LISTA Masă caldă de 10 lei/zi/elev în alte 50 de şcoli, prin Ordonanţă de Urgenţă – proiect al ministerului Educaţiei. “În anul 2019 programul a dus la eradicarea abadonului şcolar în unele şcoli”

Foto: Freepik.com

Extinderea programului pilot “Masa caldă în şcoli” la 100 de şcoli, faţă de 50 pentru care programul se pilotează de trei ani, se va face prin Ordonanţă de Urgenţă, potrivit unui proiect pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei. Programul intră în vigoare imediat după adoptare, chiar în acest an şcolar. “În anul 2019 s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ”, potrivit motivării instituţiei. Mai jos găsiţi lista şcolilor şi sumele de bani alocate pe fiecare şcoală şi fiecare semestru din acest an şcolar.

Proiectul de OUG prevede că “începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la sfârşitul anului 2020, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din 100 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi – pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”.

Proiectul conţine sumele alocate pntru semestrul II din anul şcolar 2019-2020 şi semestrul I din anul şcolar următor 2020-2021. Vedeţi mai jos lista şcolilor.

Ministerul decis extinderea Programului Masa caldă în şcoli după ce a constatat că această măsură a dus la eradicarea abandonului şcolar în anumite unităţi. “Din statisticile realizate în urma feedback-ului primit prin intermediul rapoartelor finale, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți, astfel: dacă anterior implementării Programului în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3% , ajungând ca la finele
anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3%. În anul 2019 s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ”, se arată în fundamentarea proiectului.

Cum motivează ministerul “urgenţa”:

Caracterul de urgență al actului normativ este impus de:

Ministerul Educaţiei susţine că vrea “realizarea unui studiu de impact referitor la motivarea pentru învățare și la creșterea eficienței efortului intelectual la vârste școlare diferite și în contexte de învățare diferite, printr-o alimentație echilibrată”, iar pentru asta “se propune extinderea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din învăţământul preuniversitar de stat de la 50 la 100 de unități învăţământ“.

Conform ministerului, pilotarea timp de 3 ani a acestui program a contribuit la:

Bugetul pentru anul 2020 este estimat în proiectul de OUG la 66 milioane lei.

Ordonanţa prevede că “Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor, în cadrul Programului – pilot se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/ înregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare”.

Reamintim că Programul masa caldă în şcoli a fost înfiinţat în perioada Guvernului Cioloş, în 2016, acesta fiind pilotat pe 50 de şcoli. Următorul Guvern, Grindeanu, a decis continuarea programului pilot tot în 50 de şcoli, după care a urmat o decizie similară şi a Guvernului Dăncilă. Acesta din urmă a adoptat şi publicat în Monitorul Oficial cu întârziere de un semestru normele de aplicare, astfel că în multe şcoli autprităţile locale, responsabile de aplicarea programului nu au derulat procedurile de implementare, după cum Edupedu.ro a scris.

FOTO:Food photo created by azerbaijan_stockers – www.freepik.com

Exit mobile version