Ministerul Educației – nicio informație despre „verificările interne” în cazul de abuz în care a dezvăluit către presă identitatea minorului care ar fi fost agresat la Școala Nicolae Titulescu, la o lună de atunci / Instituția avea de la bun început informații detaliate  despre cauzele „erorii”

1.696 de vizualizări
Cum arată documentul „anonimizat” de Ministerul Educației (anonimizat de Edupedu.ro)
S-a împlinit o lună de când Ministerul Educației a transmis către presă un document „anonimizat” superficial, ce permitea jurnaliștilor să afle datele de identificare ale unor elevi aflate în situații extreme, inclusiv identitatea minorului care ar fi fost agresat de două ori la Școala Gimnazială Nicolae Titulescu din București. Deși Ministerul a semnalat de la bun început că are detalii despre cum s-a petrecut această „eroare” și a anunțat că demarează verificări interne, iar Edupedu.ro a solicitat, în baza legii, informații despre anchetă, ministerul nu a transmis până în acest moment niciun fel de informație despre soluționarea cazului.
  • Edupedu.ro a solicitat informații despre rezultatele acestor verificări acum mai bine de 3 săptămâni, pe 21 martie. Ministerul nu a răspuns sub nicio formă, nici prin confirmare de primire a întrebărilor sau de înregistrare a acestora. Când vom primi răspunsuri, le vom face publice. Termenul prevăzut de Legea 544/2001 privind accesul la informații de interes public prevede că autoritățile au obligația să răspundă în scris în 10 zile, cu posibilitatea de prelungire la maximum 30 de zile – termen care, în cazul de față, expiră săptămâna viitoare. 

Amintim că vIneri, 15 martie, Ministerul transmitea mai multor jurnaliști o sinteză a unui control efectuat la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu”, în cazul minorului care ar fi fost ținta unor abuzuri în această unitate de învățământ. Documentul „anonimiza”, cu bandă neagră, datele de identificare ale mai multor persoane, inclusiv ale elevului care ar fi fost agresat, dar și ale altui elev, reclamat pentru „acțiuni agresive și jignitoare”. Dar aceste date „anonimizate” în documentul ministerului puteau fi aflate foarte ușor, prin copierea textului într-un document editabil și selectarea segmentelor acoperite cu bandă neagră.

În articolul prin care semnala situația, Edupedu.ro nota că identitatea celor doi copii era dezvăluită într-un document în care se cerea chiar sprijin pentru aceștia, „în vederea prevenirii stresului posttraumatic și a riscului de marginalizare sau excludere socială, facilitând astfel integrarea socială și culturală a minorilor în mediul școlar”. 

Ulterior, Ministerul a transmis o serie de precizări, afirmând că este vorba despre o „eroare” și făcând apel către jurnaliști să nu folosească datele respective în materialele de presă. Instituția preciza că a transmis publicațiilor încă un document, care nu permitea vizualizarea datelor cu caracter personal. 

Tot atunci, Ministerul spunea că „va demara verificări interne pentru a identifica persoana/persoanele care se fac responsabile de această eroare”. Iar verificările erau plănuite în condițiile în care instituția știa deja în detaliu cum s-a petrecut „eroarea”, după cum reiese din precizările de presă de atunci: „Documentul sinteză a fost redactat și anonimizat într-un procesor de texte consacrat, utilizând instrumentele dedicate pentru acest tip de operațiune. Ulterior, a fost transformat în PDF și transmis către reprezentanți ai presei în această formă anonimizată.”

  • Pe 15 martie, Edupedu.ro semnala că sinteza menționată a fost transmisă de Minister în momentul în care presa aștepta alte informații întârziate, anume cele legate de rezultatele simulării pentru Bacalaureat 2024.
Citește și:
ABUZ Ministerul Educației dezvăluie către presă identitatea unor copii aflați în situații extreme, inclusiv a minorului care ar fi fost agresat de două ori la Școala Nicolae Titulescu
Ministerul Educației „regretă eroarea”, după ce a transmis presei un raport din care puteau fi aflate numele copiilor implicați în cazurile de violență de la Școala Titulescu / Instituția face apel la jurnaliști să nu publice datele care ar putea duce la identificarea persoanelor din raport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primul mesaj al conducerii Liceului Tamași Aron, din Odorheiu Secuiesc, nu face nicio referire la faptul că administrația școlii a permis elevilor să rămână în internat, în timp ce muncitorii săpau la fundația acestuia

Conducerea Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc tragedia soldată cu moartea unui elev prins sub dărâmăturile clădirii internatului, a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe familiei…
Vezi articolul

Elevii arădeni care au câștigat Campionatul Mondial de Robotică din Houston nu primesc burse din partea statului român / Mentorul echipei: „Fiecare a primit câte o scrisoare de la președintele Iohannis și atât” / Căpitanul echipei: „Am adus un titlu important pentru România. Am sperat că vom fi recunoscuți”

Campionii mondiali la robotică din echipa arădeană Delta Force nu primesc niciun fel de bursă din partea statului român, chiar dacă titlul le-ar fi asigurat accesul nu la una, ci…
Vezi articolul

Mesaj ferm al liderilor sindicali: Greva va fi reluată în septembrie, la începutul noului an școlar, dacă prevederile din ordonanța de luni nu se vor regăsi până atunci în proiectul legii salarizării / Ei spun că nu există termen limită pentru negocierile pe contractul colectiv de muncă

Dacă proiectul de lege a salarizării nu va conține, până la începutul viitorului an școlar, prevederile din ordonanța de urgență adoptată luni de guvern, greva “se reia la începutul anului…
Vezi articolul

Proiect în 5 școli din Vaslui, dedicat elevilor cu părinți plecați la muncă în străinătate / Până la finalul anului 2023, elevii vor beneficia de suport pentru disciplinele matematică şi informatică şi de consiliere psiho-socială

Asociaţia ‘Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură’, în parteneriat cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, derulează proiectul ‘InfoAcces’, dedicat elevilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate,…
Vezi articolul