Topul liceelor din București preferate de elevii de clasa a VIII-a: în 2024 Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” nu mai e pe podium, față de 2023 – raport CMBRAE

22.126 de vizualizări
Foto: John Schnobrich on Unsplash
Colegiile Naționale ”I. L. Caragiale”, “Gheorghe Lazăr” și ”Iulia Hasdeu” ocupă primele 3 locuri în preferințele elevilor în topul liceelor la nivelul municipiului București, potrivit studiului privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a, raport întocmit de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) în anul școlar 2023-2024. Anul trecut pe locul trei în preferințele elevilor era Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc”. Raportul poate fi consultat la finalul articolului.

Colegiile Naționale ”I. L. Caragiale”, ”Gheorghe Lazăr” și ”Iulia Hasdeu” ocupă primele 3 locuri în preferințele elevilor în topul liceelor din București, arată studiul privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a, întocmit de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) în anul școlar 2023-2024.

Anul trecut, pe locul al treilea în opțiunile elevilor de clasa a VIII-a era Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc”.

Colegiul Național Sf. Sava a intrat anul acesta pe locul 10, comparativ cu anul trecut când nu figura în primele 10 opțiuni ale elevilor din București.

Sursa CMBRAE – Studiul privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a în anul școlar 2023-2024

Clasamentul din anul școlar 2023-2023

Sursa CMBRAE – studiul privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a în anul școlar 2022-2023

Colegiul Național “Iulia Hașdeu” din București are 234 de locuri, adică 9 clase, dintre care 3 clase la matematică-informatică, câte o clasă la Matematică-informatică – bilingv
limba engleză, Filologie – bilingv limba spaniolă, Filologie – bilingv limba engleză, Științele Naturii și 2 clase la Filologie. Media ultimului admis anul trecut a fost între 8,20 și 9,55, potrivit broșurii de admitere publicată de ISMB.

La Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc” sunt 156 de locuri, adică 6 clase în total împărțite astfel: câte 2 clase de Matematică-informatică – bilingv limba engleză și Filologie – bilingv limba engleză, câte o clasă Ştiinţe ale naturii – bilingv limba engleză și Științe sociale – bilingv limba engleză. Media ultimului admis anul trecut a fost între 9,47 – 9,67, în funcție de profil.

Modificări de clasament sunt și pe locurile 5 și 6: Colegiul Național Grigore Moisil a fost înlocuit cu Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, față de anul trecut.

Pe locul 7 este Colegiul Național Tudor Vianu care anul trecut școlar era pe locul 10 în ierarhia preferințelor.

Pe locul 9 se află Colegiul Teoretic Alexandru Ioan Cuza, care a înlocuit Colegiul Matei Basarab. Acesta din urmă se află acum pe locul 10 la egalitate ca opțiuni în preferințele elevilor bucureșteni, cu Colegiul Național Sf. Sava.

Despre studiu:

În anul școlar 2023-2024, în unitățile de învățământ cu nivel gimnazial (frecvență zi, stat) din municipiul București sunt înscriși în clasa a VIII-a 16.325 elevi. Au participat în total 12.433 elevi, reprezentând 76,58% din totalul populației școlare înscrisă în clasa a VIII-a [N. Red – un procent mai mare decât anul trecut când era de peste 50%].

Dintre aceștia, 9.911 elevi au răspuns chestionarului adresat (80% din totalul populației școlare cuprinsă în clasa a VIII-a care a fost înregistrată în platformă). Un număr de 2330 (19%) elevi nu au răspuns la chestionar.

În lunile octombrie și noiembrie, profesorii consilieri şcolari au aplicat chestionarul elevilor din clasele a VIII-a, în unitățile de învățământ cu nivel gimnazial în care își desfășoară activitatea.

Participarea elevilor de clasa a VIII-a la studiu, pe sectoare

“Ca și în anii precedenți, cu diferențe nesemnificative din punct de vedere statistic, și în acest an școlar 2023-2024, elevii optează mai mult pentru filiera teoretică (75,05%) comparativ cu cea tehnologică (5,30%) sau cu cea vocațională (7,75%)”, menționează raportul.

Vezi opțiunile elevilor din clasa a VIII-a de anul trecut

Studiul integral privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a, întocmit de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) în anul școlar 2023-2024
Citește și:

EXCLUSIV Familia și prietenii sunt principalii „consultanți” pentru alegerea liceului ai elevilor care au terminat acum clasa a VIII-a, în București, arată raportul CMBRAE 2023. Sfaturile consilierilor școlari, pe ultimul loc

BREAKING Broșura de admitere la liceu București 2024, publicată de Inspectoratul Școlar cu o zi înainte de probele de aptitudini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Performanța elevilor în școală este prezisă de inteligența cognitivă, de disciplina personală și de competențele emoționale. Ghid pentru profesori despre nevoile emoționale ale copiilor și despre cum pot fi ajutați să își facă prieteni, coordonat de psihoterapeutul Domnica Petrovai

Performanța academică a copiilor este prezisă, în următoarea ordine, de inteligența cognitivă, de conștiinciozitatea sau disciplina personală și de competențele emoționale, se arată în Ghidul despre nevoile de dezvoltare ale…
Vezi articolul

Titi Aur, despre cazul unui adolescent care conducea periculos o trotinetă electrică, printre mașini: Când te duci la Ministerul Educației și spui de educație rutieră ți se spune că nu e timp, că au de făcut matematică, fizică, opționale. Ministerul se consideră vreun pic vinovat pentru faza asta? Tresare un pic? Să spună clar: „noi nu facem nimic pentru asta”

Titi Aur, specialist în conducere defensivă, semnalează lipsa educației rutiere în special în cazul copiilor de 14 ani care au voie legal să conducă o trotinetă. Potrivit legii ei nu…
Vezi articolul