AUDIO O învățătoare din Târgu Mureș, către elevii ei de clasa a III-a: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean și…”, / Un părinte a făcut multiple sesizări la autorități, fără niciun rezultat: Fata mea merge la psiholog. A lovit-o cu cartea în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă

22.029 de vizualizări
Foto: © Igor Zakharevich | Dreamstime.com
Injurii, umilințe, ton ridicat și ironii batjocoritoare adresate de o învățătoare elevilor ei se pot auzi pe înregistrările trimise Edupedu.ro de părintele unui copil din clasa a III-a de la Școala gimnazială „Romulus Guga” din Târgu Mureș. Contactată de Edupedu.ro, învățătoarea Mariana Alexa nu a negat că este vocea sa pe înregistrări și inițial a spus că nu va face nicio declarație, apoi a lăsat de înțeles că va trimite un punct de vedere pe care îl vom publica în momentul în care îl vom primi. Înregistrările audio relevă un limbaj umilitor în clasă, învățătoarea folosind expresii ca: „ce-i cu capul ăsta al tău, groapă de nisip”, „minte îngustă!”, „specimene de colegi”, „unul mai bătut în cap ca altul”, „la școală specială pentru ăștia care nu învață”. Edupedu.ro a contactat inspectoratul școlar și directorul școlii – vezi în articol reacțiile celor doi oficiali, sesizați anterior de părinți în acest caz.

Din plângerile depuse de către mama uneia dintre eleve la școală, la inspectoratul școlar și la Ministerul Educației, în decursul unui an, trimise acum redacției Edupedu.ro, precum și din relatările părintelui, reiese că învățătoare ar fi agresat și fizic copiii: „a venit acasă plângând să-mi spună că doamna învățătoare a lovit-o cu cartea în cap, cu vârful creionului în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă”, susține femeia. Am ales să protejăm identitatea mamei și a elevei, în acest caz.

Mama fetei în vârstă de 9 ani a declarat pentru Edupedu.ro că a făcut sesizări încă de anul trecut la directoarea școlii, la inspectoratul școlar, la poliție și, recent, la Ministerul Educației. Inspectoratul școlar a demarat o anchetă abia anul acesta, care a durat o lună de zile, potrivit inspectorului. O parte importantă a anchetei a fost vizita inspectorilor la școală și la ore, dar, povestește inspectorul școlar general, ca un făcut, învățătoarea nu a mai țipat la elevi în ziua inspecției și nici nu le-a mai vorbit urât.

Foto: captură de pe site-ul scolii
Ce se aude pe înregistrările primite de Edupedu.ro de la părintele care a depus sesizările și dovezile audio la instituțiile competente:

„Ce-i cu capul ăsta al tău, groapă de nisip, ce-i în capul tău, creier nu este nici într-un caz, nici într-un caz”.

„2 împărțit la 8! Tu, deșteaptă care ești! 2 împărțit la 8!? Așa se află jumătatea lui 8?! Le împarți pe 2 la 8, tu, tu, minte îngustă! Minte îngustă!”

„Ce-i cu capul tău, măi, (…) ce-i în capul ăla al tău, varză că învățătură nu-i, varză! Nu știu ce e în capul ăla al tău că minte nu ai deloc”.

„Mulțumită câtorva specimene de colegi care nu se străduiesc să învețe, dar sunt campioni la prostii și la bârfe și la povești, dar la învățat ferescă sfântul!”

„Uite ce specimente avem în clasă! Vedeți?! O …, o … [nume de copii – N.Red.] care nu-și fac temele oră de oră, zi de zi, zi de zi, zi de zi, nu-și fac temele ca lumea, uitați-vă și voi cum ne trag înapoi și stăm pe loc”.

„Ce să-ți zic, măi, copile, ce să-ți zic? Care-i prima întrebare, că deja m-am lămurit cu tine! (…) Doamne, dă-mi răbdare! Doamne, unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean, și (…)”.

„Bun, la școală specială pentru ăștia care nu învață, eu nu o să mă mai… cu ei, este școală specială pentru copiii care nu învață sau nu pot să învețe, dragă, și este loc suficient și pentru voi, n-am ce să vă fac”.

Foto: Dreamstime.com

Directoarea Școlii gimnaziale „Romulus Guga” din Târgu Mureș, Daniela Macavei, i-a luat apărarea învățătoarei, într-o declarație acordată Edupedu.ro spunând că „o singură mămică are ceva împotriva la doamna învățătoare” și că ar fi „copii care foarte bine reacționează și interacționează cu doamna învățătoare. Chiar nu e o persoană care să abuzeze copiii”.

Inspectorul școlar general Sabin Pășcan a declarat pentru Edupedu.ro că a demarat recent o anchetă la școală și că la o ședință cu părinții aceștia ar fi spus „lăsați-ne domnule în pace că, pentru un părinte, noi nu ne agităm, dacă nu-i convine, să-și ia copilul și să și-l ducă în altă școală”, a relarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș. El a adăugat că „a primit semnale” „că acești copii au nevoie și de discuții cu consilierul psihologic al unității de învățământ”.

Acesta a explicat că a oferit toate pârghiile legale școlii ca să poată face o cercetare disciplinară și să îi desfacă și contractul de muncă învățătoarei, însă momentan nu s-a întâmplat nimic în acest caz. „Joi am Consiliu de Administrație și supun spre aprobare demararea unei inspecții generale a unității de învățământ”, a adăugat Pășcan.

Mamă: „O distruge psihic pe fata mea. Deja nu poate dormi, îmi spune mama, ațipesc și îmi bate inima așa de tare că rămân fără aer și îmi aud inima în urechi

Contactată de Edupedu.ro, mama uneia dintre elevele de la clasa acestei învățătoare a povestit că fata sa nu a fost doar umilită verbal, ci și bruscată fizic, lucru pe care, de altfel, îl descrie și în sesizările făcute la instituțiile abilitate. Susține că fata sa are atacuri de panică și reacții specifice stresului extrem, potrivit mamei.

