Școala românească de weekend pentru copiii diasporei din Marea Britanie și Spania – un proiect desfășurat de studenți și profesori din Constanța

183 de vizualizări
Resurse școala online
Resurse școala online Foto: Pixabay.com
Un proiect educațional inedit a început la Constanța recent, de Ziua Dobrogei, și constă în lecții despre istoria românilor care sunt predate copiilor diasporei din Marea Britanie și Spania, transmite Info Sud-Est.

O dată la două săptămâni se reunesc online câte un student sau un profesor al Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius‟ din Constanța, alături de 15-20 de elevi, copii ai românilor stabiliți în Marea Britanie și Spania, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani.

Așezați în fața monitoarelor, voluntarii de la Constanţa oferă câte o lecție de istorie a românilor, pe înțelesul participanților, reuniți în cadrul unor școli românești de weekend, fiecare din ele purtând același nume: „Nicolae Iorga‟.

Şcolile româneşti „Nicolae Iorga” sunt inițiative private și independente ale unor membri ai comunităților de români de peste granițe, care funcționează sub formă de întâlniri de weekend și grupează, fiecare, în jur de 15-20 de elevi. Prima dintre ele a apărut în Liverpool și a fost inițiată de Florina Stoica, care este și motorul acestor școli.

În jurul Florinei Stoica s-a coagulat o adevărată rețea bazată pe civism. Inițiativele i-au atras și mobilizat rapid pe românii stabiliți în Marea Britanie și Spania, dornici a le oferi copiilor lor o modalitate concretă de a vorbi în limba română, de a se întâlni cu alții copii și de le practica în comun ceea ce îi unește – tradiții, sărbători, cultură – s-au adunat și alți români. Astfel, au fost fondate mai multe școli după modelul celei din Liverpool în orașe precum Wirral, Manchester, Birmingham, dar și în Castellón (Spania). Toate au dorit să preia aceeași titulatură tocmai din dorința de a avea o voce unitară și o mai mare vizibilitate în societate.

Citește articolul integral pe Info Sud-Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Piesă Hip-Hop făcută de liceeni din Târgu Frumos cu refren de Ecaterina Andronescu și pe statistica Edupedu.ro: “Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă”

Videoclip “amar” al liceenilor din Târgu Frumos și al profesorului Dan Chicoș, “pe versuri” de Ecaterina Andronescu și bazat pe statistica prezentată de Edupedu.ro cu privire la generația 2007-2019 ajunsă…
Vezi articolul

Inițiativă PSD: Copiii majori au obligația să plătească pensie de întreținere părinților, bunicilor și străbunicilor. Refuzul constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an

Deputatul PSD, Dumitru Gherman, a depus la Parlament o inițiativă legislativă prin care copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină material, prin plata unei pensii, părinții, părinții vitregi,…
Vezi articolul