Cîmpeanu: Anul acesta bugetul educației a fost de 7,92% din Bugetul General Consolidat. Pentru aceia care n-ați citit declarațiile, am solicitat 15% pentru anul următor / Ministerul a publicat bugetul Educației din 2005 până în prezent

1.575 de vizualizări
Ministrul Educației a anunțat că a solicitat aproape dublarea bugetului Educației pentru anul 2023, în replică la acuzațiile aduse de Opoziție, în Parlament, unde se dezbate o moțiune simplă pe numele său. Sorin Cîmpeanu a spus că bugetul Educației în anul 2005, când Mircea Miclea și-a dat demisia, nu era de 3,7% din PIB, ci de 0,7.

La scurt timp după discursul din Parlament Ministerul Educației a publicat un tabel cu toate valorile bugetului Educației din perioada 2005-2022.

Sorin Cîmpeanu: „Bugetul Ministerului Educației în anul 2022 este de 30 miliarde RON. Asta înseamnă 2,28 la sută din produsul intern brut, cum foarte corect ați menționat. Dar lecția ar fi următoarea: Finanțarea educației se face prin bugetul de stat, prin Ministerul Educației, se face din bugetul de stat prin sume defalcate de TVA, se face din bugetul de stat prin bugetele altor ministere și instituții publice. Apoi se face din bugetele autoritățile locale și a cincea sursă: venituri proprii și alte surse.

Întotdeauna cheltuielile cu educația se raportează la aceste surse.

Presupun că dumneavoastră, vă respect intenția, de a vă raporta la bugetul educației, da, este 30 miliarde RON, în crește cu 2 miliarde RON față de bugetul de anul trecut și reprezintă 2,28 la sută din PIB.

Ați menționat că profesorul Miclea și-a dat demisia pentru că a avut un buget al Ministerului Educației de 3,7% din PIB. Vă aduc la cunoștință că bugetul Ministerului Educației în anul 2005, când era condus de profesorul Mircea Miclea, a fost de exact 2,090 miliarde lei, față de 30 miliarde acum. Iar raportat la PIB nu însemna 3,7, ci 0,73”.

Bugetul Ministerului Educației în anul 2022 este de 30 miliarde RON. Asta înseamnă doi , 28 la sută din produsul intern brut, cum foarte corect ați menționat . dar lecția ar fi următoarea: finanțarea educației se face prin bugetul de stat, prin Ministerul Educației, se face din bugetul de stat prin sume defalcate de TVA, se face din bugetul de stat prin bugetele altor ministere și instituții publice. Apoi se face din bugetele autoritățile locale și a cincea surse: venituri proprii și alte surse.

Bugetul Ministerului Educației în anul 2016 era de 4,5 miliarde RON, comparați-l cu 30 miliarde în 2022. În procente față de PIB era de 0,59, n-am auzit în anul 2016 solicitări de demisie din cauza bugetului prea mic al Ministerului Educației. Dacă vreți să ne raportăm la PIB, le raportăm pe toate la PIB. Anul 2022 cheltuielile cu educația în total sunt 3,11 la sută din PIB, mai mici decât în 2021, mai mici decât în 2020, mai mici din 2019, din această perspectivă. În anul 2016 erau 2,84 mai mici decât 3,11, mai mici decât…

În valoare absolută, cheltuielile cu Educației sunt 41 de miliarde de lei. În auro înseamnă 8,22 miliarde de euro – anul trecut am avut 8,08 miliarde de euro.

În măsura în care 42 miliarde în 2022 e mai mic decât 21,7 miliarde lei în 2016, cat ați dat dumneavoastră, atunci da este un minim istoric. 41 față de 21,7.

Am făcut raportarea și la Bugetul general consolidat. În anul acesta, raportat la Bugetul general consolidat avem 7,92 la sută. Pentru aceia care n-ați citit declarațiile – am solicitat ca pentru anul 2023 bugetul Educației să crească la 15% din Bugetul general consolidat al României.”

Ministerul Educației a transmis un comunicat în care precizează că „paportat la bugetul Ministerului Educației, anul 2022 a adus, comparativ cu anul 2021, o creștere bugetară de peste 2 miliarde lei în această fază. Cele mai relevante creșteri vizează finanțarea de bază și bugetul pentru bursele elevilor.

Acțiunea Învățământ (total finanțare educație) înregistrează în anul 2022 o valoare de 40,96 miliarde lei/8,22 miliarde Euro (chiar dacă este insuficient, în valoare absolută este, în mod evident, un „maxim istoric”). Raportat la PIB însă, având o valoare actuală estimată de 3,11% (fără aport PNRR), bugetul total al educației înregistrează, procentual, o scădere față de anii 2019-2021, fiind, totuși, sensibil mai mare decât în anul 2016, spre exemplu, când s-a înregistrat valoarea minimă din ultimii 8 ani, atât procentual (2,84% din PIB), cât și în valoare absolută (21,7 miliarde lei/4,83 miliarde Euro). 

Precizăm faptul că bugetului Ministerului Educației alocat pentru anul 2022 urmează să i se adauge finanțarea obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reforma educației”, se arată în document.

Instituția publică inclusiv raportarea bugetului Educației la Bugetul General Consolidat, la care ministrul declară de mai bine de o lună că solicită raportare, în loc de PIB. Pe datele oferite, în 2022 este cel mai mic procent.

Articol în curs de actualizare


1 comment
  1. Abur, furtuna de nisip, cam asta face TOV. Ministru
    Am impresia ca si legea invatamantului este o necunoscuta pentru domnia sa. Din amintirile mele pe acolo scrie 6% din PIB, nu alte chestii si surcele.
    Banii din bugetul ministerului de acum un an valorau mult mai mult decat cei de anul acesta, cu toate cele 2 de miliarde in plus, e “mai putin” acum decat anul trecut. N-a auzit nimic despre inflatie ? Nu-si face cumparaturile ? Cel putin la alimente eu le vad aproape duble preturile comparativ cu anul trecut. E drept ca pe sclavii sistemului =profesorii, nu-i plateste mai mult, deci face economie, dar incalzirea, curentul, apa si altele sigur au facturi mai mari prin scoli.
    TOV. Ministru ar face un bine tarii acesteia, si educatiei daca s-ar pensiona, ca incurca rau de tot informatiile. Nu e capabil sa priceapa procentele, numerele, e brambura creierul tovarasimii sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Strategii metacognitive, educație digitală și cea incluzivă, discipline opționale pentru elevii de liceu. Programele acestora, publicate în Monitorul Oficial / Ce vor studia elevii

Trei programe școlare din categoria curriculum la decizia școlii, pentru nivel liceal, au fost publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre următoarele discipline: Educație digitală și abilități media, Educație incluzivă…
Vezi articolul

Părinții care stau acasă pentru supravegherea copiilor, când școala e online, primesc zile libere și indemnizație de până la 193 de lei pe zi – proiect de OUG / Banii se acordă pentru părinții copiilor de până în 12 ani

Unul dintre părinți va primi zile libere pentru care statul va acoperi cheltuielile, în cazul suspendării cursurilor la școala unde învață copilul, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care…
Vezi articolul