Ligia Deca despre absenteismul profesorilor: În acele cazuri consider că trebuie sesizat Inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare

3.782 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro
Ligia Deca spune că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore “trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”. Ministra Educației a răspuns unei întrebări în contextul în care în luna februarie mulți părinți au semnalat într-o dezbatere în matinalul Europa FM, faptul că profesorii copiilor lipsesc de la ore – situații semnalate în București, la licee considerate foarte bune, dar și în alte județe, spuneau părinții. Ligia Deca a răspuns unei întrebări joi, 11 aprilie, la prezentarea Strategiei Naționale pentru Educația Financiară.

“În acele cazuri (n. red în care profesorii lipsesc nemotivat și des de la ore) consider că trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar dacă este nevoie și nu există o acțiune, și chiar și Ministerul. Astfel de cazuri în care nu există un control al lidership-ului școlii trebuie aduse în atenția noastră ca să putem să luăm măsurile necesare”, a spus Ligia Deca. Ministra a răspuns unei întrebări a reporterului Pro TV, Adriana Iovi Stere, privind posibile inspecții neanunțate la clasă pentru a putea fi depistate astfel de situații.

Ministra Ligia Deca nu a dat un răspuns concret privind posibile inspecții neanunțate dar a spus că aceste cazuri trebuie semnalate Inspectoratului și chiar Ministerului, fără să precizeze cine poate face sesizarea.

Răspunsul ministrei Ligia Deca:

Adriana Iovi-Stere, Pro TV: Aveți de gând să faceți un sistem sau să intensificați inspecțiile neanunțate, cu adevărat neanunțate la clasă, ca să vedeți în acest fel câți dintre profesori nu vin la orele pe care le au în oraș pentru care sunt plătiți și câți nu-și fac treaba? 

Ligia Deca, ministrul Educației: Prezența la clasă se asigură inclusiv prin asistență și prin observație de către conducerea unităților de învățământ. Avem și noi, prin instrumentul inspecției, posibilitatea să verificăm aspecte care țin de activitatea managerială, însă așa este, trebuie să ne propunem ca regulile, inclusiv cele care vizează prezența la ore, să fie respectate și mai ales să fie verificate.

Cred că acest lucru trebuie să se desfășoare printr-o cultură a seriozității la nivelul fiecărei școli. Sunt convinsă că atunci cand cadrele didactice știu că există rigoare și știu că directorul se pleacă asupra respectării orarului, aceste lucruri nu se întâmplă. 

Adriana Iovi-Stere, Pro TV: Doamna ministru, noi suntem contact direct cu elevii și cu profesorii și știm că în foarte multe școli, inclusiv dintre cele foarte bune, mulți profesori, unii dintre ei, chiulesc, copiii sunt trimiși acasă la ultima oră, li se spune să nu vină la prima oră pentru că au profesorii câte o problemă. Deci nu vorbim despre absențe motivate, unde există un profesor înlocuitor. 

Ligia Deca, ministrul Educației: În acele cazuri consider că trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar dacă este nevoie și nu există o acțiune și chiar și ministerul. Astfel de cazuri în care nu există un control al lidership-ului școlii trebuie aduse în atenția noastră ca să putem să luăm măsurile necesare.

Informații de context

Pe 5 februarie, într-o dezbatere în matinalul Europa FM, mulți părinți din țară au spus că lipsesc profesori de la ore, des.

Câteva exemple prezentate în emisiune: 

Realizator: O să vă citesc acum câteva mesaje pe care le-am primit joi, în timpul discuției noastre despre abandonul școlar, deci la interval de câteva minute. Iată: „confirm absenteismul grav – și scrie grav cu litere mari – al profesorilor din liceele Bucureștiului, inclusiv cele așa-zis bune. Speța descrisă cu profesorii din liceul din București 80 este identică cu multe din Constanța. Am fată în clasa a XII-a și avem bac anul acesta”, scrie un părinte care a observat fenomenul altcineva.

Ascultător: „Bună dimineața! Poate faceți într-o zi o emisiune pe tema absentismului profesorilor la cursuri. Este un fenomen real chiar și în școala gimnazială. Profesorii de materii care nu fac parte din examenele de capacitate clasa a VIII-a lipsesc de foarte multe ori”. Valul de mesaje poate fi citit aici.

În 2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a anunțat că vor fi inspecții în școlile din județ pentru a verifica prezența la ore atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor.

