Orban, la instalarea lui Ciuparu în funcția de secretar de stat pentru Cercetare: UE va acorda aproape 6 miliarde de euro pentru specializarea inteligentă. Toate mecanismele să fie orientate spre realizarea de proiecte eligibile

Foto: gov.ro

“Cred că e o premieră să particip la instalarea unui secretar de stat, dar am ținut să fiu prezent la preluarea oficială a funcției de către profesorul Dragoș Ciuparu, pentru a da un semnal puternic legat de faptul că guvernul nostru consideră că cercetarea este pilonul fundamental pe care se poate construi evoluția în bine a societății”, a declarat premierul Ludovic Orban, la conferința de instalare a Secretarului de stat pentru Cercetare, Dragoș Ciuparu. De remarcat că la conferință a fost prezent la prezidiu și președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, recent trecut de la Pro România la PNL, iar în sală au fost reprezentanții institutelor naționale de cercetare-dezvoltare (INCD).

Orban a afirmat că Uniunea Europeană “va acorda în exercițiul viitor financiar extrem de multe resurse pentru specializare inteligentă, adică cercetare, inovare, digitalizare”. “Concentrarea tematică pe specializarea inteligentă este de 35%. Imaginați-vă că, la bugetul propus de Comisia Europeană, din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională), 35% înseamnă aproape 6 miliarde de euro. Acești bani pot fi accesați ușor“, a punctat Orban.

Premierul a anunțat că, în Cercetarea românească, “toate mecanismele de funcționare vor trebui să evolueze, să fie orientate spre capacitatea de a realiza proiecte eligibile”.

Noul secretar de stat, Dragoș Ciuparu, a anunțat că are ca prioritate “deblocarea finanțarii programelor de cercetare”. “Mi-am propus să fac cel puțin competiții pe 4 instrumente anul acesta, din care sper să și contractăm ceva undeva în toamnă”, a declarat Dragoș Ciuparu.

La finalul declarațiilor, ministrul Educației a mulțumit presei și a lansat discuții cu reprezentanții institutelor naționale de cercetare-dezvoltare (INCD), la care presa nu are acces.

Ludovic Orban, cele mai importante declarații:
Foto: gov.ro
Dragoș Ciuparu, cele mai importante declarații:
Foto: gov.ro
Monica Anisie, cele mai importante declarații:
Foto: gov.ro
VIDEO Conferința de instalare a lui Dragoș Ciuparu în funcția de secretar de stat pentru Cercetare:

Citește și:

 

Exit mobile version