Proiectul de lege care ar permite angajarea de noi cadre didactice și personal nedidactic în școli: concursurile pentru posturile vacante din instituțiile de învățământ, cercetare și academii sunt exceptate de la suspendarea concursurilor de angajare

9.665 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Posibilitatea ca în invățământ să fie angajate noi cadre didactice, pe durata stării de alertă, așa cum a menționat, luni, premierul Ludovic Orban, este prevăzută într-un proiect de lege care s-a aflat, vineri, pe agenda ședinței de guvern. Proiectul, consultat de EduPedu.ro, vizează modificarea Legii Nr. 55/2020 privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei, atît prin măsuri ce se referă atât la suspendarea cursurilor, în preuniversitar și universitar, după redeschiderea instituțiilor de învățământ, cât și la posibilitatea de a face angajări pentru posturi didactice și nedidactice.
  • Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că a fost pregătit un proiect de lege pentru a putea fi angajate cadre didactice, personal nedidactic, medici școlari și asistenți medicali în școli, ținând cont că “la ora actuală Legea 55 a interzis practic ocuparea oricarei funcții prin concurs in sistemul public”. El a spus că va solicita Parlamentului să dezbată cu celeritate acest proiect de lege.

Proiectul, în versiunea consultată de EduPedu.ro, după ședința de vineri a guvernului, modifică Legea nr.55/2020, publicată pe 15 mai, după cum urmează:

1. Art. 38 alin.(1) se modifică și va avea următorul cuprins: „Pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor și elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea Consiliului de Administrație a unității de învățământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și cu aprobarea prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.”

2. După art. 38 se introduce un nou articol, art. 381), care va avea următorul cuprins:
„ Pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezența fizică a studenților în instituțiile de învățământ superior se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Educației și Cercetării.”

3. Art. 27 alin.(3) se modifică și se completează având următorul cuprins: ,, Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) şi (2), precum şi la art. 11 şi 12, precum şi a posturilor didactice și nedidactice, vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar şi a posturilor şi funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură”.

Printre motivele explicate în proiectul de lege:

  • “în actualul context epidemiologic se impune flexibilizarea cadrului legal prin stabilirea posibilității luării unor decizii aplicate și adaptate nevoilor locale, având în vedere situațiile specifice fiecărei unități administrativ teritoriale”,
  • “buna desfășurare a procesului de educație și a activităților de cercetare științifică presupune și asigurarea unui volum optim de personal”, iar “potrivit cadrului normativ în vigoare pe durata stării de alertă, în instituţiile şi autorităţile publice a fost suspendat orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante şi temporar vacante, cu anumite excepții”
  • “în sistemul de învățământ preuniversitar și superior ocuparea funcțiilor didactice este reglementată de prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare precum și a legislației subsecvente și se realizează începând cu 1 octombrie pentru învățământul superior și cu data de 1 septembrie pentru învățământul preuniversitar, iar în situația menținerii interdicției suspendării organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor didactice, la 1 septembrie/1 octombrie 2020, Ministerul Educației și Cercetării ca autoritate publica centrală nu ar mai putea asigura dreptul fundamental la educație al elevilor în lipsa cadrului didactic la clasă”.

Foto: Pexels.com


3 comments
  1. Super! Întrebare: Cu noi, ăștia care luăm 8-9 la Titularizare an de an și nu avem posturi, ce faceți?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou Îndreptar ortografic, ortoepic și de punctuație, pregătit de Institutul de Lingvistică al Academiei Române, după 29 de ani de la predecenta ediție / Adina Dragomirescu, director: Vrem să creăm un instrument pentru școală

Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” va revizui anul acesta Îndreptarul ortografic, ortoepic și de puncțuație al limbii române, potrivit anunțului făcut de directoarea Institutului, Adina Dragomirescu, la Radio…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Orarul de iarnă practicat de unele școli este dezaprobat oficial de Ministerul Educației, care a cerut inspectoratelor ca școlile sa își păstreze orarul normal: “Orice minut de școală contează”

„Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor”, se arată într-o informare oficială a Ministerului. Instituția transmite că…
Vezi articolul

Ministerul Educației – nicio informație despre „verificările interne” în cazul de abuz în care a dezvăluit către presă identitatea minorului care ar fi fost agresat la Școala Nicolae Titulescu, la o lună de atunci / Instituția avea de la bun început informații detaliate  despre cauzele „erorii”

S-a împlinit o lună de când Ministerul Educației a transmis către presă un document „anonimizat” superficial, ce permitea jurnaliștilor să afle datele de identificare ale unor elevi aflate în situații…
Vezi articolul

AUDIO O învățătoare din Târgu Mureș, către elevii ei de clasa a III-a: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean și…”, / Un părinte a făcut multiple sesizări la autorități, fără niciun rezultat: Fata mea merge la psiholog. A lovit-o cu cartea în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă

Injurii, umilințe, ton ridicat și ironii batjocoritoare adresate de o învățătoare elevilor ei se pot auzi pe înregistrările trimise Edupedu.ro de părintele unui copil din clasa a III-a de la…
Vezi articolul