VIDEO Dacă în jumătate de țară vom avea o situație cu rata de infectare foarte scăzută, fără cazuri de infectare în școli, acele școli vor funcționa cu prezență fizică, anunță ministrul Educației: Vom avea consultări cu cei din Ministerul Sănătății pentru a vedea exact modul în care va începe școala pe 8 noiembrie

Sorin Cîmpeanu / Foto: Silviu Matei - Agerpres Foto

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat într-o declarație de presă că în 8 noiembrie școala va începe din nou. De asemenea, numărul tezelor pe semestru va fi redus de la 3 la 2 pentru gimnaziu și de la 4 la 3 pentru liceu.

Mai jos, cele mai importante declarații:

„Am considerat necesar să aducem o serie de clarificări pentru că sistemul de educație este cel mai mare sistem public în orice stat. Este normal, este firesc pentru orice părinte, elev și profesor să știe și să aibă un minim de predictibilitate, atât cât ne poate asigura evoluția epidemiologică.

Două săptămâni de vacanță a fost maximum ce poate fi recuperat fără ca elevii să piardă vreo zi de cursuri, fără ca elevii să aibă datele examenelor naționale modificate. Drept urmare, în data de 8 noiembrie școala va începe.

Există un document, o anexă, în care s-au prezentat o serie de măsuri propuse spre adoptare prin ordin comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății.

Ministrul Educației va rămâne consecvent principiului conform căruia școlile trebuie să funcționeze cu prezență fizică, în limita în care condițiile de protecție sanitară pot fi asigurate pentru elevi și profesori. Este un principiu de bază. Nu voi abdica de la acest principiu.

Deci vom avea consultări cu autoritățile sanitare și vineri vom vedea care va fi exact modul de deschiderea școlilor în data de 8 noiembrie.

Având având ipoteza de bază aceea a prezenței fizice și având deja acceptul exprimat pentru propunerea Consiliului Național al Elevilor, propunere care este însușită de Ministerul Educației, pentru un mod de funcționare adaptat realităților.

Nu vom ajunge în niciun caz în situația în care, dacă, să spunem în jumătate de țară vom avea o situație cu rata de infectare foarte scăzută, fără cazuri de infectare în școli, să nu poată funcționa cu prezență fizică acele școli. Nu se va ajunge la această situație.

Înțelegând dificultățile, analizând solicitările, am decis împreună cu colegii mei de Ministerul Educației să reducem numărul de teze: la clasa VIII-a vom avea un număr de două teze, în loc de trei teze. Deci toți elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susținut cu prezență fizică. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei.

Nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fie că vorbim despre elev de gimnaziu, fie că vorbim de cei de liceu.

Vineri, având situația epidemiologică actualizată și, spre exemplu în București, unde aproape două săptămâni am avut o rată de infectare de peste 16, astăzi rata de infectare este de 13,87. Se continuă acest trend descendent care confirmă ipoteza conform căreia cele două săptămâni de vacanță care se încheie săptămâna asta pentru elevii de gimnaziu și liceu, pentru că elevii din învățământul primar au avut o singură săptămână de vacanță suplimentară, se vor transforma în săptămâni cu prezență fizică.

Tezele se vor susține începând cu data de 6 decembrie. Va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic să stabilească perioada optimă de susținere a tezelor în așa fel încât fiecărui elev să-i rămână la dispoziție o perioadă de timp în care să-și poată corecta rezultatele în cazul în care acestea n-au fost satisfăcătoare.

Pentru elevii care nu vor putea să susțină teze cu prezență fizică din motive independente de voința lor, acest lucru se va putea face, există bază legală, după revenirea la școală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul doi. În acest fel, am încercat să acoperim toate situațiile posibile, înțelegând că nu putem să facem din educația din România obiectul unui plebiscit care ar însemna practic disoluția statului, desființarea ministerului Educației, ar însemna ca evaluările să fie făcute de părinți și elevi.”

Întrebările de la declarația de presă:

Întrebare: Care este situația testelor de salivă în acest moment?

Cîmpeanu: Tocmai ce am avut o discuție cu reprezentanții ONAC, procedura de achiziție este în curs de finalizare, iar săptămâna viitoare am primit garanții că vor fi livrate în școli, prin intermediul DSU, pe baza repartiției în funcție de numărul de beneficiari, repartiție pe care Ministerul Educației a transmis-o către DSU, vor fi disponibile testele pe bază de salivă în cursul săptămânii viitoare, în școlile din România.

Întrebare: Cum vă puteți asigura că aceste teste vor fi folosite?

Cîmpeanu: Având în vedere că procedura de administrare a acestor teste este mult mai simplă, îmi exprim încrederea în responsabilitatea părinților și cadrelor didactice cu privire la utilizarea acestor teste, mai mult decât atât nu pot garanta pentru milioane de copii și părinți.

(…)

Astăzi, după cunoștința mea, deja la această oră, toate inspectoratele școlare județene din România au afișat rata de vaccinare de la nivelul fiecărui inspectorat, sunt situații unde rata de vaccinare este de peste 90%. De asemenea, la nivelul fiecărei școli va fi afișată rata de vaccinare, dar fără nume și prenume, conform GDPR. În Ministerul Educației, rata de vaccinare este de 66%, sub așteptări, 292 de angajați vaccinați dintr-un total de 444. S-ar putea ca acest factor să fie luat în considerare atunci când se va stabili posibilitatea de funcționare a școlii cu prezență fizică, dincolo de alți factori, dar asta va face obiectul unor discuții cu autoritățile sanitare.

De asemenea, un element foarte important este progresul ratei de vaccinare în rândul elevilor, ultimele date ne arătau că avem 303.000 elevi vaccinați, asta înseamnă peste 25% din numărul elevilor eligibili pentru vaccinare (în vârstă de peste 12 ani). Este un progres important chiar dacă este mai mic decât cel pe care ni-l dorim cu toții, dar este un element care contribuie la siguranța sanitară în școli. Dacă vreți datele defalcate pe categorii de vârstă, vă spun că am ajuns la 80.000 de elevi de 12-15 ani vaccinați și la 223.000 elevi în vârstă de peste 16 ani.”

Citește și:
DOCUMENT Școlile și grădinițele se vor mai redeschide cu prezență fizică doar sub pragul de 6 la mie, rata de infectare la nivel național, prevede programul de guvernare al Cabinetului Ciucă / În prezent rata de infectare e de peste 10 la mie
Exit mobile version