„Aceste înregistrări sunt de anul trecut, de când am scos fetița de la program prelungit. Am semnalat problemele la direcțiune, la inspectorat, la minister. Acum, la finalul lui martie, fetița a cedat și a mers singură la directoare, a plâns, a spus, doamna directoare a dus-o înapoi în clasă. Învățătoarea a făcut-o bârfitoare și mincinoasă, a umilit-o în fața clasei citindu-i notele pe care le are, că cine s-a trezit să meargă la doamna directoare. Și pe mine m-a umilit, m-a făcut mincinoasă, exagerată, că o hărțuiesc, că fetița mea are probleme de a percepe realitatea… sigur că are o problemă, asta nu este o realitate normală, nu așa trebuie să fie lucrurile”, a povestit mama fetei pentru Edupedu.ro.

Mai mult, când a încercat mai întâi să abordeze situația direct cu învățătoarea, ea spune că a fost amenințată de aceasta.

„Am fost amenințată că soțul dânsei este polițist și dacă ea trebuie să meargă la poliție să depună o plângere pentru că eu aș fi defăimat-o cu „calomnii mincinoase”, ea vrea să meargă cu capul sus la poliție. Mi-a zis să merg să-mi retrag toate plângerile de la instituțiile unde le-am depus și îmi garantează că fata mea o să aibă zile liniștite la școală. Bineînțeles că nu m-am dus. Problema este că o distruge psihic pe fata mea. Deja nu poate dormi, îmi spune „mama, ațipesc și îmi bate inima așa de tare că rămân fără aer și îmi aud inima în urechi”. Așa îmi spune. Acasă e relaxată, o ascult la teme, se descurcă, dar la școală îi pune o întrebare, se panichează, nu răspunde automat, o ironizează, îi mai pune o întrebare și îi spune să stea jos. O cheamă la tablă și o umilește tot timpul. Are trei-patru „amențiți”, cum îi numește învățătoarea, și pe care-i dă drept exemplu în fața clasei”, a povestit femeia.

Mama susține că a încercat să îi explice învățătoarei că, în opinia sa, metodele folosite sunt inumane și că nu așa trebuie tratat un copil. „I-am spus „știu că ați făcut modulul pedagogic, de ce vă comportați așa cu copiii? Fiindcă primii pași îi învață de la dumneavoastră, îi clădiți din temelii pe partea de școală, îi distrugeți acolo direct.” Copiii râd unii de alții în pauze, fac ironii la adresa fetei mele, dar nu mă crede nimeni pentru că la școală totul merge pe pile, pe relații și copiii suferă. Tot ce îmi doresc este să o mute pe învățătoare din școală. Povestea asta a început înainte de pandemie, dar fiica mea a relatat din clasa I niște probleme. Am zis la început că e doar mai exigentă, însă, când a venit acasă plângând să-mi spună că doamna învățătoare a lovit-o cu cartea în cap, cu vârful creionului în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă, a pus doi copii martori în spatele ei să rezolve o problemă la tablă… Problema este această doamnă învățătoare care-i distruge psihic în ultimul hal”, a povestit femeia.

În repetatele sesizări pe care mama le-a depus la Ministerul Educației, trimise acum și pe adresa redacției Edupedu.ro, aceasta a descris situațiile de la clasă:

„Doresc să vă aduc la cunoștință probleme care se petrec în clasa fetiței mele, acțiuni, vorbe nedemne de un cadru didactic cu dovezi clare pe care le dețin și am predat poliției din Târgu Mureș. Mă adresez dumneavoastră deoarece am fost de nenumărate ori la Inspectoratul școlar din Tg. Mureș și am făcut sesizări legat de aceste abuzuri atât în scris cât și verbal și am fost și la direcțiunea școlii și am făcut atât în scris cât și verbal nenumărate sesizări, dar nu s-au luat măsuri. Doamna învățătoare Alexa Maria Lucia de la clasa fetiței mele, abuzează fizic, psihic, emoțional copiii, dar în mod special fetița mea este în atenția dânsei zi de zi prin vorbe de genul: „bătută în cap, încuiată, ai groapă de nisip în loc de creier, ești varză, nu știu de ce mai vii la școală” etc. Foarte multe insulte, ironizări, ridiculizat fetița în fața clasei, dat exemplu negativ în fața clasei… „uitați, copii, ce tâmpenie a scris” sau „auziți, copii, ce a scris la temă, habat nu ai, nu ai nimic în cap” etc. În urma relelor tratamente, fetița mea are atacuri de panică, mergem la un psiholog și avem multe de reparat, mă întreb de ce nu se iau măsuri? Pe cine protejează? În ce țară trăim? Vă rog mult să luați la cunoștință cazul meu și să luați măsuri!”

„Mă adresez din nou cu speranța că cineva mă va ajuta și îmi va ajuta fetița să nu mai treacă prin așa ceva. Sunt multe dovezi de acest fel, zile la rând, săptămâni, practic așa se desfășoară orele doamnei învățătoare zi de zi, nu sunt singurul părinte care are această problemă, dar sunt singura care a luat atitudine, ceilalți copii au fost mutați din clasă la o altă școală, pentru noi mutarea fetiței nu este o soluție pentru că nu are cine o duce la școală. Școala Romulus Guga este chiar în spatele blocului în care locuim noi, domana învățătoare este problema, modul de a-și practica meseria și abordarea este greșită față de elevi și față de părinți, deși direcțiunea știe aceste probleme de-a lungul anilor și au fost probleme cu comportamentul dânsei, dar nu s-au luat măsuri, vă rog mult, sunt disperată!”.

