Ligia Deca, întrebată de ce Guvernul nu și-a respectat promisiunea pentru profesorii debutanți, de a le acorda salariul mediu pe economie în 2024: „Grilele de salarizare includ un nivel absolut decent pentru profesorii debutanți” / Aceștia primesc 250 de lei în plus, de la 1 ianuarie și încă 200 de lei de la 1 iunie

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

„Un nivel absolut decent”, așa califică ministrul Educației, Ligia Deca, salariul profesorului debutant pentru anul 2024, prevăzut în grilele de salarizare aprobate joi de Guvernul Ciolacu prin ordonanță de urgență. Asta deși profesorilor debutanți li s-a promis de către oficialii guvernamentali, în mai multe rânduri, că în 2024 vor avea un salariu cât salariul mediu pe economie, lucru care nu se va întâmpla.

Ligia Deca scria pe Facebook pe 16 octombrie 2023 că „voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate.”

Foto: captura Facebook.com/Ligia Deca

Angajamentul că salariul profesorului debutant va fi cât salariul mediu pe economie nu a fost respectat și fusese promis cel puțin de premierul Ciolacu, ministrul Ligia Deca, fostul premier Nicolae Ciuca, actual președinte al Senatului.

Ce a răspuns Ligia Deca la întrebarea reporterului TVR, Diana Dumitrașcu:

Reporter: Aș vrea să ne spuneți, vă rog, dna. ministru, care e motivul pentru care salariul debutantului nu ajunge de la 1 ianuarie la valoarea de 6.789 lei, cât este câștigul salarial mediu brut și rămâne la… ați spus dvs. 6.446 (n.red. 6.080 la 1 ianuarie și 6.446 la 1 iunie)? A existat această promisiune că de la 1 ianuarie 2024 salariul debutantului va fi egal cu salariul mediu brut pe economie.

Ligia Deca: A existat, într-adevăr, în cadrul Ordonanței de Urgență 57 din această vară, specificarea faptului că noile grile de salarizare din învățământ care vor fi incluse în noua lege a salarizării publice vor avea ca referențial, ca bază, salariul mediu pentru debutant. Neavând această lege încă, avem o discuție care s-a desfășurat pe parcursul a mai multe săptămâni, cu federațiile sindicale, din care au rezultat aceste grile. Grilele includ un nivel absolut decent pentru debutanți. Sigur că ne dorim să ajungem la promisiunea pe care ați amintit-o și include, asemenea, repararea inechităților pentru categoriile care aveau un dezechilibru salarial față de alți colegi, cum ar fi funcțiile de conducere, directorii. Știm de această problemă de ceva vreme. Odată ce noua lege a salarizării publice unitare va fi elaborată, sigur că promisiunea ca salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie va putea fi onorată. Așa cum am mai amintit și în alte declarații, ceea ce am făcut este să ne așezăm la masă cu reprezentanții cadrelor didactice și să ajungem la niște variante de grile care, pe de o parte reușesc să repare inechitățile și pe de altă parte reprezintă o creștere decentă, care să dea semnul de respect pentru profesia didactică.

Reporter: Aceste grile au fost stabilite de reprezentanții angajaților din sistemul de învățământ, de cei din sindicate?

Ligia Deca: Da, au fost grile asumate de federațiile sindicale și transmise ca atare de către Ministerul Educației sub semnătură către Ministerul Muncii și au stat la baza elaborării ordonanței de urgență aprobate astăzi.

Sindicatele din educație – FSLI, FSE „Spiru Haret” sau Federația „Alma Mater” – nu au avut nicio reacție publică la faptul că salariul debutantului în 2024 nu este cel promis public de guvernanți.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version