Matematiciana de origine română Ana Caraiani, multipremiată la nivel internațional: În liceu, eram descurajată fățiș, acum există multă încurajare / Fac ce pot să-i ajut pe alții să urmeze domeniul în care sunt activă, programul Langlands

Ana Caraiani

Ana Caraiani / Foto: 8ecm.si

“În liceu, mă confruntam cu descurajări fățișe, pe când în prezent sunt încurajată în mod deschis foarte mult”, spune, într-un interviu acordat Quanta Magazine, matematiciana Ana Caraiani, care, după ce a absolvit cu Summa cum Laude Universitatea Princeton, a făcut doctoratul la Harvard și acum predă la Imperial College London. Ea prezintă, în interviul menționat, activitatea sa în programul Łanglands, domeniu al matematicilor avansate, cum a ajuns să își canalizeze activitatea în această direcție și provocările matematice cu care se confruntă.

Autorul interviului amintește că în 2001, ca elevă de liceu, ea a devenit prima româncă în mai bine de un deceniu care s-a calificat la Olimpiada Internațională de Matematică, unde a câștigat atunci o medalie de argint. În următorii doi ani, a obținut aurul la aceeași competiție. 

Dar, spune Ana Caraiani în interviu, “în liceu mă confruntam cu descurajări fățișe”. Ea este citată afirmând că “unii oameni, inclusiv profesori de matematică implicați în organizarea evenimentului, îmi spuneau să nu-mi fac mari speranțe (…) Ceea ce m-a făcut să-mi doresc să le dovedesc contrariul”.

“Îmi plac toate formele matematicii – teoria numerelor, analiza, geometria, topologia – și am realizat că dacă aleg această zonă vor putea să nu mă limitez la un singur lucru”, a explicat Ana Caraiani, actualmente profesor la Imperial College London.

Ea spune că, deși în prezent are parte de multe încurajări, continuă să vadă “forme subtile de discriminare” cu care se confruntă persoane din jurul său, ceea ce contează și prin prisma faptului că “e mai dificil să fii luat în serios dacă tot timpul trebuie să dovedești ce poți”.

Potrivit acesteia, “realizez că am fost mai norocoasă decât majoritatea și mi-am făcut deja un nume. Dar tot recunosc că matematica nu este un domeniu suficient de incluziv, nu doar pentru femei, ci și pentru alte persoane din grupuri slab reprezentate. (…) Fac ce pot să îi ajut pe alții să urmeze această zonă (programul Langlands – n.red.), deși știu că nu e suficient”.

Interviul detaliat, cu informații despre activitatea și cercetările matematice ale Anei Caraiani.

Citește și: Matematiciana Ana Caraiani a primit premiul Societății Europene de Matematică, pentru rezultate majore în cercetare. Românca e singura femeie care a câștigat de 2 ori prestigiosul concurs de matematică Putnam
Exit mobile version