Ligia Deca, mesaj pentru toți profesorii: Absența la oră nu este mijloc de pedeapsă / Reacția vine după ce aproape jumătate dintre elevii incluși în raportul pentru respectarea drepturilor lor spun că au fost sancționați cel puțin o dată cu absență, deși erau prezenți la oră

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Ministrul Educației, Ligia Deca, a adresat un mesaj către profesori, în cadrul prezentării Raportului privind Implementarea Statutul Elevilor 2021-2022: “absența nu ar trebui să constituie un instrument punitiv al profesorului”. Declarația vine în contextul în care, un chestionar efectuat de Consiliul Național al Elevilor, în rândul a 22.000 de elevi și profesori, arată că 41,7% au spus că li s-a trecut absență în catalog, cel puțin o dată, deși se aflau în clasă.

Ligia Deca, prezentă marți la Senat, la prezentarea Raportului privind Implementarea Statutul Elevilor 2021-2022 a subliniat că una dintre situațiile care i-au atras atenția a fost folosirea absenței drept pedeapsă.

“Jumătate dintre elevii care au luat parte la consultare, și nu au fost puțini, spun că deși au fost prezenți la orele de curs, cel puțin odată au fost sancționați cu absență de către profesor, aceasta din urmă fiind folosită ca mijloc de coerciție în sala de curs. Aș dori să subliniez că absența la oră nu este și nu ar trebui să fie mijloc de coerciție sau de pedeapsă. Ea constată existența elevului în sală, nu ar trebui să constituie un instrument punitiv al profesorului și aici cred că avem de lucrat cu anumite mentalități, dar probabil avem să-i ascultăm și pe profesori în a-i înțelege de ce se simt forțați să recurgă la astfel de metode”.

Ligia Deca a mai precizat că va lua în considerare propunerile de la Consiliul Național al Elevilor, inclusiv în noua lege a Educației la care încă se lucrează (n. red. pe proiectul legii Cîmpeanu).

“(…) Promit ca toate recomandările din Raport (n. red. Raportul privind implementarea statutului elevului la nivel național) să intre în atenția noastră și să fie discutate inclusiv pentru noul pachet legislativ”, a mai spus Ligia Deca.

Articolul 94 din ROFUIP precizează că absența nu poate fi folosită ca mod de coerciție. “(1) Prezenţa elevilor la fiecare oră de curs se verifică de către cadrul didactic, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absenţă. Absența se consemnează în catalog doar în cazul în care elevul nu este prezent la ora de curs și nu poate fi folosită drept mijloc de coerciție.”

Exit mobile version