Într-o sesizare făcută anul trecut la Inspectoratul școlar Mureș, mama a mai descris și alte situații în care fata ei a fost umilită la ora învățătoarei:

„Copilul meu este oprit de doamna învățătoare la ora de Citire chiar în momentul în care fetița lectura cu voce tare lecția de zi (tot la cererea doamnei învățătoare) pentru a i se aduce la cunoștință faptul că este o mincinoasă, cuvânt adresat pe baza faptului că fetița a cerut la toaletă la începutul orei, iar doamna Alexa a refuzat să o lase pentru că fata băuse apă în timpul orei și în viziunea dânsei, cei care vor să meargă la toaletă nu pot consuma și apă în același timp”.

 „Îi atribuie porecle, o lovește cu creionul, cartea în cap, o bruschează și o prinde de față punând presiune pe maxilar. Desfășoară activități de bullying punând alți copii să râdă de ea oferind-o drept exemplu negativ pe ea vizavi de modul cum scrie sau cum colorează. Un exemplu concret s-a petrecut pe data de 10 februarie 2021, când fetița mea a fost implicată într-un incident care nu are ce căuta într-o instituție de învățământ.

În vederea efectuării unui exercițiu la matematică pe care fetița mea nu știa cum să îl rezolve, au fost chemați 3 colegi din aceeași clasă pentru a sta ca martori la incompetența fetiței mele, lăsându-i și încurajându-i pe aceștia să râdă de ea, după care distinsa doamnă învățătoare a smucit-o pe fată din bancă și a împins-o spre tablă pentru ca aceasta din urmă să încerce să rezolve exercițiul de față cu toți colegii.

Pe parcursul acestei acțiuni, în loc să ofere instrucțiuni de rezolvarea exercițiului, ea continua să îi atribuie porecle batjocoritoare și să scoată în evidență incapacitatea fetiței de a face un exercițiu. M-am adresat și către direcțiunea școlii unde fetița mea este elevă, însă din păcate nu s-a luat nicio măsură concretă în acest sens, acțiuni similare continuând să se petreacă în cadrul orelor, cu fetița mea cât și cu alți colegi de-ai ei.

Aș dori nespus de mult ca un reprezentant al Inspectoratului Școlar Mureș să se deplaseze la fața locului să analizeze situația și să ia măsurile necesare pentru îmbunătățirea situației chiar dacă asta înseamnă demiterea din funcție a doamnei învățătoare.”

Directoare: „O singură mămică are ceva împotriva la doamna învățătoare”

Contactată de Edupedu.ro, directoarea școlii „Romulus Guga”, Daniela Luminița Macavei, spune că sesizarea vine doar din partea mamei respective și că ceilalți părinți ar fi spus, după ce au fost chemați la o ședință cu părinții în cadrul anchetei inspectoratului școlar, că nu vor să mai fie deranjați de conducerea școlii cu ședințe privind situația raportată de mamă. Asta în condițiile în care se aude clar pe înregistrări că fiica femeii care a sesizat cazul nu ar fi singura care este umilită la ore, învățătoarea folosind expresii ca „specimene de colegi”.

Directoarea i-a luat apărarea învățătoarei spunând că „sunt copii care foarte bine reacționează și interacționează cu doamna învățătoare. Chiar nu e o persoană care să abuzeze copiii”.

Mai jos, dialogul dintre Edupedu.ro și directoarea școlii, Daniela Luminița Macavei:

Edupedu.ro: Care este situația de la clasă?

Directoare: „Este o sesizare, dar numai din partea unei singure mămici, nu din partea la mai mulți copii din clasă. Deci, am dat curs sesizării în sensul că: am făcut ședință cu părinții, am încercat să discut la nivel de părinți să vedem exact ce se întâmplă și părinții au zis că pentru lucruri de genul acesta, sau afirmații ale unui singur părinte, să nu-i mai deranjez să-i aduc la ședințe cu părinții, pentru că părerile sunt împărțite, în sensul că o singură mămică are ceva împotriva la doamna învățătoare”.

Edupedu.ro: Părintele reclamă, având înregistrări audio care să probeze asta, faptul că învățătoarea vorbește foarte urât cu elevii, iar pe fiica sa o umilește în fața clasei, susține aceasta. Dumneavoastă ați declanșat o anchetă disciplinară în acest caz?

Daniela Luminița Macavei: „Da, da. Am făcut asistență la clasă, am adunat comisia de disciplină, deci nu am lăsat problema așa. A fost trimisă și la cursuri, eu știam că problema s-a rezolvat, în sensul că au ajuns de comun acord cu absolut toată lumea, adică problemele stau să se rezolve, nu știu de ce mai continuă. Nu știam că mai sunt și în momentul de față probleme acolo. Comisia de disciplină nu a sesizat niciun comportament inadecvat”.

Edupedu.ro: Și cu toate acestea, un comportament inadecvat a avut loc. Ce puteți face mai departe la nivel de direcțiune în cazul acesta?

Daniela Luminița Macavei: O să mai continuăm cu asistențe la ore, o să mai luăm din nou legătura cu alți părinți și o să o trimitem pe doamnă la consiliere la cursuri și o să mai vină și inspectoratul la asistență la ore, au mai fost.

Edupedu.ro: Au fost părinți care și-au retras copiii de la ore?

Daniela Luminița Macavei: Absolut niciun părinte, într-adevăr sunt doi copii care au plecat, dar au plecat în altă localitate, unul în altă țară. Niciunul dintre acești părinți care au plecat nu mi-au spus mie sau nu au depus nicio plângere împotriva doamnei învățătoare, deci absolut niciunul. Numai mama la o singură fetiță a depus plângere. Prima plângere a fost depusă la noi la școală anul trecut, tot așa la sfârșitul anului școlar și de atunci nu au mai fost depuse plângeri. A mai fost doamna la noi și am discutat, dar doar verbal, absolut nimic în scris anul acesta. Am continuat să mai mergem în asistență la ore, de la comisia învățătorilor să se ducă cadrele didactice metodiste la dânsa la oră.

