Securitatea și competitivitatea, tendințe-cheie în cercetarea europeană, care așteaptă rezultatul alegerilor din iunie – responsabil al Comisiei Europene / Cazul aparte al Mării Negre, dat drept exemplu la București

161 de vizualizări
Sursa: Facebook – Doors Black Sea
Alegerile europene de anul acesta vor produce schimbări la nivelul conducerii Uniunii, după prioritatea „Green Deal” pentru Comisia care își încheie acum mandatul, dar, indiferent de rezultatele scrutinului, se fac deja simțite tendințe care se vor avea efecte și în cercetare – în special legate de securitate și competitivitate, a arătat, în cadrul unei conferințe desfășurate miercuri și joi la București, o responsabilă a Direcției Generale pentru Afaceri Maritime a Comisiei Europene. La aceeași conferință, Ambasadorul Marii Britanii la București a pus nevoile actuale de cercetare la Marea Neagră tot în contextul situației economice și de securitate din regiune.

La conferința menționată, unul dintre primii vorbitori, Andreea Străchinescu șef de unitate la Direcția Generală a CE pentru Afaceri Maritime, a semnalat principalele tendințe din mediul cercetării, care se fac simțite în contextul alegerilor europene. 

Potrivit acesteia, cercetarea trebuie să producă rezultate care susțină obiectivele și nevoile cetățenilor, iar din acest punct de vedere trebuie ținut cont că două tendințe prioritare care se conturează la nivelul UE sunt securitatea și competitivitatea, aceasta din urmă urmând să revină „tot mai des pe agenda politică”.

Iar Andreea Străchinescu a făcut trimitere și la schimbările tehnologice, oferind, în contextul discuțiilor despre Marea Neagră, exemplul dronelor.

Andreea Străchinescu, în cadrul conferinței DOORS, pe tema acestor priorități:

  • „Programele Orizont 2020 și Orizont Europa ne-au oferit foarte multe proiecte excelențe. Este extrem de important să aducem aceste cercetări pe piață, așa încât să îi ajute pe oameni”.
  • „Ne apropiem de finalul unui ciclu de cinci ani. Vom avea alegeri în curând. Comisia actuală a fost comisia Green Deal-ului european și, privind spre viitor, sigur că trebuie mai întâi să vedem rezultatele alegerilor, dar se fac deja simțite unele tendințe. Probabil cele mai importante dintre acestea sunt securitatea și competitivitatea. Cum le susținem? Pentru că, după cum am spus, cercetarea este frumoasă, dar trebuie să o și folosim (…)”. 
  • „Am menționat competitivitatea și securitatea. Lucrurile care s-au petrecut în proximitatea noastră în ultimii doi ani au dovedit că astăzi discutăm și despre alte tehnologii, precum dronele. Dar dronele pot fi folosite, de exemplu, și pentru a observa mai bine mediul marin, să-l observăm în scopuri legate de securitate, dar și să punem în valoare moștenirea culturală pe care o avem la Marea Neagră. Deci transformăm tehnologiile (…). Acesta este un lucru de urmărit în perioada care vine”. 
  • „Competitivitatea, la rândul ei, va fi tot mai des pe agenda politică. Sunt deja semnale (…) Este nevoie să lucrăm tot mai mult împreună, să putem dezvolta piața europeană și afacerile europene, dar și stilul de viață european. Toată cercetarea trebuie să susțină aceste lucruri (…)”

Aceeași perspectivă, spusă în alți termeni, a fost semnalată și de Giles Portman, Ambasadorul Marii Britanii la București, care în cadrul aceleiași conferințe a prezentat constatările proprii, în urma mai multor vizite făcute în ultimele săptămâni în Delta Dunării și zona Mării Negre. El a trecut în revistă rolul regiunii atât în economia regională (exporturile ucrainene în contextul războiului) și în comerțul României (portul Constanța), cât și în materie de securitate (bazele NATO): 

  • „Atenția noastră se îndreaptă tot mai mult spre această zonă, iar obiectivul nostru trebuie să fie protejarea Mării Negre, protejarea ei ca zonă deschisă și sigură pentru comerț, sigură din punct de vedere al mediului, ca regiune dezvoltată durabil, depășind provocări precum poluarea, minele, eroziunea (…)”, în contextul în care „Marea Neagră, în acest moment, nu este cel mai fericit loc din lume, este o regiune de mare instabilitate și cu multe provocări”.
Citește și:
Adrian Stănică, directorul Institutului de Geologie și Geoecologie Marină: Putem ucide Marea Neagră foarte rapid, dacă permitem o dezvoltare economică masivă fără să ne uităm la mediu / DOORS, proiectul european de 9 milioane de euro condus de România, care construiește un sistem cu toate datele științifice despre Marea Neagră și potențialul pentru energii regenerabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Predare exclusiv online

“Avem deja multe institute și puțini cercetători” – Reacție dură a conducerii Universității Babeș-Bolyai, la institutele de cercetare propuse de ministrul Fondurilor Europene

“Avem deja multe institute și puțini cercetători”. Avertismentul vine de la cea mai mare instituție de învățământ superior din România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care într-un comunicat oficial semnat de…
Vezi articolul

Impozit de soldaritate pe toate veniturile din salarii, pensii, chirii, dividende, rente mai mari de 3.200 lei net şi abrogarea sau amânarea Legii pensiilor, propunerile unui institut al Academiei Române pentru ca statul să aibă resurse suplimentare

Impozitul de solidaritate pe toate veniturile de 3.200 lei net pe lună este propus de un grup de sociologi de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) al Academiei…
Vezi articolul

Die Welt: Guvernul Germaniei vrea să blocheze încercarea lui Donald Trump de a cumpăra cu un miliard de dolari patentul pentru vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de o companie germană

Președintele SUA, Donald Trump, încearcă să cumpere patentul unui vaccin anti-coronavirus dezvoltat în Germania pentru a-l utiliza exclusiv în SUA, transmite cotidianul german Die Welt. Ziariștii germani scriu că guvernul…
Vezi articolul