Locul I pentru România la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2023: două medalii de aur, trei de argint și una de bronz

Foto: Facebook.com

Elevii olimpici români au obținut locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori (BMO) 2023, desfășurată în Turcia. Toți cei 6 elevi au obținut medalii: două medalii de aur, trei de argint și una de bronz, după cum anunță Ministerul Educației pe Facebook. Un singur elev este de la un liceu de stat din Capitală, restul de la o școală privată.

La ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice pentru seniori (competiţie de nivel regional), a doua în format fizic după cea din anul 2019, au participat 25 echipe din 24 de state, Turcia participând cu două, conform site-ului olimpiadei.

Unul din profesorii coordonatori ai lotului, care i-a însoțit în Turcia, Marius Perianu de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, a declarat pentru Edupedu.ro că performanța elevilor era de așteptat, în condițiile în care s-au pregătit încă de după barajul de la faza națională a Olimpiadei Naționale de Matematică (ONM) din România, etapă în urma căreia au fost selectați aceștia, potrivit profesorului.

Un rezultat remarcabil este, la nivel individual, al elevului David Anghel care a rezolvat cel mai bine dintre toți participanții o problemă specială din cele patru care se dau spre rezolvare, mai spune profesorul Marius Perianu pentru Edupedu.ro: „Performanța a fost destul de greu de atins anul acesta. Este o problemă dificilă, a fost un singur participant care a putut să o rezolve, anume el, cu nota 10. Problema are un enunț care poate fi formulat în așa fel încât să fie înțeles și la clasa a V-a sau a VI-a, dar ea nu poate fi rezolvată decât cu multă creativitate matematică, nu doar inteligență”, subliniază acesta.

Cine sunt medaliații

Lotul olimpic al României la BMO 2023 urmează să revină în țară sâmbătă după-amiază, 13 mai, potrivit însoțitorilor lotului.

Cine participă la această olimpiadă. Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare, fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învățământul liceal, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani la data desfăşurării competiției.

Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (lider de echipă) și Marius Perianu de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina.

Au mai participat la BMO următoarele state: Albania, Algeria, Azerbaidjan, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Kazahstan, Kîrgîstan, Muntenegru, Macedonia, Moldova, Arabia Saudită, Serbia, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan.

Citește și:
România, pe locul 6 în lume cu trei medalii de argint și una de aur, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2023 / Profesorul coordonator Mihai Bălună: Rezultatul este important pentru că el continuă tradiția foarte bună din ultimii ani
Exit mobile version