Ministerul Educației anunță că bugetul prevăzut pentru 2023 este de 2,1% din PIB, așa cum apare în proiectul Legii bugetului

1.278 de vizualizări
Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto
Ministerul Educației anunță că bugetul „prevăzut” pentru anul 2023 va fi cel care apare în proiectul Legii bugetului de stat pe 2023, publicat în dezbatere de Ministerul de Finanțe. Într-un comunicat pus pe site-ul edu.ro, al instituției, apare exact formularea că „pentru bugetul Ministerului Educației este cuprinsă suma de 32.529,5 milioane de lei”, aceasta fiind echivalentul a 2,1% din Produsul Intern Brut, așa cum Edupedu.ro a scris încă de marți seara.

Reacția instituției vine la 18 ore de la publicarea proiectului Legii bugetului de stat. În comunicat, ministerul adună toate sumele alocate pentru „acțiunea învățământ”, din toate sursele existente – buget central, bugete locale, bugete din fonduri proprii ale instituțiilor, bugete din fonduri europene – astfel că procentul în PIB alocat prin toate acestea ajunge la 3,2.

Reprezentanții Ministerului Educației scriu că „bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023 este de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB”, după care detaliază fiecare componentă, insistând pe faptul că în acest fel, prin adunarea tuturor surselor care se alocă pentru ceva care are legătură cu învățământul, bugetul este mai mare decât cel executat în anul 2022.

Comunicatul este unul „contabil”, care trece în revistă toate sursele de finanțare pentru domeniul bugetar „învățământ”. De remarcat că nu există nicio referire la creșterea salariilor profesorilor, care în medie va fi de doar 4,3%, conform cifrelor din proiectului Legii bugetului.

Mai multe reacții au apărut pe această temă, din partea unor organizații și personalități publice. De exemplu, ANOSR a anunțat că este „siderată”, a amenințat cu proteste și a cerut intervenția președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă “pentru corectarea acestui proiect absurd”.

Actualul ministru, Ligia Deca, susținea public, în 2013, alocarea a 6% din PIB pentru Educație, pentru că „este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”, potrivit argumentelor sale de la acea vreme. Vedeți video aici.

Artistul Tudor Chirilă, militant pentru un învățământ modern a scris: „Cu capul plecat, ca în fotografia cu Klaus Iohannis, Ligia Deca spune ce i se spune să spună – că nu mai e nevoie de 6% din PIB pentru educație. Nu vă așteptați la nicio schimbare în educație până în 2024, vin alegerile”.

Scriitorul Radu Vancu a avut și el o reacție dură la acest cel mai mic buget pentru educație din istoria recentă, propus în mandatul Ligiei Deca: „Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație”.

Redăm comunicatul de presă integral:

„Bugetul învățământului pentru anul 2023, pe toate sursele de finanțare, este mai mare cu 6.032 milioane de lei față de execuția preliminară pentru anul 2022.

Astfel, în anul 2023, cheltuielile cu educația vor avea o pondere de 8,14% în Bugetul General Consolidat (în creștere față de 2022), ponderea raportată la PIB fiind, de asemenea, în creștere: 3,2%, față de execuția preliminară de 3,12%

Finanțarea  învățământului se realizează din mai multe surse, respectiv:

I. Bugetul de stat: 34.098 milioane de lei (dintre care prin bugetul Ministerului Educației este cuprinsă suma de 32.529,5 milioane de lei). Celelalte sume sunt cuprinse în bugetele altor ministere care desfășoară acțiuni de învățământ.

Din sumele prevăzute în bugetul Ministerului Educației se asigură:

  • Cheltuieli de personal: 23.000 milioane de lei, pentru plata salariilor personalului din învățământul preuniversitar și alte instituții;
  •  Bunuri și servicii: 95,4 milioane de lei, pentru funcționarea unităților din subordine;
  •  Transferuri între unități ale administrației publice: 5.948,8 milioane de lei, pentru finanțarea instituțiilor de învățământ superior și altor unități;
  •  Asistență socială: 427 milioane de lei, sume din care se asigură transportul elevilor și studenților, manuale, competiții școlare și alte acțiuni sociale;
  •  Proiecte cu finanțare europeană: 750 milioane de lei;
  •  Burse studenți, burse bani de liceu, bursă profesională și alte acțiuni: 1.187 milioane de lei;
  •  PNRR: 758,5 milioane de lei;
  •  Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă: 160 milioane de lei;
  •  Cheltuieli de capital: 200,2 milioane de lei;
  • Alte transferuri: 2,6 milioane de lei.

