere, Pro TV: Doamna ministru, noi suntem contact direct cu elevii și cu profesorii și știm că în foarte multe școli, inclusiv dintre cele foarte bune, mulți profesori, unii dintre ei, chiulesc, copiii sunt trimiși acasă la ultima oră, li se spune să nu vină la prima oră pentru că au profesorii câte o problemă. Deci nu vorbim despre absențe motivate, unde există un profesor înlocuitor. 

Ligia Deca, ministrul Educației: În acele cazuri consider că trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar dacă este nevoie și nu există o acțiune și chiar și ministerul. Astfel de cazuri în care nu există un control al lidership-ului școlii trebuie aduse în atenția noastră ca să putem să luăm măsurile necesare.

Informații de context

Pe 5 februarie, într-o dezbatere în matinalul Europa FM, mulți părinți din țară au spus că lipsesc profesori de la ore, des.

Câteva exemple prezentate în emisiune: 

Realizator: O să vă citesc acum câteva mesaje pe care le-am primit joi, în timpul discuției noastre despre abandonul școlar, deci la interval de câteva minute. Iată: „confirm absenteismul grav – și scrie grav cu litere mari – al profesorilor din liceele Bucureștiului, inclusiv cele așa-zis bune. Speța descrisă cu profesorii din liceul din București 80 este identică cu multe din Constanța. Am fată în clasa a XII-a și avem bac anul acesta”, scrie un părinte care a observat fenomenul altcineva.

Ascultător: „Bună dimineața! Poate faceți într-o zi o emisiune pe tema absentismului profesorilor la cursuri. Este un fenomen real chiar și în școala gimnazială. Profesorii de materii care nu fac parte din examenele de capacitate clasa a VIII-a lipsesc de foarte multe ori”. Valul de mesaje poate fi citit aici.

În 2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a anunțat că vor fi inspecții în școlile din județ pentru a verifica prezența la ore atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor.

„În perioada 01.11.-29.11.2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin va desfășura, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Caraș-Severin, activitate de inspecție școlară cu privire la prezența la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice”, informează sursa citată mai sus. Nu au fost făcute publice însă rezultatele inspecțiilor.

În Franța se vorbea despre un fenomen al absenteismului în rândul profesorilor în 2022.

Publicația FranceInter.fr scrie că, la începutul lunii decembrie 2022, Curtea de Conturi din Franța a luat și o poziție legată de absențele profesorilor de la clasă, un fenomen care, în ultimii ani, a îngrijorat sistemul de educație din Hexagon, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a calității actului educativ.

De ce lipsesc profesorii de la unele ore: Absențele cadrelor didactice sunt legate fie de motive personale – sunt bolnave / au un copil bolnav ori trebuie să se prezinte la diverse verificări medicale – fie de “obligații profesionale”. Iar prin obligații profesionale se înțeleg, printre altele, cursurile de formare continuă. “Instituția de învățământ trebuie să se asigure că organizarea examenelor sau a concursurilor și a întâlnirilor pedagogice nu încalcă sistematic timpul de cursuri al elevilor, că programele de formare au loc în afara orelor de predare și că profesorii care participă la excursii sau ieșiri școlare sunt înlocuiți sistematic [la ore]”, subliniază Curtea de Conturi.

Instituția apreciază, așa cum se arată în raportul oficial, consultat de EduPedu.ro, că, pentru absențe mai lungi de 15 zile, în 96% dintre cazuri profesorii au înlocuitori la ore încă din a doua zi. Pentru perioade de absență mai scurte de 15 zile, doar 20% dintre cazuri găsesc înlocuitori la clasă. Din 2,5 milioane de ore, 500.000 sunt făcute [cu înlocuitor], precizează raportul.

Citește și:
Profesorii lipsesc de la ore? – dezbatere Europa FM pornită de la un val de mesaje date de părinți, în care aceștia reclamă absenteism al cadrelor didactice în mai multe școli din București și din țară

Inspecții anunțate de Inspectoratul Școlar Caraș-Severin pentru verificarea prezenței la ore atât a profesorilor, cât și a elevilor
Exit mobile version