Ligia Deca în decembrie, când accepta cel mai mic buget din PIB pentru Ministerul Educație din istoria recentă a României: Este acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ / 5 luni mai târziu, peste 200.000 de profesori și angajați din școli sunt în prima grevă generală din ultimii 18 ani

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ligia Deca a obținut pentru Ministerul Educației bugetul de 2,1% din PIB pentru anul 2023, cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă a României. Bugetul acesta este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor”, declara pentru Edupedu.ro în decembrie Ligia Deca. Doar 5 luni mai târziu, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din școli, personal didactic auxiliar și nedidactic, din totalul de 292.000 de profesori și angajați în școlile din România, au intrat în prima grevă generală pe termen nelimitat din istoria ultimilor 18 ani.

Primul punct pe lista de revendicări a profesorilor? „Majorarea salariilor personalului din învățământ”, având în vedere că salariul unui profesor debutant este de 2.400 de lei. Precizăm că toate salariile profesorilor din România sunt plătite din bugetul Ministerului Educației. Fostul consilier al președintelui Iohannis, Ligia Deca, coordonatoarea proiectului România Educată și susținătoarea controversatelor proiecte de legi ale învățământului superior și preuniversitar criticate dur de specialiștii în educație, a reușit să obțină pentru Minister, pentru 2023, bugetul de 2.1% din PIB, abandonând orice încercare de a negocia cu propriul guvern un buget mai mare și acceptând încă din faza de proiect bugetul propus de executivul condus de Ciucă, el însuși protagonistul celui mai mare scandal de plagiat recent.

Dacă Ligia Deca susținea public în 2013 alocarea a 6% din PIB pentru Educație, argumentând că „este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”, în momentul în care a preluat conducerea Ministerului Educației, în 2022, aceeași Ligia Deca declara, pentru Edupedu.ro, în decembrie 2022: „Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege” (Sursa și detalii).

Astăzi, ministra Educației s-a declarat a fi de partea greviștilor, iar mesajele transmise de secretarii de stat către inspectori sunt de protejare a protestelor, deși continuă să își păstreze și funcția executivă în Guvernul care alocă cele mai puține resurse bugetare din PIB Ministerului Educației.

Dacă pentru 2023 Guvernul Ciucă a acordat 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, exact anul în care președintele Klaus Iohannis a cerut aplicarea unei noi legi a educației, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. În 2021 bugetul Educației a fost de 2,39% din PIB, în 2020 bugetul Educației – 2,90% din PIB, în 2019 bugetul Educației – 2,92% din PIB, în 2018 bugetul Educației – 2,24% din PIB.

Iată cheltuiala pentru Educație, adică toate cheltuielile guvernamentale pentru educație, inclusiv cele prin bugetul Ministerului Educației, raportate la PIB, potrivit Eurostat:

Exit mobile version