II. Bugetul de stat – sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, respectiv 5.850,4 milioane de lei, dintre care:

  • 2.101,7 milioane de lei: bunuri și servicii;
  • 1.605,3 milioane de lei: burse elevi (bursa socială, de merit și de performanță);
  • 500 milioane de lei gratuitate transport local elevi;
  • 262,2 milioane lei: programul-pilot de suport alimentar („masa caldă”) în cele 450 unități de învățământ incluse;
  • 370,2 milioane de lei: Programul pentru școli (lapte, corn, fructe);
  • 523,1 milioane de lei: învățământ particular;
  • 419,8 milioane de lei: drepturi copii cu cerințe educaționale speciale din învățământ de stat;
  • 68,1 milioane de lei: stimulent educațional copii grădinițe.

III. Venituri proprii ale instituțiilor de învățământ superior: 5.356 milioane de lei.

IV. Bugetele locale din venituri proprii: 4.205 milioane de lei, sume asigurate pentru finanțarea învățământului preuniversitar.

Sumele prevăzute în buget asigură:

  • plata salariilor personalului din învățământ;
  • cheltuielile cu bunuri și servicii pentru funcționarea unităților și instituțiilor de învățământ;
  • plata burselor pentru elevi și studenți;
  • plata transportului elevilor care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu, cât și plata transportului studenților;
  • subvenții cămine/cantine studențești;
  • finațarea programelor din PNRR;
  • cheltuieli de capital pentru unitățile/instituțiile din subordinea și coordonarea Ministerului Educației;
  • finanțarea unităților și instituțiilor din subordine/coordonare”.
Citește și:
VIDEO Ligia Deca, în 2013: 6% din PIB pentru Educație este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională. Pentru 2023, cu Ligia Deca ministru al Educației, Guvernul propune 2,1% din PIB pentru Educație
Bugetul Ministerului Educației va fi de 2,1% din PIB în 2023 – proiect / Ar fi cel mai mic buget din istoria recentă
Scriitorul Radu Vancu, reacție dură la cel mai mic buget pentru educație din istoria recentă, propus în mandatul Ligiei Deca: Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație
DOCUMENT Salariile profesorilor și ale angajaților din Educație cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023 – proiect

1 comment
  1. Ar merita o discutie mai aprofundata. Dar lenea emanata de la Cotroceni e prea mare ca sa dea detalii onoratul minister si onorata doamna doctor.
    Ce obiective sunt finantate mai exact? Se construieste vreo scoala? Se doteaza niste cabinete? Se da pensie speciala plagiatorilor? Se cumpara pateuri la minister? Se fac cursuri pentru profi?
    Care sunt nevoile prioritare si ce nevoi sunt finantate?

    Ca finantator al invatamantului particular m-ar interesa sa stiu ce fac dansii cu banii pe care ii primesc gratis de la contribuabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premieră în ultimii 18 ani: un elev a luat media 10 la sesiunea din septembrie de la Bacalaureat. Rata de promovare a sesiunii de toamnă de la BAC 2020 este de 31,5%

Rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat 2020 este de 31,5%, în creștere față sesiunea august-septembrie 2019 (30,8%), transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă.…
Vezi articolul

Înregistrări cu învățătorul PNL de la Iași, care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală. Consiliul de Administrație a decis sancțiune 15% din salariu pentru Constantin Șerban, acuzat că bate și terorizează elevii

Sancțiune cu scăderea a 15% din salariu este tot ce a primit ca pedeapsă din partea Consiliului de Administrație al școlii „Mihai Codreanu” din Iași învățătorul Constantin Șerban, consilier județean…
Vezi articolul

World Education Fair are loc în acest weekend în București, Iași și Timișoara. Olanda înlocuiește Marea Britanie ca cea mai populară destinație de studiu. Țările europene în care studiile universitare sunt gratuite

Tinerii interesați să studieze în străinătate pot să participe și anul acesta la târgul World Education Fair, organizat la Hotel Radisson Blu din București, în perioada 25-28 septembrie, cu respectarea…
Vezi articolul

Un corp profesionist de profesori evaluatori pentru BAC și Evaluarea Națională – cerut de profesorul Liviu Papadima / Selecția evaluatorilor de la BAC să fie mai eficientă și cu expertiză pentru examene naționale – susține directorul Liceului Jean Louis Calderon din Timișoara

Profesorul universitar al Facultății de Litere, din Universitatea București, Liviu Papadima, a cerut constituirea unui corp profesionist de evaluatori pentru examenul de Bacalaureat, în emisiunea Info Edu de miercuri 20 martie.…
Vezi articolul