Sandra Alexiu, medic de familie, despre cine va face triajul epidemiologic în școli: Nu sunt medici și asistenți în toată țara, peste 10.000 cred că au plecat deja din România

2.450 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Problema lipsei de medici și asistenți din sistem trebuia pusă acum trei luni, nu cu o zi înaintea începerii școlii, atrage atenția medicul de familie Sandra Alexiu. Ea a explicat într-o intervenție la Digi24 că triajul epidemiologic va trebui făcut și de personalul școlii, pentru că nu sunt suficienți medici în toată țara.

Moderator: Sunt foarte multe școli unde nu sunt medici și asistenți, cât de important este ca acest triaj epidemiologic să fie făcut de un medic, de un asistent care își poate da seama mai repede dacă ar putea fi ceva în neregulă?

Sandra Alexiu: Este foarte important și asta trebuia să fie o preocupare primordială a celor de la Ministerul Educației pe toată perioada vacanței, să nu uităm că în orașe sunt medici și asistenți școlari, dar nu chiar cât ar trebui. În schimb, în mediul rural nu există și în această situație sunt prevederi legale pentru care consiliile locale pot să încheie contracte de colaborare cu medicii de familie care să fie plătiți suplimentar pentru această activitate în afara contractului cu casa de asigurări, bineînțeles.

Moderator: Unde credeți că se va ajunge în acest context? Dacă nu vorbim de un medic sau de un asistent, un profesor e posibil să nu își dea seama exact că e ceva în neregulă cu cei mici poate și cu părinții, unde am putea ajunge în această situație?

Sandra Alexiu: Vă dați seama că dacă ne întrebăm asta cu o zi înainte să înceapă școala, nu are absolut niciun efect. Aceste întrebări trebuia să ni le punem când s-a terminat școala în iunie, astfel încât în trei luni să existe preocupare pentru acest lucru. Pe de altă parte, lipsa de resurse umane este foarte cunoscută, nu sunt medici și asistenți medicali în toată țara, peste 10.000 cred că au plecat deja din România, așa că este cu adevărat o problemă. Pe de altă parte, da, medicii și asistenții medicali sunt mai în măsură să decidă dacă un copil are probleme. Însă, pentru un minim triaj epidemiologic la începerea fiecărei zile la școală, cu un covor pe care să treacă toți copiii și să fie dezinfectați la tălpi, un termometru cu care să poată fi măsurată temperatura și un aspect pe care toată lumea îl poate observa, dacă un copil este răcit are ochii un pic mai roșii, are nasul înfundat, strănută, nu îți trebuie foarte multă școală să îți dai seama de acest lucru. E mult mai important să faci diferența între o răceală și o rinită alergică pentru ca să nu ții un copil acasă cu lunile fiindcă el va străunuta și va lăcrima tot timpul. Într-adevăr este nevoie de cadre specializate să facă acest lucru, dar nu putem să vorbim despre asta cu o zi înainte.

Moderator: Am văzut că în ultima ședință de guvern a fost aprobat un buget pentru suplimentarea personalului sanitar din școli, însă cu siguranță acest personal nu va ajunge în școli prea devreme.

Sandra Alexiu: Trebuie să-l găsim întâi, după care trebuie să-l instruim și apoi poate să ajungă în școli. Lucrurile s-ar putea întâmpla repede dacă ar exista o politică de cadre care să fie coerentă și să aibă o strategie, din păcate asta este puțin probabil, iar în mediul rural, satele și școlile sunt răsfirate și un medic sau o asistentă trebuie să acopere 4-5 școli, sau 2 școli și 2-3 grădinițe. Vă dați seama că nu este ușor și că nu poți să faci asta în fiecare zi. Sigur că e mult de muncă aici, dar cum spuneam, nu poți să faci lucrurile într-o zi.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea


2 comentarii
  1. Medicul scolii noastre, ne-a comunicat ca nu va face triajul elevilor la poarta, intrarea in institutie, nici el, nici asistentele! Vor intra in clase si vor intreba copiii daca se simt bine, daca le curge nasul etc. Asta au spus! Bine, in scoala la care fac referire, scoala aflata in centrul unui oras, medicul si asistentele nu poarta masca in cabinet( ca ele n-au Covid, fumeaza la geamul cabinetului)! Deci, cu asa oameni in sistem, tot sa avem incredere ca vor veghea la siguranta copiilor nostri!

    1. Si daca apuca sa intre de a valma toti in clase, ce rost mai are triajul? E ca si cum ar sta unul in Lidl si te ar scana dupa ce iesi de la cumparaturi. Doamne, cata cretinatate pe unii. Cum, mah, cadru medical si nu poarta masca in raport cu pacientii? De ce nu reclamati la DSP?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Cîmpeanu: Dintr-o dată sunt părinți care își fac griji că “vai, Doamne!” merg copiii la școală, dar nu ne facem griji atunci când merg la festival, pe plaje supraaglomerate, în mall-uri supraaglomerate / Pe 13 septembrie părinții vor primi formulare de acord pentru vaccinare

“Nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar dintr-o dată sunt părinți care își…
Vezi articolul

Proiect în 5 școli din Vaslui, dedicat elevilor cu părinți plecați la muncă în străinătate / Până la finalul anului 2023, elevii vor beneficia de suport pentru disciplinele matematică şi informatică şi de consiliere psiho-socială

Asociaţia ‘Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură’, în parteneriat cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, derulează proiectul ‘InfoAcces’, dedicat elevilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate,…
Vezi articolul