Mai mult de jumătate dintre tinerii din România intenționează să voteze la alegerile din acest an, iar doi din trei vor să plece din țară – sondaj IRES

Doi din trei tineri din România iau în considerare o migrație temporară sau definitivă din România, un indicator de alertă majoră, având în vedere că în perioada de preaderare la UE această cotă era de numai 50%. În același timp, mai mult de jumătate dintre ei intenționează să voteze la alegerile din acest an, conform sondajului IRES “Tinerii din România în anul 2024“, realizat pentru Inițiativa Tinerii Votează și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.

Studiul sociologic răspunde la întrebări precum:

  1. Câtă încredere au tinerii români în Parlament și partidele politice?
  2. Cum văd tinerii viitorul României?
  3. După ce se orientează tinerii atunci când merg la vot?
  4. Care sunt principalele îngrijorări ale tinerilor din România? 

Rezultatele sondajului

Peste un sfert dintre tinerii din România sunt de părere că direcția în care merge țara este una bună este una greșită

„Există un pesimism dominant în rândul tinerilor, similar cu cel existent în populația generală.

Puțin peste un sfert dintre tinerii din România sunt de părere că direcția în care merge țara este una bună este una greșită. Mai optimiști sunt bărbații, cei cu vârste între 18 și 29 de ani, respondenții care au studii superioare și care nu au copii.

Nivelul destul de scăzut de optimism cu privire la direcția țării este destul de apropiat de cel existent în rândul populației generale; potrivit sondajelor IRES recente la nivel național unu din 5 români (21%) spune că direcția în care merge țara este bună, în timp ce trei sferturi sunt de părere că lucrurile în România merg într-o direcție greșită.

În același timp, față de anul 2022, când IRES a realizat Barometrul Tinerilor din România, pesimismul a crescut ușor (68% în 2024 față de 64% în 2022).„

Încrederea în stat și instituțiile acestuia este scăzută în rândul tinerilor 

„Mediul universitar se află pe primul loc, fiind creditat cu multă și foarte multă încredere de 56% dintre tineri. Este urmat de Uniunea Europeană (51%), armată (50%), NATO (50%).

Mijlocul clasamentului este ocupat de biserică – în care au multă și foarte multă încredere 47% dintre tineri, ONG-uri (46%), marile companii din sectorul privat (42%), serviciile secrete (42%) și poliția (41%).

Presa conduce lista instituțiilor creditate cu cea mai mică încredere, doar 14% dintre tinerii din România spun că mai au multă și foarte multă încredere în mass-media. Este urmată de Președintele României (11%), de Guvernul României (9%) și de Parlamentul României (9%). 

Încredere scăzută în democrația românească

„Mai mult de o treime dintre tineri au încredere în foarte mică măsură sau chiar deloc în democrația din România, iar alți 4 din 10 au încredere în mică măsură. Doar în cazul unei cincimi dintre tineri încrederea este prezentă în foarte mare (2%) sau mare măsură (21%). 

Neîncrederea este mai accentuată în rândul tinerilor care au un nivel scăzut de educație, în cazul celor care au deja copii sau printre cei cu vârste între 25 și 35 de ani.

În România, tinerii par să privească cu scepticism și critică anumite aspecte ale funcționării statului, cum ar fi predictibilitatea, echitatea, independența și orientarea țării atât către tineri, cât și către toți cetățenii. Între o cincime și un sfert dintre tineri cred că România este o țară orientată spre toți cetățenii săi (22%) sau spre tineri (23%) ori că este independentă (24%). O treime (33%) dintre intervievați sunt de părere că este o țară predictibilă (33%), iar 28% că este echitabilă. 

Educația și piața muncii –  principalii factori de îngrijorare pentru tineri

Principalele aspecte identificate de cei mai mulți tineri ca fiind îngrijorătoare cu privire la situația lor în România: lipsa oportunităților pe piața muncii (15%),  calitatea slabă a educației (14%), viciile (consumul de droguri, de alcool) (13%) și inflația/nivelul de trai/ neajunsurile financiare (13%).