„În perioada 01.11.-29.11.2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin va desfășura, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Caraș-Severin, activitate de inspecție școlară cu privire la prezența la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice”, informează sursa citată mai sus. Nu au fost făcute publice însă rezultatele inspecțiilor.

În Franța se vorbea despre un fenomen al absenteismului în rândul profesorilor în 2022.

Publicația FranceInter.fr scrie că, la începutul lunii decembrie 2022, Curtea de Conturi din Franța a luat și o poziție legată de absențele profesorilor de la clasă, un fenomen care, în ultimii ani, a îngrijorat sistemul de educație din Hexagon, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a calității actului educativ.

De ce lipsesc profesorii de la unele ore: Absențele cadrelor didactice sunt legate fie de motive personale – sunt bolnave / au un copil bolnav ori trebuie să se prezinte la diverse verificări medicale – fie de “obligații profesionale”. Iar prin obligații profesionale se înțeleg, printre altele, cursurile de formare continuă. “Instituția de învățământ trebuie să se asigure că organizarea examenelor sau a concursurilor și a întâlnirilor pedagogice nu încalcă sistematic timpul de cursuri al elevilor, că programele de formare au loc în afara orelor de predare și că profesorii care participă la excursii sau ieșiri școlare sunt înlocuiți sistematic [la ore]”, subliniază Curtea de Conturi.

Instituția apreciază, așa cum se arată în raportul oficial, consultat de EduPedu.ro, că, pentru absențe mai lungi de 15 zile, în 96% dintre cazuri profesorii au înlocuitori la ore încă din a doua zi. Pentru perioade de absență mai scurte de 15 zile, doar 20% dintre cazuri găsesc înlocuitori la clasă. Din 2,5 milioane de ore, 500.000 sunt făcute [cu înlocuitor], precizează raportul.

Citește și:
Profesorii lipsesc de la ore? – dezbatere Europa FM pornită de la un val de mesaje date de părinți, în care aceștia reclamă absenteism al cadrelor didactice în mai multe școli din București și din țară

Inspecții anunțate de Inspectoratul Școlar Caraș-Severin pentru verificarea prezenței la ore atât a profesorilor, cât și a elevilor

13 comments
  1. Ati mai auzit in viata voastra profesor care se insoara sa i se ceara inlocuitor si cerere de invoire colegiala?? Ati mai auzit profesor care se muta in alt oras si i se refuza invoirea pentru a-si duce lucrurile sub pretextul ca ce mai vrea si asta, iar vrea invoire dupa ce avusese o invoire colegiala recenta? Ati vazut profesor care sa se milogeasca sa fie lasat sa plece la inmormantarea unui bunic sau parinte pentru o zi in plus fata de cat permite legea pentru ca mortul e in alt judet si zilele din lege acopera doar drumul dus-intors? Repet: pentru O ZI in plus sa vi se ceara inlocuitor ca sa ti poti inmormanta mama?? De unde inlocuitor? Sa-l caut pe strada cat cumpar coroana?? Toate sunt reale. Le-am trait sau le-am vazut la colegi. Incalcari ale contractului, ale bunului simt si ale empatiei.

  2. Atâta timp cât un profesor este în școală 8 ore, cu sau fără prezență la clasă trebuie să se ponteze. Părinții iar s-au găsit să facă controale la școală în loc să-și vadă de borșul lor.

    1. De acord cu 8 ore fix prezență în școală, zilnic – atunci orarul să respecte regula asta (fără ore împrăștiate, cu multe pauze, într-un interval de până la 12 ore din zi), naveta ori e decontată la zi (nu se mai întâmplă de ani buni!) ori e inclusă în timpul de lucru (numai cine n-a făcut navetă câte 3-4 ore zilnic nu știe despre ce vorbesc), să existe în școală sală pentru pregătirea lecțiilor pentru toți profesorii prezenți (internet, imprimante, birotică, laptopuri, etc).

      Iar la ora 16, ne-am ridicat și am plecat, iar telefonul meu nu mai e deschis pentru nimeni care are legătură cu școala. Ședințele CP și orice alte activități nu sunt programate în cele 8 ore zilnice? Nu mă interesează! Raportări și statistici ivite din mintea odihniților de la minister sau ISJ, care trebuiesc date noaptea la 23? Nu e treaba mea!

      Cursuri la care nu ne-am înscris (ia vedeți cum se fac cursurile plătite prin PNRAS) și la care trebuie să rămânem cu ochii-ntr-un ecran câte 2 ore în timpul zilei, de câteva ori pe săptămână, seara (că noi n-avem casă și familii), că așa prevede ”proiectul” – repet, neîntrebați de nimeni? Exclus!

