Ludovic Orban se contrazice cu privire la motivele menținerii after school-urilor deschise și închiderii școlilor: În after school-uri nu a existat un număr semnificativ de infectări și after school-urile sunt în afara procesului educațional / Nu prezența la școală pune probleme de infectare

Foto: gov.ro

Ludovic Orban folosește același argument pentru a motiva atât decizia de menținere deschisă a after school-urilor, cât și pe cea de închidere a școlilor. “After school-urile sunt în afara procesului, nu fac parte din activitatea, să spun, educațională, din zona de reglementare a învățământului. În plus, în after school-uri, din datele pe care le avem, nu a existat un număr semnificativ de infectări, pe baza anchetelor epidemiologice”, a declarat Orban, la câteva minute după ce a anunțat că nici școlile nu prezintă probleme din punct de vedere al numărului de infectări.

Întrebat de ce a închis toate școlile din țară, Ludovic Orban a răspuns: “Pe primul loc este sănătatea copiilor noștri și a familiilor copiilor noștri. Nu prezența la școală, aici nu e vorba de prezența la școală… La școală, evident că riscul de răspândire e mult mai mic. E vorba de celelalte activități în care copiii, adolescenții nu sunt sub supravegherea școlilor, a părinților și riscul de trasmitere crește. Și e vorba și de transportul local și intrajudețean pe așa-zisele navete, pentru că acolo Consiliile județene nu au impus firmelor de transport să asigure” respectarea normelor de siguranță.

Întrebat apoi de ce a lăsat deschise after school-urile, premierul a dat următorul răspuns: “La școală ești obligat să te duci, pe când la after school-uri nu e obligat nimeni să se ducă. În plus, after school-urile sunt în afara procesului…, nu fac parte din activitatea, să spun, educațională, din zona de reglementare a învățământului. În plus, în after school-uri, din datele pe care le avem, nu a existat un număr semnificativ de infectări pe baza anchetelor epidemiologice“.

Amintim că ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat sâmbătă la Știrile PRO TV că ”la momentul acesta, rata de infectare pentru elevi și cadrele didactice este sub 1%, conform datelor primite de Ministerul Educației de la Direcția de Sănătate Publică. Este important pentru noi toți ca acești copii să rămână sănătoși, pentru ca să-și continue educația”.

Potrivit surselor Edupedu.ro din zona medicală, rata infectare pe 14 zile în mediul școlar este de 0,05% totalul de peste 2,9 milioane de elevi din învățământul preuniversitar, 0,66% din numărul de profesori, 0,59% din personalul auxiliar și 0,46% din personalul nedidactic.

Exit mobile version