În atmosfera generală marcată de pesimism și neîncredere în autoritățile reprezentative pentru democrație, lipsa de speranță îi face pe doi din trei tineri să ia în considerare o migrație temporară sau definitivă din România. Cifra în sine constituie un indicator de alertă majoră, având în vedere că în perioada de preaderare la UE această cotă era de numai 50%.

Este evident că orientarea preponderentă spre soluția migrării din România constituie un eșec al politicilor publice adresate tinerilor, se susține în comunicat. 

Rețelele sociale sunt în topul surselor de informare ale tinerilor cu privire la evenimente de interes pentru societate

„4 din 10 tineri spun că se informează din surse precum Facebook, TikTok, Instagram, WhatsApp sau altele. Unul din patru tineri indică presa online drept sursă de informare, pentru 18% aceasta este televiziunea, 7% îi indică pe prieteni sau pe cunoscuți, iar 2% se informează de la radio.

Femeile și tinerii între 18 și 24 de ani favorizează informarea de pe rețelele sociale, cei cu studii superioare și bărbații se informează mai mult din presa online, în timp ce televiziunea este preferată în mai mare măsură de către femeile de către tinerii care au deja copii, de cei cu un nivel scăzut de educație și care au între 25 și 29 de ani.

Interesul tinerilor față de politică este unul scăzut 

Cel puțin declarativ, peste un sfert dintre ei se declară interesați, aceștia fiind mai numeroși în rândul celor cu educație superioară. La polul opus, mai bine de o treime (35%) se declară în mică măsură sau deloc interesați, iar dezinteresul este direct proporțional cu vârsta, însă invers proporțional cu nivelul de educație.

Intenția de participare la vot este foarte ridicată

Intenția de participare la vot este una, declarativ, foarte ridicată, în contextul în care la alegerile parlamentare din anul 2020 au mers la vot puțin peste 25% dintre tinerii români, iar rata de participare cea mai crescută în rândul tinerilor în ultimii 8 ani a fost la alegerile europarlamentare din 2019 când au ieșit la vot peste 40% dintre tineri. Peste 60% dintre respondenți spun că vor vota cu siguranță la alegerile prezidențiale, 58% susțin că vor merge sigur la vot pentru europarlamentare și parlamentare, iar 59% vor ieși să voteze aleșii locali.

Dintre aspectele de care țin cont atunci când votează, trei sunt cele care se disting a fi dominante. Alegerea ”răului cel mai mic” este un aspect indicat de peste 4 din 10 respondenți, urmat de profilul candidatului, aspect important pentru 39% dintre intervievați și de activitatea partidului care susține candidatul (38%). Doar un sfert (26%) țin cont de ideologia cu care se identifică și unul din cinci are în vedere programul electoral al partidului sau al candidatului.

Dintre participanți la studiu care au votat și la alegerile parlamentare din 2020, doar 18% spun că își vor menține și la scrutinul similar din 2024 aceeași opțiunea de vot exprimată în urmă cu patru ani, în timp ce 65% susțin că opțiunea din 2024 va fi diferită de cea din 2020. 8% sunt încă indeciși.

Printre cei consecvenți îi regăsim, în proporții mai ridicate decât media, pe respondenții cu studii superioare, în timp ce în rândul celor care își schimbă opțiunea de vot sunt mai numeroși intervievații din primul interval de vârstă (18-24) și cei cu educație medie, conform comunicatului. 

Metodologia studiului:

Volumul eșantionului: 800 respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ±3,5%

Perioada realizării anchetei: 9-14 martie 2024

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) 

Studiul a fost realizat pro bono, în beneficiul Centrului AGORA pentru Democrație și al inițiativei TINERII VOTEAZĂ, ca parte a programului de responsabilitate socială dezvoltat de IRES, se precizează în comunicat. 

Exit mobile version