Edupedu: Psihologul școlii v-a spus că ceva este în neregulă cu copiii care sunt la clasa doamnei învățătoare, a sesizat vreo diferență în comportamentul lor?

Daniela Luminița Macavei: Nu, nu.

Edupedu: Dar înțeleg de la inspectoratul școlar că s-ar fi sesizat o problemă legat de modul în care se comportă cei mici din cauza abuzurilor. Nu v-a spus nimic?

Daniela Luminița Macavei: Copiii se duc la psiholog, dar cu acordul părinților și sunt copii care, într-adevăr, au fost și au discutat cu doamna psiholog, dar nu era nimic ieșit din comun sau să zicem noi că într-adevăr ar fi fost abuzat. Cumva trebuie determinat pentru că sunt unii părinți care poate nu acceptă nici să le spunem că ar trebui să facă mai mult la matematică sau nu se descurcă destul de bine la citit. S-ar putea să le fi zis, nu știu pe ce ton, dar sunt copii care foarte bine reacționează și interacționează cu doamna învățătoare. Chiar nu e o persoană care să abuzeze copiii. Acuma, că le spune că greșesc, 100% le spune că greșesc, nu toți copiii sunt perfecți.

Edupedu: Contează și cum o face…

Daniela Luminița Macavei: Da, s-ar putea.

Inspectorul școlar general din Mureș: „Noi i-am oferit conducerii școlii pârghiile legale și așteptăm să vedem reacțiile școlii”

Contactat de Edupedu.ro, inspector școlar general din Mureș, Sabin Gavril Pășcan, a spus că știe despre caz și că de o lună de zile fac anchetă la școală, însă, ca un făcut, de fiecare dată când vin în inspecție, învățătoarea se comportă normal.

„Știm despre comportamentul doamnei, inspectoratul școlar nu este angajator, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să stăm deoparte și să lăsăm aceste ieșiri necontrolate ale cadrelor didactice, în speță ale acestei doamne, să afecteze activitatea didactică și să pună în pericol siguranța elevilor. În momentul în care au apărut astfel de sesizări, inspectoratul școlar a făcut echipe de control care s-au deplasat la unitatea de învățământ.

Vă dați seama că în momentul în care au ajuns colegii mei inspectori sau metodiști ai inspectoratului școlar, au făcut asistență la clasă, comportamentul doamnei în momentul în care era cineva străin s-a schimbat radical. În momentul în care s-au încheiat aceste activități și doamna a rămas singură cu elevii, ea a revenit la vechile obiceiuri.

Am avut și o discuție cu conducerea unității de învățământ pentru a demara tot ce înseamnă procedură de cercetare disciplinară care să conducă la desfacerea contractului de muncă. ISJ nu poate să facă acest lucru, școala poate să facă acest lucru. Noi i-am oferit conducerii școlii pârghiile legale și așteptăm să vedem reacțiile școlii.

Înainte de asta nu am avut niciun fel de semnal în timpul lecțiilor online că are un alftel de limbaj decât cel adecvat. În momentul în care doamna a intrat direct în contact cu clasa după reluarea cursurilor, au început aceste tulburări de comportament”, a spus Pășcan.

Întrebat dacă inspectoratul a primit sesizări de la consilierul școlii, Pășcan a spus că inițial nu, însă „atunci când am demarat ancheta în februarie, directorul CJRAE a purtat discuții cu consilierul unității de învățământ și am primit într-adevăr semnale că acești copii au nevoie și de discuții cu consilierul psihologic al unității de învățământ. Joi am Consiliu de Administrație și supun spre aprobare demararea unei inspecții generale a unității de învățământ”.

Întrebat ce știe despre problemele copiilor care ar fi început să somatizeze stresul, să aibă tahicardie, atacuri de panică, inspectorul a spus că „aceste aspecte le-am citit în ultima sesizare care a venit de la Ministerul Educației”.

El a adăugat că, până acum, niciun părinte nu a venit în audiență, a fost depusă doar sesizarea și din cunoștințele sale, niciun părinte nu ar fi cerut transferul copilului lor de la clasa învățătoarei Alexa. „Iar la ședința cu părinții, doar o singură doamnă, cea care face sesizările, este nemulțumită de activitatea doamnei învățătoare. Ceilalți părinți nu au spus absolut nimic. La un moment dat după ce noi ne-am terminat activitatea și iar au început sesizările din partea aceluiași părinte, părinții au refuzat să mai meargă la ședințe și au spus „lăsați-ne domnule în pace că pentru un părinte, noi nu ne agităm, dacă nu-i convine, să-și ia copilul și să și-l ducă în altă școală”, a descris inspectorul reacția celorlalți părinți.

Foto: © Igor Zakharevich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


42 comments
  1. Directoarea politrucă a convocat ședință cu părinții pentru a o executa pe mămica cea curajoasă. Cunosc sistemul. Niște nemernici.
    Prin lege, există obligația de a convoca comisia antibullying! mai ales pentru cazul în care există sesizarea scrisă în privința agresiunilor. Nu haita de părinți decide dacă există sau nu faptele de agresiune! Trebuie sesizate poliția și Avocatul poporului batjocorit de mafiile politice!

  2. Eu stiu ca nu faci deșteptul, corectandu-i pe alții cand nici tu habar nu ai sa scrii. Asta de bun simt. Faptul ca trebuie sa avem pretenții de la bugetarii care ne educa copiii, da, sunt de acord. Ma deranjează doar,, inteligenții,, care ii corectează pe alții, nevazand uscaturile din gradina lor. Daca nu ar fi comentat, dând lecții de limba romana, nu m-as fi atacat.