      Mă sună noaptea târziu sau dimineața devreme vreun părinte ca să-mi spună care-i treaba cu un elev? Nu e în intervalul 8-16, nu e problema mea. Iar dacă am oră când sună, să sune la secretariat. Iar în weekend… nici nu mai deschid telefonul!

      Chiar vă rog, faceți programul obligatoriu 8-16, respectând regulile de mai sus, și toți profesorii vă vor mulțumi!

      1. De cand spun asta. Dar parintii o tin langa ca noi suntem niste puturosi care ne plangem de 18 ore. Problema e ca cele 18 ore din scoala sunt deja 40. Pt ca orele sunt imprastiate, intinse incat din 4 se fac 7. Apoi acasa trebuie sa ne ocupam si de ceea ce ar insemna cele 22 de ore de munca ramase. O sa intrebati: Dar ce va plangeti? Faceti-va cele 22 de ore in ferestre daca tot aveti prea multe. Problema e ca profesorul cu ferestre este doar o masina de alte si alte atributii in plus: lucrul la comisii neplatite, documente si statistici venite pe Whatsapp fara legatura cu disciplina, atributii ce tin de serviciul in scoala, sedinte de CP, inlocuiri de colegi lipsa, sulpliniri de directori plecati la ISj etc. Deci nu ..nu avem timp de nimic,cu atat de cele 22 de ore ramase.De aceea, ne f*tem efectiv toata viata privata din restul zilei de dupa ora 3-4 c si cum noi nu am avea naveta, familie, responsabilitati. Cu drag si nerabdare astept ziua in care la 15 sau 16 sa rup poarta scolii si acasa sa uit de tot ce inseamna serviciu. Dar nu se va intampla pentru ca NICIODATA intre 13-14 si 15-16 profesorul nu va putea lucra pe plantatia scolii ceea ce lucreaza acasa zi de zi pana la 12 noaptea pentru scoala. Unde ar mai fi atunci prostii de exploatat zi lumina in interesul scolii?

  3. Doamna Ministru chiar daca obligatia de predare, la didactic, este de 18 ore/ saptamana, dati un ordin de ministru sa se respecte codul muncii si sa fie programul in scoala de 8 ore, de la 7,30 sau 8 la 15,30 sau 16. Numai atsfel pot fi desfasurate activitati de orice fel de catre profesori in scoala . Verificati si vedeti cati profesori au ore pana la 10 sau deloc in anumite zile si pleaca acasa sau sunt prin malluri, la cafea sau relaxare in plina zi de scoala Sa vorbim de pregatire pentru lectiile de a doua zi sau de cele urmatoare , poate 10% , cei care inca nu au gradul 1,se gandesc la axest aspect si fac schite, aduna si adapteaza resurse, etc. Se deruleaza PN Masa sanatoasa si elevii dupa ce mananca bine la 1o la 12-13 pleaca acasa desi ar mai putea ramana 2-3 ore sa isi pregateasca temele sau fixeze cunostinte pentru ca acasa nu are cibe sa-i ajute.

    1. Nu vrei sa le dea și o sapa sa pună ceapa și roșii în gradina scolii?Măgarul moare de drum lung și pros…..l de grija altuia.

    2. Stimata/e !Dacă ați lucra în sistem ați pricepe că nu sunt condiții în unitățile școlare, unde sunt și 2 – 3 schimburi! E ,,spotr national ” datul cu părerea. P,s. Cum ar contribui asta la prezenta la ote? 😏

  4. Ha ha. Să chemăm inspectoratul! Inspectarea responsabilă a venit la câteva zile de la sesizarea mea privind ne-ținerea multor ore și doar i-a întrebat pe directori și încă vreo câțiva (între ei și chiulăi) dacă se țin orele normal, i-au spus că da și a plecat mulțumită. Mi-a răspuns în scris că nu este adevărat ce văd eu că se întâmplă în jurul meu aproape zilnic. Directorii și inspectorii preferă să mușamalizeze

    1. Ce sa faca politrucii de inspectori! Au intrat in campanie toti! Sunt niste habarnisti, numiti politic. Daca era un concurs national nu mai erau inspectori toate ragaliile!

  5. Lipsesc sau când sunt la cursuri multi nu fac nimic cu elevii.Profesorii pierd vremea,accesează telefonul/ internet sau fac activități pentru școala care ar trebui făcute după orele de curs .

