Ligia Deca: Ne-am propus să vedem care sunt cauzele pentru neprezentarea elevilor la Evaluarea Națională 2023. Este clar că trebuie să avem intervenții mult mai individualizate, în funcție de nevoile fiecărui copil

Foto: Ilona Andrei - G4Media

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni că „trebuie investigat” în privința cauzelor ce au dus la neprezentarea elevilor la Evaluarea Națională 2023, după cum a transmis Digi24. „Trebuie investigat și ne-am propus acest lucru ca, după ce se termină examenele naționale, să vedem exact care este situația pe fiecare unitate de învățământ, care sunt cauzele pentru fiecare copil care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Națională”, a spus ministrul Educației.

Peste 177.000 de elevi erau înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent, conform Ministerului Educației. Înaintea primei probe a EN VIII 2023, Ministerul Educației a anunțat că doar 161.500 de elevi au fost înscriși automat la Evaluarea Națională de către școlile la care sunt. Este o diferență de peste 15.500 de elevi între numărul celor care erau înscriși la începutul anului școlar în clasa a VIII-a și numărul celor care acum figurează în statistica de examen.

Ligia Deca: În mod sigur, trebuie investigat și ne-am propus acest lucru ca, după ce se termină examenele naționale, să vedem exact care este situația pe fiecare unitate de învățământ, care sunt cauzele pentru fiecare copil care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Națională. La examenul de bacalaureat este o situație mai deosebită, pentru că, de exemplu, la liceele tehnologice avem posibilitatea de examen de bacalaureat, de examene de certificare profesională sau și de una, și de cealaltă. Sunt copii care optează doar pentru certificarea profesională și pentru intrarea ulterior în piața muncii. De asemenea, în funcție de specificul fiecărui liceu și de rezultatele pe care le-au avut pe parcursul clasei a XII-a pot fi copii care preferă să se prezinte la sesiunea de bacalaureat din toamnă sau în anul următor.

Sigur că și aici trebuie să investigăm exact cauzele și să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de bacalaureat dacă nu au motive obiective.

Întrebare: Probabilitatea este o problemă? Ce se va întâmpla cu liceele în care am putea să vedem ca anul trecut că un singur elev care promovează sau foarte puțin. Ce măsuri veți lua?

Ligia Deca: Vom analiza situația acestor licee și vom vedea care sunt intervențiile necesare, așa cum am avut, de exemplu, proiectul Rose care s-a uitat la legătura aceasta între liceu și învățământul superior. Vom încerca să analizăm care sunt cauzele și să intervenim prin programele naționale pe care le avem. Dacă sunt cauze sociale, trebuie să intervenim cu măsuri de suport social. Dacă sunt cauze care țin de nevoie suplimentară, învățământ remedial, ne vom axa pe acestea. Este clar că trebuie să avem intervenții mult mai individualizate, în funcție de nevoile fiecărui copil.

Informații de context

Diferența de 15.500 de elevi a fost explicată de secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru. Acesta a spus despre cei 15.000 de elevi care nu au fost înscriși la Evaluarea Națională că „sunt elevi care fie nu au promovat clasa a VIII-a, elevii declarați repetenți, fie sunt și elevii care nu doresc să susțină Evaluarea Națională. Este un procent comparabil cu anii anteriori”.

Nu există în lege însă posibilitatea ca elevii sau părinții să își exprime dorința de a se înscrie la Evaluarea Națională.Potrivit legii, înscrierea la Evaluarea Națională este obligatorie și se realizează automat de către secretariatele școlilor.

Articolul 74, alineatul (5) din Legea Educației Naționale nr 1/2011 prevede că „la finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației, se realizează o evaluare națională obligatorie a tuturor absolvenților”.

Edupedu.ro a scris că peste 32 mii de tineri care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat 2023.

Exit mobile version