    1. una este una, şi alta este alta. Faptul că în mod sistematic un copil este abuzat psihic şi emoțional de către cadrul didactic care ar trebui să îl formeze, este de neiertat. Problema şi mai gravă este că deseori aceste abuzuri au la bază motivații de altă natură. Aş fi curios dacă fetița merge la after school? A fost şi nu mai merge? Mama a participat la cadouri comune? A trimis-o pe fetița la diferite activități organizate de învățătoare? Din experiența personală, deseori problemele de acolo vin. Problema şi mai gravă este însă cu parinții, care acceptă asemenea comportamente crezând că astfel copilul lor nu va avea probleme, fără a-şi dă seamă că toți copii pierd.

  3. Buna ziua,
    A spune adevarul in ziua de astazi, este un act revoluționar!
    De cele mai multe ori ca si parinte nu accepti cand ti se explica ( atat in termeni profesionali cat si pe intelesul tuturor) ca, copilul tau ar avea nevoie de consiliere.
    Educatia incepe de acasa, cand un parinte se ocupa de copilul sau, la scoala se studiaza!

    Unde sunt sesizarile celorlalti parinti – elevi?!

    Cand un cadru didactiv este agresiv, este cu toti elevi, nu face exceptii!
    1.De cand cu pandemia, cursurile s au tinut in sistem online, cum a fost agresata eleva fie cu o carte sau un creion, etc?!
    2.In ce moment i se permite elevei sa intre la cursuri cu telefonul deschis si cum este posibil ca la 9 ani sa stie a inregistra, daca nu este invatata ( de acasa )?! Cand tu ca si cadru didactic nu ai voie nici de a poza elevul si nici de a inregistra vreo activitate sau conversatie fara acordul parintilor.
    3. In momentul in care i se face publica identitatea cadrului didactic reclamat, ar fii necesar si obligatoriu, sa fie publica si cea a parintelui.

    Exemplele pot continua, dar dreptatea este mereu de partea celui ce reclama, fara a tine cont probabil ca acel cadru didactic porfesioneaza de ani de zile (care probabil are la randul lui copii), in care nu a avut nici macar o sesizare!
    Ganduri bune si acceptare

    1. Ce mai comentariu…..scris de o eleva?
      Poate o colegă a prea respectatei doamnei invatatoare…
      Nu prea inteleg de ce va ascundeti asa? Ca doar nu va cheama nimeni la politie, pentru declarații! Sau poate…..mai stii?
      Normal ca i s-a explicat copilului cum sa inregistreze “activitatea didactica” la clasa, altfel de unde dovezi? Venea mama elevei sa inregistreze? E clar ca se autocenzureaza cand are inspectii…nu trebuie sa fii mare detectiv sa iti poti da seama de ce.

      1. Buna ziua,

        @Corina, @Corina C, @Mizerabili(i)

        O eleva, un portar, un parinte, o persoana casnica, etc., nu conteaza ce statut/functii avem, sau ce adjective ne definesc, ci sa fim oameni.
        Ceea ce este important e sa fim lucizi si deschisi in gandire, ceea ce in Romania lasa mult de dorit…stim doar sa improscam cu noroi si sa ne ghidam pasii dupa un sistem impus de societate.
        Nu sint colega nimanui, dar daca citeati intregul articol, puteati sa va dati seama ca este publicata o fotografie( de unde clar e ca doamna invatatoare nu este novice).
        Numele meu este irelevant, atata timp cat mamei elevei nu i s a facut publica identitatea….mi ar placea sa stiu cine este, doar asa, pentru ca isi invata fiica sa inregistreze “pe sub masa”.
        Ca si eleva aleg sa studiez, ca si parinte sa mi educ copilul, nu sa ii creez probleme, iar ca si individ/a sa fiu om.
        Tind sa cred ca un copil ce nu e ok in sala de cursuri, 80% e afectat de problemele de acasa, locul acela de unde incepe educatia❗️

        1. Am o curiozitate. De unde atat de multa inflacarare in a lua partea acestei invatatoare? Foarte curioasa si deplasata atitudinea. Problema nu este reprezentata de inregistrare, ci de ceea ce contine inregistrarea. Oricat incerci sa spui ca nu ai nici o legatura cu aceasta invatatoare, indarjirea din comentarii demonstreaza contrariul.
          Dar aceasta invatatoare de ce nu a oferit un punct de vedere? Cand stii ca nu ai nici o vina, nu stai ascuns.
          Iar sistemul pe care il invoci, din modul tau de gandire, seamana perfect cu cel din perioada de trista amintire.

    2. Adică “o eleva” a scris comentariul de mai sus??? Poate o colega a prea respectabilei doamne învățătoare!
      Cum stiti, d-ra eleva, ca acest cadru didactic “profesioneaza” de ani de zile si nu are nicio sesizare???🧐🧐🤨🤨

    3. Dumneata “o eleva”, ești eleva asa cum sunt eu Popa cu patrafir. Cred ca ești un cadru didactic care procedează la fel cu elevii, de aici și modalitatea de a-ți apara colega, implicit pe tine insati.

  4. Si eu Sunt parinte,de asi afla ca fata mea e hartuita la ore de o adunatura ca Asta l- asi da o lecture de o viata,adica cum face ea . Nesimtita Este aparata ca la noi in Ro asa se procedeaza ca la guvern,primarie etc.