  6. Profesorii lipsesc foarte mult de la ore si nu ii inlocuieste nimeni, iar copiii isi pierd timpul pe la scoala. Dar culmea e ca, tocmai acei profesori care lipsesc des sau intarzie, cand vin la ore pun absente si dau cele mai grele teste.

  7. Sunt foarte, foarte multe de discutat aici!
    Sunt cazuri in care directorii ,,nu văd” absențele anumitor profesori, cărora nici nu le apare in portofoliu vreo absență, chiar dacă ei au lipsit mult de la ore/ desfășoară alte activități in ore ( ședință C.A., lucru la proiecte, activități private- recurent)! Elevii, colegii ceilalți sunt martori la aceste absențe, dar cine le numără? Directorul….
    Și sunt profesori cărora li se cere să își aducă ei singuri profesor inlocuitor, de aceeași specialitate, pe care ii obliga să-l plătească din buzunarul lor ptr.cele cinci zile date ptr.situații de urgență, ptr.rezolvarea unor probleme personale-zile date prin contractul colectiv de muncă ( acolo unde directorul ar trebui să asigure continuitatea procesului didactic, cu resurse proprii, aplicând sistemul descris de minister ca ,, invoire colegială”- unde nu e specificat să fie de aceeași specialitate)!
    Abuzul unor școli apare și când profesorul este obligat prin ROI să apeleze, pentru înlocuirea orelor din cele cinci zile/ an școlar in care se poate invoi, doar la colegii de aceeași specialitate din școală (care, evident, au același program cu el sau poate nu vor/ nu pot inlocui un coleg in nevoie)! Adică tu , angajat, nu poți să profiți niciodată de un drept din contractul colectiv de muncă precum alți colegi din alte unități de învățământ!

    Directori fără caracter mai acordă preferențial dreptul unor profesori de a participa la activități ale ISJ/aprobate de minister! Unii pot merge, au semnat de director si ordin de deplasare, altora nu li se permite! Pur și simplu! Li se spune să rămână la ore! Fără explicații! ( Și dacă totuși aceștia pleacă, in acea situație, se urmărește ca ei să se simtă vulnerabili in fața directorului, de parcă ar fi făcut ceva ilegal! )
    Pare neverosimil, dar așa este!

    Dacă ar exista in școală, transparent, un tabel cu învoire colegială, toți profesorii și toți elevii ar fi avantajați!
    Suntem oameni, ne ajutăm reciproc, cu respect unii față de alții!

    Tot de la director pleacă totul! Pur și simplu, un grup restrâns profită de haosul creat de management, din lipsă de transparență; la polul opus sunt angajați frustrați că lor nu li se respectă drepturile!
    Comportamentul dual imprimă colectivului ideea că puterea de alegere, dar și de punere in practică a legii e la director! De aici incolo, fiecare individ știe cine e, ce are de făcut…și de suportat!

  8. Ei, lipsesc si ei cum lipsiti si voi din parlament, cum nu va gaseste nimeni nici in teritoriu.. Si va doare la basca, nu trebuie nici sa va gasiti inlocuitor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două treimi dintre participanții la un sondaj online al Federației Asociațiilor de Părinți cred că școala fizică peste rata de infectare de 3 la mie este o decizie bună, iar 53% sunt de acord cu testarea non-invazivă a elevilor la revenirea la școală

Decizia de a menține școlile deschise pentru elevi peste rata de infectare de 3/1.000 de locuitori, adică în scenariul roșu, a fost una benefică pentru învățare, cred 68% dintre părinții…
Vezi articolul

Proiectul de lege care ar permite angajarea de noi cadre didactice și personal nedidactic în școli: concursurile pentru posturile vacante din instituțiile de învățământ, cercetare și academii sunt exceptate de la suspendarea concursurilor de angajare

Posibilitatea ca în invățământ să fie angajate noi cadre didactice, pe durata stării de alertă, așa cum a menționat, luni, premierul Ludovic Orban, este prevăzută într-un proiect de lege care…
Vezi articolul

Inspectorul Școlar General al Capitalei a fost confirmat cu coronavirus. Pușcaș a fost în campanie electorală, candidând săptămâna trecută pentru un loc în Consiliul General al Municipiului București

Inspectorul Școlar General al Bucureștiului, Ionel Pușcaș, a fost confirmat cu noul coronavirus, după ce testul făcut zilele trecute a ieșit pozitiv, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul general adjunct Marina…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine

Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat…
Vezi articolul