Marius Budăi: Profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună

Marius Budai /Foto: gov.ro

Ministrul Muncii a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută la Guvern, după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au acceptat cererile sindicatelor.

Întrebat de reporterul Euronews România Sonia Teodoriu cât vor câștiga concret profesorii de la 1 ianuarie 2024, ministrul Muncii a spus că este vorba despre o dublă creștere salarială pentru profesorii debutanți – adică grila va pleca de la 4.098 de lei net și tot la 1 ianuarie va avea loc și majorarea cu 50% din diferență, convenită acum cu sindicatele.

Marius Budăi: „Discuția și principiul care este că în următoarea grila de salarizare debutantul va porni în așa fel cu coeficientul de ierarhizare încât salariul mediu brut să fie salariul minim. Ăla este, nu când va ajunge acolo. Discuțiile ulterioare care s-au purtat și ce s-a scris astăzi în ordonanța de urgență și ce s-a scris și în memorandum și în declarațiile liderilor politici, în mai multe acțiuni pe care l-am avut în această perioadă, este că prima tranșă de majorare (…) va fi de 50% la început.

La 1 ianuarie 2024 cât va fi salariul debutantului și cu cât vor creste salariile tuturor celorlalți profesori, in medie?

Marius Budăi: Păi dacă în momentul de față, după această grilă are, 5.398, până la 6.900 jumătate din această sumă probabil… De la 4.098 va fi o creștere până la 4.600 de lei, de la 1 ianuarie, în mână, net”. 

Declarațiile în video de mai jos:

Fragmentul pe tema salariului debutantului:

Reporter: Dincolo de principiul enunțat în ordonanța de urgență, că salariul debutantului se va apropia cu încă 50% de la 1 ianuarie de salariul mediu pe economie, spuneți-ne exact care este care va fi salariul debutantului la 1 ianuarie 2024?

Marius Budăi: Ori n-am explicat noi bine în parcursul acestor zile, ori dvs. ați formulat un pic incorect. Nu. Discuția și principiul este că în următoarea grilă de salarizare, debutantul va porni în așa fel cu coeficientul de ierarhizare încât salariul mediu brut să fie salariul minim, acela este, nu când va ajunge acolo. Discuțiile ulterioare care s-au purtat și practic ce s-a scris astăzi în ordonanța de urgență și ce s-a scris și în alt memorandum și în declarațiile liderilor politici, repet, în mai multe acțiuni pe care le-am avut în această perioadă, este că prima tranșă de majorare între cumulul aflat în plată acum și acea prevedere va fi de 50%, la început de 1 ianuarie 2024.

Reporter: Și nu mi-ați răspuns: cât va fi plătit un debutant la 1 ianuarie 2024?

Marius Budăi: Păi dacă în momentul de față, după această grilă, are 5000 și cât a ajuns brutul?.. aproape 5398. Da, până la 6900, jumătate din această sumă.

Reporter: Adică, în mână?

Marius Budăi: Păi de la 4098, probabil va fi o crește undeva până la 4600, de la 1 ianuarie, în mână.

Reporter: De la 1 ianuarie. Vorbim de sume nete sau brute?

Marius Budăi: Net, noi luăm netul, nu luăm brut.

Exit mobile version