  5. Și ne mirăm de unde învață copiii, să fie niște n3norociți, când au exemplul pur în fața clasei! Un asemenea exemplar nu are ce căuta în învățământ și punct! Să lase locul altei învățătoare, dacă s-a săturat de copii. Oricum nu știu ce ar putea învăța copiii de la un asemenea specimen, probabil “școala vieții” că în rest, praf și pulbere!

  6. Comportamentul tipic al ISJ Mureș. La fel au mușamalizat inspectorii totul când am semnalat public, în calitate de profesor, falsuri în acte oficiale, prejudicii financiare în bugetul public și înșelăciuni prin deturnarea banilor părinților înspre scopurile private ale directorului și ale găștii lui de acoliți. Am dovedit totul, dar inspectorii și ministerul i-au pus pe cei vinovați să se autoancheteze.

  7. Știu cum e . Am fost acuzată și condamnată. Nimeni nu m-a susținut, deși un an și jumătate am tras nenumărate semnale de alarma. Trei persoane mi-au fost alaturi – Dna insp de la înv primar care mă cunoștea foarte bine și două prietene ( una din școală, cealaltă din alta). Conducerea școlii? I-a fost comod sa nu se implice. Sindicat? Nici atât. Familia? Da, cu toată puterea și convingerea. Restul părinților? Da, dar fără să se implice activ. Părintele justițiar? Da, pentru că avea o afacere de întreținut sau salvat. A fost o cercetare amănunțită? Nu. Vinovată și condamnată. Ba chiar și daune morale. Apoi amenințări din partea aceluiași părinte la adresa mea și a copilului meu. De ce? Pentru că nu-i ridicam copilul in slavi. Pentru că nu suporta că altul să fie mai bun. Ceea ce timpul a demonstrat. Cu ce sacrificii? E încă Vinerea Mare, dat tare cred că Dumnezeu nu da cu bățul. Sa ne vadă și să ne dea fiecăruia ceea ce meritam!

  8. Eu sunt părintele care a plecat în altă țară. Doamna directoare minte când spune că doar un părinte a raportat. Doar scris probabil doar unul dar la ședința respectivă au fost două mămici care plângeau în timpul ședinței în timp ce explicau prin ce trec copii lor, iar eu am luat cuvântul și am spus că în ce privește pe fiica mea, învățătoarea se comporta bine cu ea dar tot ceea ce au relatat mămicile e adevărat deoarece noi acasă povestim cu fiica noastră și ne-a relatat toate aceste întâmplări. Am spus în continuare că nu e în regulă să ajung în situația să îi explic copilului meu că acest comportament e bullying și nu e normal. Am întrebat pe doamna directoare cum se face că în nici un an jumătate deja 6 părinți și-au mutat copii? Toate ședința o am înregistrată dacă cumva se gândește să nege directoarea că nu știa. Știe foarte bine dar a ales să o protejeze în detrimentul copiilor.

    1. A fost destul de clar momentul: una dintre ”mămici”, milițiancă, a luat atitudine tovărășește, luând în râs situația de fapt; cu toate că la ședința cu părinții nu se discută cazurile particulare. trebuie duse în instanță directoare și agresoarea, alături de milițiancă.

  9. In care se vede ca uneori hartuirea(consider ca termenul bulling nu e clar in Romania) elevilor incepe de la tovarasa. Asa era si in epoca de aur si cine deschidea gura asista la pedepsirea continua a copilul. Precum tovarasa directoare e de acord cu tovarasa invatatoare si amandoua -mature si educate- se razbuna pe copii de 10ani.

  10. Stimate părinte!
    Eu Nu mi-aş chinui copilul.L-aş muta rapid la altă şcoală,altă învăţătoare,indiferent cine este de vină. În beneficiul copilului meu.
    Cu stimă, Eckstein Zsófia

    1. Teoretic asa trebuie procedat din simplul motiv ca altii nu i-au atitudine si fiecare trebuie sa-si duca lupta singur. Invatatoarea nu este singura, are Directoarea si toti parintii care tac de partea ei!!!!

  11. Dupa ce le dam si o caruta de bani lunar astora care-s praf intelectual ne iau si la bataie copii, ni-i fac in toate felurile. Auzi exprimare la o ,,directoare”: ,,împotriva la doamna” (in loc de ‘doamnei’, pt. alti analfabeti functional care nu mai pricep nimic din ce li se intampla zi de zi), ,,din partea la mai mulți copii”. Ca sa nu mai zic de atitudinea ,,inspectorului”. In loc s-o ,,zboare” pe individa din invatamant ,,se ascund” in spatele majoritatii ,,parintilor” care accepta atitudinea ,,pedagogului”. Nu-s ,,alegeri” nene pt. ca majoritatea sa ,,castige”. Daca majoritatii le place sa le fie copii jigniti nu inseamna ca si ceilalti trebuie sa accepte iar ,,inspectoratul” sa se uite in alta parte si sa-si incaseze leafa lunar.

      1. Irinuca ,,draga”, poate Andrei are lipsuri in exprimare dar nu s-a prezentat ca fiind profesor sau director la vreo scoala. Nu stim nici macar daca-i vreunul platit de noi de la buget ca sa putem sa-l tragem de urechi ca pe banii nostri e platit chiar daca-i slab pregatit. Asta nu inseamna c-ar trebui sa-i dam cu cartea in cap pana ce-o sa scrie copiii cu 3 de i. Sau sa-l expunem in piata publica si ,,sa ne radem” de el ca-i lipseste un i. Pe cand de la o directoare e musai sa ai o minima pretentie ca sa se exprime cat de cat corect. Ca daca a ajuns directoare si se exprima agramat sigur sigur si deciziile pe care le ia vor fi tot ,,agramate” (daca intelegi ce vrea sa insemne).

