Manuscris vechi de 100 de ani – Planuri de lecții scrise de o învățătoare sau elevă de liceu pedagogic, cu o caligrafie perfectă

Manuscris vechi de 100 de ani despre lectii pentru elevi

Manuscris vechi de 100 de ani despre lectii pentru elevi

Planuri de lecții scrise acum aproape 100 de ani au fost descoperite de un tânăr pasionat de vechituri, care a trimis redacției Edupedu.ro fotografii cu manuscrisul cu semnătură încă nedescifrată pe deplin. Cum erau predate acum 100 de ani Volumul prismei, Suprafața trapezului, Articularea substantivelor masculine? Cum se desfășura ora de desen? Planurile de lecții scrise cu o caligrafie excepțională ne arată și ce anume învățau elevii, dar dau și indicii despre tehnicile de predare din anii 1920-1924.

“Lecție de intuiție” din 1920, Lecție de geografie în care elevii învață despre Plasa Golești (plasa era o formă de organizare administrativă mai mică decât județul, iar plasa Golești făcea parte din județul Muscel, potrivit documentelor vremii), Lecție de științe naturale cu planul pentru predarea despre Înghețarea apei, sunt câteva dintre planurile întocmite începând cu anul 1920, unele care poartă și semnătura unui revizor (inspector școlar).

Manuscris vechi de 100 de ani – Lecție de scris-citit
De predat: litera “i”

“Inițial am trecut pe lângă manuscris fără să îmi capteze atenția. A trecut și altcineva pe lângă el, pe o alee unde erau foarte mulți oameni și multe cărți, și s-a împiedicat de manuscris. Coperta lui nu îți atrage în niciun fel atenția, însă în momentul în care s-a împiedicat de el, manuscrisul s-a deschis și atunci am văzut caligrafia fantastică. În secunda 2 am rămas cu privirea acolo și m-am aplecat și eu spre manuscris, și cel care s-a împiedicat. El ca să îl pună la loc, eu pentru că îmi stârnise curiozitatea”, a povestit pentru Edupedu.ro tânărul Andrei.

Lecție de intuiție – Plan de lecție din 1920
De predat: Pisica

“Caligrafia perfectă m-a făcut să mă opresc în loc și apoi m-am uitat cu atenție pe el și am găsit acolo niște lecții foarte faine. Pe fiecare pagină este o lecție și este prezentată într-o formă foarte elegantă, foarte clară și ușor de înțeles”, ne-a explicat Andrei, care a trimis redacției Edupedu.ro fotografii cu planurile de lecții de acum aproape 100 de ani.

Lecție de științe naturale – Plan de lecție din 19 decembrie 1921
De predat: Cele trei stări ale corpurilor

“Atenția la detalii și lipsa corecturilor mă duce cu gândul la faptul că persoana care l-a scris era cu adevărat pasionată de meseria pe care și-a ales-o”, a spus tânărul, care încearcă să descifreze corect numele învățătoarei.

Manuscris vechi de 100 de ani – Lecție de aritmetică – Plan de lecție din 23 decembrie 1921
De predat: 3 probleme compuse

L-a cumpărat în urmă cu aproape un an, de la un târg între Hunedoara și Deva, pe “o sumă simbolică de 10-20 de lei”. “Mă gândeam la un moment dat să îl scanez la o rezoluție mai bună și eventual să îl public în digital, pentru ca și alte persoane interesate să îl poată vedea”, a declarat Andrei, pentru Edupedu.ro.

Lecție de gramatică – Plan de lecție din 18 februarie 1922
De predat: Articularea substantivelor masculine

Lecție de științe naturale – Plan de lecție din 23 februarie 1922
De predat: Înghețarea apei

Lecție de geografie – Plan de lecție din 13 decembrie 1923
De predat: Plasa Golești (plasa – formă de organizare administrativă mai mică decât județul. Plasa Golești făcea la acea vreme parte din Judeţul Muscel – sursa)

Manuscris vechi de 100 de ani – Lecție de geometrie – Plan de lecție din 14 februarie 1922
De predat: Triunghiul

Coperta manuscrisului

Lecție de “desemn” – Plan de lecție din 6 decembrie 1923
De predat: O oală de pământ

Detaliu semnătură

Lecție de geometrie – Plan de lecție din 3 aprilie 1922
De predat: Suprafața trapezului

Manuscris vechi de 100 de ani – Lecție de geometrie – Plan de lecție din 19 martie 1922
De predat: Suprafața dreptunghiului

Lecție de gramatică – Plan de lecție din 16 februarie 1922
De predat: Articolul

Lecție de aritmetică – Plan de lecție din 25 ianuarie 1924
De predat: Hectometrul

Manuscris vechi de 100 de ani – Lecție de istorie – Plan de lecție din 15 februarie 1922
De predat: Mânăstirea Argeșului

Lecție de geometrie – Plan de lecție din 10 mai 1922
De predat: Volumul prismei

Ai reușit să înțelegi numele învățătoarei care a scris toate planurile de lecții de mai sus? Scrie-ne în comentarii
Exit mobile version