Marius Nistor, președinte FSE, acuză presiuni ale ministerului Educației pentru renunțarea la grevă: “Este vorba de toate documentele care vin în momentul de față de la Ministerul Educației către unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare”

Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, acuză presiuni din partea Ministerului Educației pentru ca profesorii să oprească greva generală. “Este vorba de toate documentele care vin în momentul de față de la Ministerul Educației către unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare”, a spus Nistor la ieșirea de la discuțiile informale de la Guvern de marți. În urma discuției, liderii de sindicat au anunțat că greva generală continuă și miercuri, în a treia zi, iar joi va fi un miting de amploare.

Liderul FSE, Marius Nistor, acuză presiuni din partea ministerului Educației pentru ca profesorii să oprească greva generală. A fost întrebat de jurnaliști la ieșirea de la întâlnirea informală de la Guvern de marți, dacă sunt și profesori care se gândesc să renunțe la grevă.

“Acuma situațiile sunt diferite. Pot fi colegi care într-adevăr se tem de repercusiune, de punct de vedere financiar, alții poate cedează unor presiuni care sunt exercitate la nivel local. Mai degrabă presiunile sunt cei care-i determină pe un număr redus să renunțe la acțiunea de protest. Dar și mulți alți.

Da, este vorba de toate documentele care vin în momentul de față de la Ministerul Educației către unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare. Dar în momentul în care omul este amenințat cu suspendarea contractului de muncă, cu posibilitatea, în ghilimele, de a avea probleme atunci când vei susține gradele didactice, categoric există și această reacție de teamă. Există o consiliere oferită de către federațiile sindicale și vreau să vă spun că majoritatea colegilor noștri nu cedează unor astfel de presiuni și sunt fermi și hotărâți în decizia lor”, a spus Marius Nistor.

Informații de context

Amintim, câteva extrase din acte normative, cu privire la greva generală din Educație, despre participarea angajaților la această formă de protest, condițiile de suspendare a contractului de muncă și registrul de muncă al salariaților au fost transmise de Ministerul Educației Inspectoratelor Școlare Județene (ISJ), în atenția directorilor de școli, conform unui document obținut pe surse și consultat de Edupedu.ro.

Printre articolele și alineatele menționate în adresă de Ministerul Educației, care ar trebui să fie utilă directorilor de școli, secretariatelor și birourilor de contabilitate din școli, instituția invocă Legea 367 din 2022 privind dialogul social, Legea 53 din 2003 privind Codul Muncii și Hotărârea de Guvern 905 din 2017 privind registrul general de evidență a salariaților. Nu există vreo explicație de la autoritățile din Minister, pe lângă extrasele puse în document de acestea.

Zilele de grevă se consideră ca zile lucrate în sistemul de învățământ, transmite în teritoriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), luni, 22 mai, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Conform informării, participarea la grevă are un regim juridic similar cu cel al unui concediu medical.

De asemenea, obținerea gradelor didactice pentru profesori nu va fi afectată de perioada de grevă, pentru că se consideră vechime în muncă, atrag atenția mai multe filiale ale federațiilor sindicale din educație, în documente cu explicații consultate de Edupedu.ro.

Citește și:
DOCUMENT Ministerul Educației, precizări pentru directorii de școli, despre angajații care iau parte la greva generală. Prevederi din trei acte normative, puse într-o adresă fără explicații pentru conducerile școlilor
Exit mobile version