  12. De ce sa plece din scoala o invatatoare care este apreciata de toti elevii si parintii, in loc sa se mute la alta scoala singura eleva care se simte traumatizata.
    Poate ca la alta scoala va inflori copila si va straluci la invatatura.
    Nu poti schimba invatatoarea unei clase numai ca s-a cramponat o singura mamica de aceasta.
    Copiilor de varsta aceasta le face rau schimbarea invatatoarei.

    1. Au plecat 7 copii din clasă din cauza ei. Iar faptul că restul nu au ridicat problema nu înseamnă că o apreciază ci doar că habar nu au ce se întâmplă în viața copiilor lor.

    2. Doamne de comentarii de oameni nebuni! Aducă copii sunt bolnavi mintal … nu adultul care nu știe sa se comporte. 😟 Nu mai vorbim de faptul ca în orice alt mediu zburai instant cu astfel de comportament. De ce te bagi intr-un domeniu ce nu te pricepi. Înfloreau ceilalti copii care vedeau o dezaxata cum urla la un coleg de-al lor?! Infloresc asa pana ies în societate și te iau la pumni pe strada ca doar asta au învățat la scoala … cum sa te comporți ca un huligan.
      Dezgustător!

  13. Dacă avea bani se ducea și învățătoarea la psiholog. E greu sa te descurci cu toți bolnavii mintal care sunt în învățământul de masa și sa nu fii afectat. Orice om normal știe ca mediul te afectează.Oricat de sănătos ești la cap dacă ai 2-3 nebuni în clasă o iei pe aratura.
    De ce părintele nu lucrează cu copilul ca acesta sa știe la ora sa lucreze și doar îl trimite la psiholog și face reclamații? Pentru ca acolo e o problema. Am avut copil cu sindromul Williams, nu știam ce are, când datea de o dificultate (și pentru el totul era dificil) se punea pe urlat. Parintele spunea ca e sănătos tun copilul și directiunea o ținea cu vechea replica”e răsfățat ” și colac peste pupăză vina era data tot pe mine ca nu am metode pedagogice. Nu mai spun ca ora era un adevărat circ și ca era ca la nebuni, asta și din cauza ca erau câțiva bolnavi mintal pe acolo. Ca învățător normal, pe învățământ de masă e foarte greu sa fii pe învățământ special când tu lucrezi pe învățământ normal. Îți baga la clasă tot felul de bolnavi mintal cu care nu știi cum sa lucrezi pentru ca nimeni nu vrea sa îți spună ce au. Îți dai seama ca are ceva dar nu știi ce dacă nu ești medic sau psihiatru sau psiholog și chiar daca ești specializat în boli psihice fiecare specialist se axează pe o ramura:sindrom down, boala alzheimer etc și sunt atâtea boli și sindroame ca unele pur și simplu îți scăpa. Cum lucrezi cu copil cu mutism selectiv și retard mintal dar ești informat greșit ca ar avea autism? Dar cu unul schizofrenic despre care ți se spune ca nu are nimic și apoi afli ca are și dosar penal pentru agresiune?Cum lucrezi cu toți bolnavii mintal din învățământul de masa despre care ți se spune ca sunt perfect normali și dacă zici ceva ești un cadru didactic rău pentru ca nu ai”har”. Cei mai mulți, când au astfel de elevi, nu trec pe la ore. Îi lasă cu bolile lor mintale irecuperabile și se fac ca treaba merge pentru ca toată lumea știe în mod neoficial ca acolo sunt clase pentru psihiatri, cei cu psihopedagogie speciala și chiar cazuri pentru spitalul de nebuni.
    Nu iau apărarea învățătoarei dar problema e mai mare de atât. Toată lumea are dreptul la demnitate și un tratament corect (si elevul și învățătoarea) dar oamenii reacționează greșit dacă le sunt impuse situații greșite(și elevul și invatatoarea:elevul are nevoie de învățământ pentru problemele pe care le are iar învățătoarea ar trebui sa predea doar pentru ce și-a obținut diploma).

    1. Nea profu’! Mai incet cu explicatiile. Nu te-ai prins ca ,,pedagoaga” ,,a lovit-o cu cartea în cap, cu vârful creionului în cap, a luat-o de maxilar” … ? Si daca eleva-i bata si tot n-ai nici un drept s-o faci praf. Ce-i atat de greu de priceput? Poate sa aiba oricare dintre ,,sindroamele” care ar ingreuna munca la clasa si tot n-ai dreptul sa-i dai in cap. Are cuma ,,invatatoarea” vreo norma si e musai sa-i scoata pe toti de 10? De cand s-a inventat invatamantul unii-s merituosi si altii-s mediocri dar nu te pui cu bata pe cei mediocri ca sa-i faci merituosi. In tari ,,mai civilizate” protectia copilului le iau copii si parintilor care-si bat copii iar la noi cei pe care-i platim sa-i educe ii iau la bataie si nu li se intampla nimic in vazul majoritatii ,,apartinatorilor” care cica indeamna familia sa-si ia copilul si sa si-l duca in alta parte. Nu-i de mirare ca-n ultimii 10 ani, pe timp de pace, peste 5.000.000 s-au dus in alta parte. Doar nu pentru ca suntem un popor din ce in ce mai ,,ospitalier”.

      1. Nu sunt de acord cu comportamentul :nici al doamnei, nici al copilului. Faptul ca a inregistrat-o dovedește premeditare și tot ce rezulta din asta.Acolo este o problema mai mare decât vedem noi.

        1. Nu, dovedește recurență! adicătelea, duamna a mai comis-o, astfel că a fost facilă prinderea ei în flagrant. Este și abuz, discriminare: ”moldovean” (10.000 de lei de la CNCD) și puțin penal!

