ULTIMA ORĂ O medalie de aur, patru de argint și una de bronz pentru elevii români la Balcaniada de Matematică pentru seniori 2024 / Profesorul Cătălin Gherghe: Copiii sunt foarte buni. Avem un premiu I cu punctajul maxim

7.127 de vizualizări
Elevii olimpici români la BMO 2024 / Foto: Cătălin Gherghe
Elevii olimpici români au obținut o medalie de aur, patru de argint și una de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO) pentru Seniori 2024, desfășurată în Bulgaria, după cum transmit profesorii însoțitori ai lotului de elevi în exclusivitate pentru Edupedu.ro.

Elevul medaliat cu aur, Vlad Titus Spătaru, a obținut locul I cu punctajul maxim, fiind singurul elev din țările cu statut oficial la balcaniadă cu această performanță.

  • Din cei 6 elevi, doar unul este de la o școală de stat. Ceilalți 5 elevi provin de la aceeași școală privată din București.

România s-ar plasa în primele 3 din 22 de state participante în total, după cum estimează profesorul Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI-UB), lider de echipă. Clasamentul încă nu a fost publicat de organizatori, potrivit lui Gherghe.

„Echipa este în continuă schimbare, se schimbă generațiile. Trei copii care au fost anul trecut și acum doi ani la olimpiadă nu mai sunt în echipă. Sunt la Harvard, Princeton, Cambridge. Cel puțin alți doi copii sunt la prima participare a lor la seniori – cei care au luat bronzul și un argint”, a spus Gherghe.

„Față de anul trecut, credem că subiectele au fost mai dificile. Anul trecut au fost mulți care au făcut 30 de puncte (3 probleme), anul acesta sunt mai puțini”, remarcă profesorul, decan la FMI-UB. „Și la ultima problemă – copiii noștri au făcut-o, este una dificilă. Avem copii foarte pregătiți, foarte buni. Dar se vede schimbarea de lot”, a adăugat Gherghe pentru Edupedu.ro.

Liviu Gherghe / Foto: ISJ Mureș – Facebook.com

Profesorul a mai spus că elevii români au obținut cele mai mici punctaje la problema cu numărul 2, chiar propusă la olimpiadă de profesori români. „Ironia sorții”, a comentat acesta, care a ținut să precizeze că „elevii noștri știu foarte multă matematică, matematică de top de clasele a XI-a și a XII-a și chiar de facultate. S-a observat acest lucru la ultima problemă”.

Iată elevii români olimpici și rezultatele lor:
  • medalie de aur: 
    • Vlad Titus Spătaru (locul I cu punctajul maxim, adică 40 de puncte) de la Liceul Internațional de Informatică București (ICHB)
  • medalii de argint: 
    • David-Andrei Anghel de la Liceul Internațional de Informatică București
    • Andrei Chiriță de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București
    • Pavel Ciurea de la Liceul Internațional de Informatică București
    • Aida Mitroi de la Liceul Internațional de Informatică București
  • medalie de bronz:
    • Andrei Vila de la Liceul Internațional de Informatică București
Elevii olimpici din România și Republica Moldova la BMO 2024 / Foto: Cătălin Gherghe

Elevii sunt însoțiți de conferențiarul universitar dr. Cătălin-Liviu Gherghe, decan la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (lider de echipă) și de profesorul Ovidiu Șontea de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București. Elevii ar urma să se întoarcă în țară joi, 2 mai, spun profesorii coordonatori.

Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori este la ediția cu numărul 41.

  • Anul trecut, elevii români însoțiți de profesorii Cătălin Gherghe și Marius Perianu au obținut locul I în Turcia, cu două medalii de aur, trei de argint și una de bronz.
  • În 2022, România a obținut două medalii de aur, trei medalii de argint și o medalie de bronz în Cipru, la BMO.

Recent, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO) 2024, România a urcat pe locul 5 cu două medalii de aur și două de argint – cine sunt olimpicele și ce subiecte au avut de rezolvat.

Cine participă la BMO. Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare, fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învățământul liceal, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani la data desfăşurării competiției.

Au mai participat la BMO 2024 următoarele state: Albania, Algeria, Arabia Saudită, Azerbaidjan, Bosnia Herțegovina, Bulgaria (două echipe), Cipru, Elveția, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Kazahstan, Kîrgîstan, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Moldova, Serbia, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan.

Foto: © Mark Huls | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
România urcă pe locul 5 la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete EGMO 2024, cu două medalii de aur și două de argint / Vezi cine sunt olimpicele și ce subiecte au avut de rezolvat

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consilierul prim-ministrului pe Educație, Sorin Costreie: Există o rezistență foarte mare în societatea noastră prin care, și cu educația sexuală, și cu educația financiară, credem că distrugem inocența copiilor / Cred că această inocență a copiilor noștri trebuie educată, inocența în cazul de față înseamnă necunoaștere

„Există încă o rezistență în societatea noastră foarte mare prin care, și cu educația sexuală, și cu educația financiară, vă spun că sunt studii în spate, credem că distrugem inocența…
Vezi articolul

Elevii descalificați de la etapele naționale ale Olimpiadelor de Biologie, Chimie și Geografie, după ce au fost anunțați de profesori că merg la etapele pe țară, au fost doar pe listele de posibil calificați, susține Ministerul Educației

Elevii descalificați de la mai multe etape naționale ale Olimpiadelor școlare 2024, după ce au fost anunțați de profesori că merg la acestea și sunt calificați, au fost doar pe…
Vezi articolul

Trei organizații americane care furnizează servicii de tip “homeschooling” în România “sunt în afara cadrului legal”, spune Ministerul Educației

Trei organizații americane care furnizează servicii de tip “homeschooling” în România “sunt în afara cadrului legal”, spune Ministerul Educației, într-un răspuns pentru Edupedu.ro. Este vorba despre “entitățile HomeLife Academy, ChristianLife Academy…
Vezi articolul