ULTIMA ORĂ Ligia Deca anunță că nu luptă pentru alt buget decât cel mai mic din istoria recentă, de doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, pe legea din prezent: E acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege

4.644 de vizualizări
Foto: Simion Mechno / Agerpres Foto
Ministrul Educației, Ligia Deca, susține într-o declarație pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege”. Reamintim că Ministerul Educației a primit 2,1% din PIB propunere de buget pentru anul 2023, cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă.

Deca precizează pentru Edupedu.ro că va solicita actualizarea alocărilor bugetare după adoptarea noilor legi ale educației.

Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege. În momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”, a declarat Ligia Deca.

Fost consilier prezidențial, astăzi ministru al Educației, Ligia Deca marchează prin declarația de astăzi – și prin refuzul de a se lupta în Guvern pentru o majorare a resurselor financiare acordate domeniului pe care îl gestionează – o întoarcere la 180 de grade față de propriile credințe, anunțate înainte de a prelua portofoliul. Concret, Ligia Deca susținea public, în 2013, alocarea a 6% din PIB pentru Educație, pentru că „este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”, potrivit argumentelor sale de la acea vreme. Vedeți video aici.

Reamintim că proiectele consolidate ale legilor educației au fost amânate termen după termen, ultima referire la ele fiind în octombrie, cu termen 14 noiembrie, iar ultima dată când a fost întrebată despre stadiul acestora, ministrul a spus că „în curând” vor fi prezentate.

La 18 ore de la publicarea proiectului Legii bugetului de stat, a reacționat și Ministerul Educației cu un comunicat sec, publicat pe site-ul oficial. În comunicat, ministerul a precizat că acela va fi bugetul, de 2,1% din PIB, și apoi a adunat toate sumele alocate pentru „acțiunea învățământ”, din toate sursele existente – buget central, bugete locale, bugete din fonduri proprii ale instituțiilor, bugete din fonduri europene – ca să arate că procentul în PIB alocat prin toate acestea ajunge la 3,2.

De remarcat că nu există nicio referire la creșterea salariilor profesorilor, care în medie va fi de doar 4,3%, conform cifrelor din proiectului Legii bugetului.

Mai multe reacții au apărut pe această temă, din partea unor organizații și personalități publice. De exemplu, ANOSR a anunțat că este „siderată”, a amenințat cu proteste și a cerut intervenția președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă “pentru corectarea acestui proiect absurd”.

Scriitorul Radu Vancu a avut o reacție dură la acest cel mai mic buget pentru educație din istoria recentă, propus în mandatul Ligiei Deca: „Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație”.

Artistul Tudor Chirilă, militant pentru un învățământ modern, a scris și el: „Cu capul plecat, ca în fotografia cu Klaus Iohannis, Ligia Deca spune ce i se spune să spună – că nu mai e nevoie de 6% din PIB pentru educație. Nu vă așteptați la nicio schimbare în educație până în 2024, vin alegerile”.

În tabelul de mai jos puteți vedea alocările bugetare și execuțiile, adică cheltuielile din acele alocări, pentru Ministerul Educației, în perioada 2018-2023, cu mențiunea că pentru 2023 este vorba despre un proiect de lege, iar execuția pentru 2022 este cea preliminată, anul nefiind încheiat. Dacă pentru 2023 Guvernul Ciucă propune 2,1% din PIB pentru educație, în anul în care președintele Klaus Iohannis a cerut aplicarea unei noi legi a educației, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. În 2021 bugetul Educației a fost de 2,39% din PIB, în 2020 bugetul Educației – 2,90% din PIB, în 2019 bugetul Educației – 2,92% din PIB, în 2018 bugetul Educației – 2,24% din PIB.

Iată cheltuiala pentru Educație, adică toate cheltuielile guvernamentale pentru educație, inclusiv cele prin bugetul Ministerului Educației, raportate la PIB, potrivit Eurostat:

Citește și:
BREAKING Bugetul Ministerului Educației va fi de 2,1% din PIB în 2023 – proiect / Ar fi cel mai mic buget din istoria recentă
Scriitorul Radu Vancu, reacție dură la cel mai mic buget pentru educație din istoria recentă, propus în mandatul Ligiei Deca: Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație
Tudor Chirilă: Cu capul plecat, ca în fotografia cu Klaus Iohannis, Ligia Deca spune ce i se spune să spună – că nu mai e nevoie de 6% din PIB pentru educație. Nu vă asteptați la nicio schimbare în educație până în 2024, vin alegerile
Propunerea de 2,1% din PIB pentru Educație, în proiectul de buget pe 2023 nu are nicio legătură cu prioritățile programului România Educată, spune Alianța organizațiilor studențești, care amenință cu proteste „față de nepăsarea clasei politice”
VIDEO Ligia Deca, în 2013: 6% din PIB pentru Educație este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională. Pentru 2023, cu Ligia Deca ministru al Educației, Guvernul propune 2,1% din PIB pentru Educație
Prioritățile pentru educație în viitorul apropiat, în ochii OCDE, organizație la care România dorește să adere: bani și resurse pentru a depăși crizele produse de război și pandemie și schimbările accelerate din digital, energie curată, media 

13 comments
  1. Ma uit la scoala la copiii mei si intr-adevar reflecta realitatea… profesori nemultumiti care se schimba mereu, nu exista laboratoare in scoli, nu exista manuale pt clsX… o singura toaleta intr-o cladire cu 3 etaje folosita in 10 minute de pauza… si ai tupeul sa spui ca e o functionare normala?