          1. Poate asa-l chema, Moldovean! Moldovean nu Moldoveanu! E discriminare sa-l strigi dupa numele de familie?

        2. Ce comportament are copilul? I-a vb urat invatatoarei, a agresat-o, i-a scos limba? Sau doar, poate ca nu este silitoare, nu isi face temele deloc sau sau le face incomplet, nu aprofundeaza ce trebuie invatat?
          Vi se pare aceleasi lucruri?
          Cum poti inregistra audio/video nepremeditat? Luminati-ne!

    2. In cazul acesta prezentat sant inregistrari audio cu injuriile adresate de invatatoare MAI MULTOR copii, deci nu doar fetitei respective! Injurii jigniri:
      *comentariul a fost editat
      Deci pentru aceasta agresivitate verbala asupra unor copii, cu dovezi audio nu vorbe!!! ar trebuit conducerea scolii, inspectoratul judetean sa o concedieze pe invatatoare!
      Si chiar si Politia ar trebui sa actioneze referitor la plângerea depusa, dar bineinteles problema e ca invatatoarea are “protectie”, sotul dânsei e politist in acea localitate! Deci e conflict de interese sa cerceteze pe sotia colegului lor!
      Eu in locul doamnei cu fetita as angaja si un avocat sa o dea in judecata pe invatatoare, si as da dovezile audio cu jignirile, bullyingul, avocatului sa depuna actiune in justitie!!!

      1. Care injurii? Dar ea, ca a fost inregistrata ilegal?? Ce injurii, dom’le? Faceti din rahat racheta. Eu am avut coleg care venea beat de 4 ani si nu l-a mai dat nimeni afara. A fost sanctionat conform pasilor legali si a iesit in pensie din scoala. Si crede-ma, alea erau injurii ce le profera el cand era beat la clasa. Nu amarata asta care isi mustra niste zapaciti ca nu-si fac temele. Noi o luam la palma cu cantul liniei de lemn de rupeam si ne-am facut mari. Nu zice nimeni sa repetam istoria. Dar nici sa nu le mai spui nimic, ajungem sa ii luam in brate daca nu fac temele de mici? De asta nu stiu de frica, de rusine, de bun simt sau respect. Ca nu le atrage nimeni atentia. Din cauza unor astfel de aberatii, profesorul nu mai are autoritate, are esec la catedra si elevii, vesnicii snowflakes se “sparg” ca niste bibelouri daca ii mustri pe subiect. Si au sustinerea parintilor-elicopter. Sa va spun un caz concret. Parinte cu un copil FOARTE problematic in scoala, care face scandal profesorilor, ca el acasa este ingeras si la scoala este discriminat pe baza de etnie si de asta este considerat problema. Copilul meu. Este foarte navalnic acasa, abia il stapanesc, are energie cu carul, este incapatanat si galagios. Educatoarea sustine insa ca este cel mai cuminte si mai cu bun simt elev din grupa ei. Nu face mofturi, nu este obraznic. Va intreb, atunci : daca eu ca parinte si profesor sesizez diferenta intre propriul copil acasa/scoala, nu credeti ca unii parinti exagereaza cu reclamatiile, sesizarile, asazisele jigniri?

          1. Stie doamna gramatica, stai calm! Virgula aceea pusa dupa cuvantul “gramatica” e folosita aiurea! Acum fugi si cauta un profesor de romana sa te sustina!

        1. @Daria Dona…ce este cu balaria asta de text? Asa un talmes-balmes nu am mai intalnit de mult timp.
          Ce legatura au exemplele cu profesorul care venea beat la clasa si ca pe vremurile de trista amintire elevii erau batuti de catre “profesori”, cu cazul din articol???….Si asa ne-am facut mari! Pai e in legea firii sa crestem, doar daca nu omora cineva, adult, cu bătăile (parinte, profesor). Astea nici nu ar trebui sa va treaca prin cap, daramite sa le scrieti.
          Daca veti compara raul, care rau e mai mare ca altul, plecati din start de la o premisa gresita si va ramane mereu un lucru rau necorectat/nepedepsit.
          Se intelege din text ca sunteti profesor, sunt sigura ca intelegeti ce am scris.
          Normal ca elevii trebuie atentionati, mustrati cand nu sunt atenti sau galagiosi sau nu isi fac temele, dar profesorii nu isi pierd autoritatea si “au esec la catedra” pt ca nu stiu copiii de frica, de rusine, de respect.
          Comportamentul copiilor este efectul problemei profesorului, nu cauza. Pe parintii copiilor trebuie sa ii aveti parteneri, sa fiti in aceeasi echipa, nu sa ii priviti ca adversari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Federația părinților nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache: Propunerea actuală nu ne aparține

Propunerea Ministerului Educației ca primii 30% din elevii unei clase să primească bursa de merit, în ordinea descrescătoare a mediilor acestora, fără un prag anume până la care să se…
Vezi articolul

Sindicatele din educație, întâlnire cu premierul Ciolacu pe tema proiectului Legii salarizării unitare / Marius Nistor: „Există un act normativ asumat și politic și asumat de întreaga coaliție, care trebuie respectat în integralitate”

Premierul Marcel Ciolacu va avea, luni, o întâlnire cu liderii sindicatelor din educație, pe tema proiectului Legii salarizării unitare, scrie G4Media.ro. Discuțiile vor începe la ora 14.15, la Palatul Victoria.…
Vezi articolul

Un elev recidivist de clasa a VIII-a, care în primăvară și-a înțepat cu un briceag un coleg, dar care a avut media 10 la purtare anul trecut, este anchetat acum pentru corupere sexuală de minori, după ce ar fi filmat copii de clasa a III-a imitându-l pe el și pe un coleg cum mimau acte sexuale

O anchetă pentru corupere sexuală a minorilor a fost declanşată într-o unitate şcolară de prestigiu din Râmnicu Vâlcea, după ce vineri doi elevi de a VIII-a s-ar fi dus într-o…
Vezi articolul