Ligia Deca, ministrul Educației: Voi lupta ca profesia de cadru didactic să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere financiar

Foto: Alfabetar

Ministrul Educației, Ligia Deca, a publicat un mesaj pe pagina sa de socializare, după întâlnirea cu sindicatele, de miercuri, în care scrie că va lupta pentru ca profesia de cadru didactic să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere financiar. În urmă cu o jumătate de an același ministru a acceptat cel mai mic buget al ministerului Educației, raportat la PIB, din istoria recentă, fără nicio luptă, susținând că este un „buget acoperitor” pentru 2023.

În mesajul scurt, Deca menționa că discută cu sindicatele și că se solidarizează cu acestea în demersurile de apreciere a muncii cadrelor didactice.

„Continuăm dialogul cu sindicatele! Astăzi, am discutat cu reprezentanții federațiilor sindicale, la sediul Ministerului Educației. Am ajuns la concluzia că avem un obiectiv comun: apreciere față de munca tuturor cadrelor didactice.

Așa cum am mai spus, în calitate de ministru al educației, voi lupta ca profesia de cadru didactic să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere financiar. Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru atingerea acestui deziderat în mod responsabil, fără a afecta participarea copiilor la procesul educațional”, scria Ligia Deca.

Pe 7 decembrie 2022, în urmă cu aproape 6 luni, la apariția propunerii bugetului pe 2023, Ministrul Educației, Ligia Deca, susținea într-o declarație pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege”. Ministerul Educației a primit 2,1% din PIB ca buget pentru anul 2023, cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă.

Recent, pe 29 martie 2023, Ligia Deca, s-a aflat în situația de a se contrazice. Concret, după ce pe 9 martie, în momentul prezentării proiectelor de legi într-o conferință de presă, la sediul Ministerului Educației, Deca a anunțat cu emfază că salarizarea profesorilor este în legea Educației, 20 de zile mai târziu de la Guvern, declara că salarizarea profesorilor nu mai este în lege, ci a fost eliminată. Și de data aceasta a fost tot cu girul politic al Coaliției de guvernare și „s-a agreat” cu sindicatele. Sindicatele au negat apoi public că ar fi agreat așa ceva.

Exit mobile version