  2. Principalii vinovați pentru salariile mici sunt profesorii. Nu trebuie sa mai accepte sa lucreze, sa facă calitate pe bani putini. Calitate in funcție de leafă.

    1. Ai dreptate, pe primul loc sunt profesorii, pe locul 2 sindicatele, pe locul 3 politicienii iar pe locul 4 parintii. Politicienii nu vor fata nimic daca nu-i presam, parintii par multumiti daca nu fac proteste pentru PIB-ul educatiei. Cei mai activi sunt elevii si studentii care isi cer drepturile dar din placate uita de probleme cand termina scoala/facultatea, de exemplu doamna ministru care a uitat cat de necesar este sa avem un PIB de 6%.

  3. Dulapul si echipa lui de incompetenti nu se ridica nici pe departe la nivelul asteptarilor. Vezi si cum au gestionat Schengen. Le-a ramas doar sa atace ca disperatii si sa planga la TV. Lenea, incompetenta, minciuna si hotia conduc.

    O lalaie de ani de zile cu Romania Educata, au consultat o groaza de oameni numai pe cine trebuie nu. S-au trezit dupa ani de zile cu un proiect de 2 lei. Dulapul a adus-o pe marioneta asta in speranta ca o sa dreaga busuiocul. Impreuna cu traktoristul au distrus si ce mai era bun in sistem, au furat si ce mai era de furat.

  4. ok, daca e suficient atunci am rugamintea ca doamna ministru sa asigure necesarul de consumabile pentru functionarea scolii gimnaziale nr 156 din bucuresti cel putin. ca daca iar trebuie sa platesc eu din banii mei, eu zic ca nu e suficient.

  5. O…. As folosi cuvinte urate, dar ma abtin. Sunt mult peste aceasta fiinta. Felicitari, stimata doamna ministru! V-ati castigat azi titlul de Ghiocelul Anului. Cel mai ghiocel dintre ghioceii ultimelor 3 decenii. Cum poate un om cu carte sa fie atata de lipsit de coloana vertebrala? Cu ce te ameninta partidul, femeis? Ca-ti omoara copiii, ca-ti taie capul? Altfel nu inteleg cum poti sa spui asemenea ineptii, decat daca ai pustolul la tampla.

  6. Adevarata educatie se face in invatamantul privat, la fel ca si actul medical si price alta activitate. Degeaba dai bani de la stat pentru invatamantul public, pentru ca cei care intr-adevar contribuie la buget isi inscriu copiii la scoli private. Statul si sectorul public, indiferent de domeniu, este mult sub cel privat

      1. Prin procentul din ce în ce mai mic acordat educației, la asta se va ajunge și multe școli se vor închide, pentru că asta vor guvernanții, o țară de analfabeți funcțional

    1. Ai dreptate Oana. Din 100 de copii la privat doar 5 iau bacul. Privatul nu-si permite sa piardă copii, pierd din finanțare/profit.

  7. Acum o săptămână auzeam la “știri cumpărate” că prioritățile bugetului pentru anul viitor vor fi educația și sănătatea. La un simplu calcul, instituțiile de forță și secrete sunt bugetate cu dublul, poate chiar triplul, bugetului educației. Marii specialiști în apărare, care au statul pe mâini, nu au învățat încă faptul că educația este cea mai puternică armă cu care poți schimba lumea. Iar idioți utili, intelectuali fini, de paie, acceptă trocul, oferind tăcere și compromis pentru o poziție mai bună de bifat in cv. Mare rușine! Mare rușine, tocmai în epoca unui președinte care defilează cu titlul de profesor.

  8. Cel mai incompetent ministru al educatiei după anii 90. Cum poți sa ai pretenții sa te dezvolți cu un asemenea buget.

  9. Deca – degeaba!
    Actala lege spune 6% din PIB!
    Esti doar o unealta, nu un om de scoala!
    Praful se va alege! Dezintegrarea e in toi! In maxim 10 ani ramaneti fara profesori la o multime de specializari, stiti in schimb sa spuneti: “E acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege.”
    Rusine ! Rusine! Rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admiterea la liceu 2019: Nu există prag de admitere la media 5 / Andronescu: Luarea în considerare a notei de 5 pentru admiterea la liceu ne ducea în situația să punem o etichetă pe fruntea elevilor școlilor profesionale

Admiterea la liceu 2019 nu vine anul acesta cu impunerea prin metodologie a mediei minime de intrare la 5, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Ecaterina Andronescu. Dacă vor fi licee…
Vezi articolul

În următorii patru ani vom avea o reformă reală a sistemului de educație în ceea ce privește modul de predare, programa, structura orelor, spune ministrul Educației. Cum se va schimba școala românească? Mai mult spre teleșcoală

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, promite că în următorii 4 ani vom avea “o reformă reală a sistemului de educație în ceea ce privește modul de predare, programa, structura orelor”. Oficialul…
Vezi articolul

Din anul universitar viitor, 50.000 de studenți cu burse sociale ar putea beneficia de vouchere în valoare de 1.500 de lei și de plata chiriei, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș

Din anul universitar 2023-2024, studenții care au burse sociale ar putea să primească vouchere de 1.500 de lei și să le fie plătită chiria, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro,…
Vezi articolul

Lipsa educației – comparată cu fumatul intens, consumul de alcool în cantități mari sau cu riscul de ischemie cardiacă pentru cei care nu mănâncă deloc legume / Riscurile de deces, indiferent de cauze, scad cu fiecare an de școlarizare – studiu internațional

Riscul de deces, din orice fel de cauză, pentru o persoană lipsită de educație, comparativ cu una care a parcurs 18 ani de studii, este similar cu riscul de deces…
Vezi articolul